sbrsrn
New member
Fotoğrafçılık merakıyla tanınan Sultan 2. Abdülhamit Han’ın, Albay Sadık Bey’e çektirdiği Mekke ve Medine’nin ilk fotoğrafları, bir albümde toplandı.
2. Abdülhamit Han’ın Yıldız Albümleri’nden derlenen fotoğraflar, Yitik Hazine Yayınları tarafından yayınlandı. Fotoğraflar, Osmanlı padişahlarının Mekke ve Medine’de yaptırdığı ve bugün büyük çoğunluğu artık var olmayan çeşitli eserlere de tanıklık ediyor.
Bunlar arasında Mekke’de 3. Selim tarafından 1800-1801 tarihleri arasında yaptırılan Fülfül Kalesi ve 1806 yılında yaptırılan Hind Kalesi ile Sultan 1. Abdülhamit Han döneminde Mekke’nin dış saldırılardan korunması amacıyla 1781-1783 yılları arasında yaptırılan ancak 2002 yılında yıkılan Ecyad Kalesi dikkati çekiyor.
Ayrıca Mekke’deki 1 milyon kuruş gibi yüksek bir meblağ harcanan Hamidiye Kışlası, Türk dağı bitişiğindeki tepe üzerine yapılan Gayretiye Kışlası’nın fotoğrafları ile 2. Abdülhamit Han tarafından inşa ettirilen misafirhanenin fotoğrafları da geçmişe ışık tutuyor.
125 yıl önceki Kâbe
Albümde, Albay Sadık Bey’in 1880 yılında çektiği ve Kâbe’nin ilk fotoğraflarından biri olduğu tahmin edilen eski fotoğraflara da yer veriliyor. Kâbe’nin çeşitli yönlerinden çekilen bu fotoğraflarda da Osmanlı döneminin eserleri dikkati çekiyor.
Peygamber Efendimize ilk vahyin geldiği Hira mağarasının bulunduğu Nur dağının fotoğrafları, Mina’da 13 Kasım 1880 tarihinde kutlanan Kurban Bayramı fotoğrafları, o dönemde Arafat Dağı’nın çeşitli yönlerinden çekilmiş fotoğrafları ile Efendimizin annesi ve eşi Hazreti Hatice’nin Cennetü’l Mualla Mezarlığı’ndaki türbelerinin fotoğrafları da albümün en ilgi çekici görüntülerinden...
Fotoğrafların da belirli bir sıraya göre verildiği albümde, fotoğraflı kısım, Mekke ve Medine’yi gösteren bir harita ile başlıyor. Eserin en sonunda ise panoramik olarak çekilmiş ve dijital ortamda birleştirilmiş 6 parçadan oluşan Mekke ile 12 parçadan oluşan Medine fotoğraflarına yer veriliyor.
Albümde bulunan bazı ilginç bilgiler:
* Medine’de Hazreti Peygamber’in kabrinin bulunduğu Yeşil Kubbe, Sultan 2. Mahmud zamanında yapılmış.
* Medine’de yer alan Mescid-i Nebevi’nin inşaatında kullanılan eserlerin en kaliteli malzemeden yapılmasına çalışılmış ve mescit içinde Türk çinileri kullanılmış.
* Sel baskınları ile tahrip olan Kâbe, Sultan 4. Murat, Sultan 2. Mustafa ve Sultan Mehmed Reşad tarafından tamir ettirilmiş.
* Kanuni zamanında Mekke’ye ilk medreseler yaptırılmış ve bu medreselerin planları Mimar Sinan’a çizdirilmiş.
* Osmanlılar döneminde bölgede yaşanan su sıkıntısının giderilmesi için ciddi çalışmalar yapıldı. Arafat’ta bulunan Ayn-i Zübeyde kuyularından Müzdelife ve Mekke’ye ulaşan su yolları, Osmanlılar döneminde genişletilmiş ve ciddi tamir görmüştü.
Kanuni’nin kızı Mihrimah Sultan, su yolunun tamiri için 50 bin altın göndermiş, 1573’te tamamlanan tamirat üzerine su yollarının açılışı yapılmıştı. Müzdelife ve Mekke’ye su getiren bu yollar, Sultan 3. Mustafa ve 2. Mahmut zamanlarında da çeşitli tamirler görmüştü. Günümüzde Ayn-i Zübeyde su yollarının kalıntıları Müzdelife yakınlarında bulunuyor.
1- Albay Sadık Bey’in 1880 yılında çektiği Kâbe’nin ilk fotoğraflarından biri...
2- Gayretiye Kışlası: Türk dağı bitişiğindeki tepe üzerinde inşa edilmişti.
3- Hükümet Konağı: Beytüddin Hükümet Konağı ve Osmanlı askerleri
4- Yeşil Kubbe: Sultan 2. Mahmud zamanında yapılmış.
5- Ecyad Kalesi
(Alıntıdır.)