Mekke'deki anlaşma Filistin'i bayram yerine çevirdi..

eiffel

Forumun Kulesi
Katılım
10 Mar 2006
Mesajlar
5,705
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
45
Konum
Her insan büyük bir alemdir.İnsan düşünceden ibare
Mekke'deki anlaşma Filistin'i bayram yerine çevirdi


Hamas ile El Fetih'in Mekke'de koalisyon anlaşması imzalaması, aylardır iç savaş tehlikesi yaşayan Filistin'de bayram havası estirdi.

Sokaklara dökülen genç-yaşlı binlerce Filistinli, havaya ateş açarak anlaşmayı kutladı. Aralık ayından bu yana kanlı çatışmalara sahne olan Gazze'de havai fişek gösterisi düzenlendi. Batı Şeria'da yaşayanlar, araçlarına Hamas ve El Fetih bayrakları asarak şehir turu attı. Mekke'de varılan mutakabata göre, millî birlik hükümeti yine Hamas lideri İsmail Haniye başbakanlığında kurulacak. Hükümetteki 15 koltuktan 6'sı El Fetih'e verilecek. Dışişleri, maliye ve içişleri bakanlıklarına bağımsız isimler atanacak. Aylarca müzakereleri tıkayan İsrail'i tanıma konusu ise henüz netlik kazanmış değil. İlan edilen deklarasyonda, İsrail ile daha önce imzalanan barış anlaşmalarına saygı gösterileceği belirtiliyor. Uluslararası toplum anlaşmaya ihtiyatlı yaklaşırken ABD ve İsrail, işbirliği için üç şart ileri sürdü: "İsrail'i tanıyın, eski anlaşmalara riayet edin ve terörü reddedin."

Filistin'deki kutlamalara katılan 24 yaşındaki Maysra Belavi, "İnsanlar bunun olduğuna inanamıyor. Bugün bizim için bayram. Gazze'de ilk kez kutlama için bir gösteri düzenlendiğini görüyorum." diyerek Filistin topraklarında yaşanan büyük sevince tercüman oldu. Mekke'de iki gün süren maraton görüşmeleri sonrasında imzalanan anlaşmaya göre, dışişleri, maliye ve içişleri bakanlığına bağımsız isimler atanacak. Basına sızan bilgilere göre, El Fetih iktidarının eski kültür bakanlarından Ziyad Ebu Amr, dışişleri bakanlığına getirilirken, maliye bakanlığının, bu görevi geçmişte de yapmış olan Selim Feyyad'a verilmesi bekleniyor. İçişlerine atanacak bağımsız isim ise henüz belli değil. Filistin'deki diğer siyasi oluşumlara da dört koltuğun verileceği yeni hükümetin yasalar uyarınca beş hafta içinde oluşturulması gerekiyor. Hükümetin İsrail'i açıkça tanıyıp tanımayacağı konusu ise netlik kazanmış değil. Hamas, ısrarla İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasındaki anlaşmaları tanımayacağını söylüyordu. Ancak belgede Hamas'ın İsrail'i resmen tanıdığına dair bir ifade yer almıyor. Filistinli liderler, koalisyon hükümetiyle, Ocak 2006'daki seçimlerle Hamas'ın iktidara gelmesi sonrası, İsrail ve Batılı ülkelerin uyguladığı mali boykotun kaldırılacağını umuyor. Hamas'ı terör örgütü kabul eden bu ülkeler, Filistinlilerin seçtiği meşru hükümeti muhatap kabul etmiyor ve yardımlarının örgütün eline geçmesini engelleme gerekçesiyle, yıllardır Filistin yönetimine aktarılagelmiş mali kaynakları alıkoyuyordu.

Suudi Kralı büyük prestij kazandı


Ancak uluslararası toplum, anlaşmaya ihtiyatlı yaklaştı. Avrupa Birliği, "Filistin'de tarafların ulusal birlik konusunda birbirleriyle anlaşmaları umut verici. Fakat konuya ihtiyatlı yaklaşıyoruz." açıklamasını yaptı. ABD ve İsrail de Filistin hükümetiyle işbirliği için uluslararası toplumun kabul ettiği üç ilkeyi; İsrail'in tanınması, daha önce imzalanan anlaşmalara riayet ve terörün reddedilmesi gerektiğini hatırlattı. Anlaşmaya daha ılımlı yaklaşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ise bunun Filistin halkı için daha iyi bir gelecek getirmesini umduğunu söyledi. Rusya da anlaşmadan memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Uzlaşmadan uzak bir tutum sergileyen Hamas ile El Fetih'in Mekke'de vardıkları anlaşma Suudi Arabistan'ın bölgedeki ağırlığını yeniden gündeme getirdi. Suudi Arabistan'ın yeni kralı Abdullah'ın yoğun çabasıyla gerçekleşen anlaşma, Riyad'ın, Irak'ın işgalinin ardından İran'ın bölgede artan rolüne karşı önemli bir hamlesi olarak yorumlanıyor. Anlaşmanın, İran'ın Hamas'a destek yoluyla bölgede etkin olma kozunu zayıflattığı savunuluyor. Önemli oranda bir Şii nüfusa sahip olan Suudi Arabistan'ın, Tahran'ın son yıllarda Lübnan, Suriye ve Irak'ı içine olan bir Şii ekseni oluşturma girişimlerinden rahatsız olduğu kaydediliyordu. 'Prestijini riske eden Suudi Kralı'nın başarısını alkışlayan Filistinli liderlerden Hamaslı Başbakan İsmail Haniye, Abdullah'ın girişimini Hz. Muhammed'in (sas) İslam'ın ilk dönemlerinde Arap kabileleri arasında yürüttüğü uzlaşma hamlesine benzetti. Dün Suudi basınında yer alan yorumlarda, anlaşma, 'Arap ulusunu memnun eden, düşmanları ise kızdıran' bir hamle olarak nitelendirildi. Suudi Kralı, geçtiğimiz yıl da mezhep çatışmalarının önüne geçmek için Iraklı dini liderleri bir araya getiren bir inisiyatife imza atmış, toplantının ardından Mekke Bildisi yayınlanmıştı. Hamas ve El Fetih'in Mekke'de anlaşmaya varması Arap dünyasında büyük bir coşkuyla karşılandı.

Alıntı:http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=498405
 
filistin tamamen ayrı bi olay umarım kalıcı olur...
 
Ermeniler,israiloğulları hariç hiçbir millete önyargılı yanaşmam. Araplara satar diyen arkadaşta neden ve ne için böyle birşeyin olacağını düşünüyor bilemiyorum. Ama şu varki, Arap milletide bu işte söz sahibi olmalı. Gözlerinin önünde müslüman katliamı var gözyummak topraklarına ihanettir.
 
Geri
Üst