W
WoLF
Guest
Sorunlu Ram
Ramlerin sorunlu olması demek genel itibariyle mavi ekran ile bol bol karşılaşabileceğiniz anlamına gelir. Bunun yanısıra crc hataları,yükleme hataları, kasma, donma gibi problemlerde genelde ram kaynaklı olabilir. Sonuçta sorunlu ram doğru okuma yazma yapmaz. Aşağıdaki program ile ramlerinizi test edebilirsiniz.Programı kullanmak için,programı cd'ye yükleyip bilgisayarıda cd den başlatmak gerekir.
Microsoft tarafından yapılmıştır.
Ram Testi İçin Program Tavsiye
Windows Memory Diagnostic
MemTest
Yanıyor Olabilir :
Pc'nin aşırı ısınması stabilite sorunları getirebileceği gibi reset ve benzeri sorunlar getirebilir. Sonuçta çoğu elektronik alet ısıyı sevmez. Pc aşırı ısındığında reset atar bunun sebebi hem işlemci'nin böyle bir özelliği olması hemde biosta Pc Health bölümünde Cpu Shutdown Tempeture'nin belirli bir değere sabitlenmesi. Bu ayar pc in hangi sıcaklık değerinde sabitlenmişse o değerde kapanmasına neden oluyor bence faydalı bi özellik.
Sıcaklık Ölçüm İçin Tavsiye
Everest Ultimate Edition
Fazla ısı olmuşşsa:
a)Fanlarınızı kontrol edin,temizliğini yapın.
b)İşlemciye termal macun sürmek gerekebilir hernekadar 3-4 senede bir ise bu ihtiyaç bazen yararlı oluyor.
c)Kasa içi hava sirkülasyonunu(devir-dayım) iyi sağlayın.
d)Bunlar sorunu çözmez ise biosu defautlayın.Daha önce biosta yapmış olduğunuz yalnış bi ayar buna sebep olmuş olabilir.Biosude defaultlamak için, Pc açılırken del tuşuna basılı tutun kimi anakartlarda f8 yada f2 de olabilir.Biosa girince "Load Optimized Defaults" diyin,ardından "Save And Exit Setup" diyin.
Doğru Donanıma Doğru Sürücü:
Bu tip hata ve sorunların bir diğer nedeni ise donanım sürücülerinin doğru yüklenmemiş yada birbirleriyle çakışmasıdır. Genelde windows boot ederken yada tam açılacakken oluşan restartlar bu ihtimali güçlendirir.
Donanım çakışmasını öğrenmek için:
Başlat - Donatlılar - Sistem Araçları - Sistem Bilgisi - Donanım Kaynakları - Çakışma ve Paylaşım - Ayrıntılar bölmesindeki Aygıt sütununda aygıtın yerine bakın,daha sonra kaynak sütununda aygıtın hangi kaynağı kullandığına bakın.Aynı kaynağı kullanan aygıtların kaynak bölümde 2 tane girdisi olur.
Windows 7'de donanım çakışmalarını öğrenmek aslında biraz daha kolay :
Görev yöneticisi - Performans - Kaynak İzleyicisi - Açılan pencerenin CPU kısmında System Interrupt işlemi sistem kesintileri yada çakışmalarını gösterir.
Donanım çakışması genelde hatalı sürücülerden meydana gelir.
Donanım sürücüleri konusuna gelirsek,
Mutlaka güncel ve donanımınıza uygun driveri kurun.
Bilgisayarıma sağ tıklatın/Özellikler/Aygıt yöneticisi/Bu bölümde sorunlu yada yüklenmemiş aygıt var mı yokmu bakın hatta en üstteki bilgisayar sembölüne sağ tıklayıp,"donanım değişikliklerini tara" diyin ki yeni aygıtlar varsa listeye eklensin yani aygıtlar ve driverlar tekrar gözden geçirilsin.
Pc'nize Mutlaka Bakım Yapın:
İlk günkü windows eğer periyodik bir bakım yapılmaz ise sürekli şişer yani yavaş yavaş stabilite sorunları çıkartır. Bunu kartopuna benzetebiliriz, yavaş yavaş büyür. Bu tip problemlerin ihtimali düşükte olsa bir diğer nedeni ise bakımsız, şimiş, stabilitesi bozulmuş bir windowstur.
a)Windows ile çalışan gereksiz programlar:
Windows ile çalışan gereksiz yada sorunlu programlar bazen restart,kasma hatta mavi ekran a bile sebebiyet verebiliyor.
Başlat/Çalıştır/msconfig yazıp enterlayın/Başlatma sekmesinden gereksiz programların hepsini kapatın bana kalırsa sadece antivirüs kalsın.
b)Disk hata denetleme:
Hdd de meydana gelmiş bazı ufak hataları düzeltmek için;
Başlat/Çalıştır/chkdsk yazıp enterlayın.
c)Temizlik:
Bilgisayarınıza bir optimize yada temizleme aracı kurun.
d)Disk birleştirme:
Diskinizi periyodik olarak birleştirin örneğin 10 gün yada haftada bir.Disk birleştirmek gerçekten performansı arttıryor, diskiniz bir programı çalıştırdığında aramadan,dolaşmadan buluyor dosyaları.
Sistem Bakım Programları Tavsiye
Advanced System Optimizer
Advanced System Care
System Mechanic
Tune Up Utilities
Virüs Olabilir:
Bazı Virüslerde bu tip sorunlara sebebiyet verebiliyor, Sistem dosyalarına verdikleri zarar, hatta donanımların yanlış algılanmasına sebebiyet vericek virüsler mevcut olmsası bu tip hata ve sorunlara sebep olabilir, mutlaka güncel bir antivirüs kullanın ve tarama yaptırın.
Antivirüs Tavsiye
GData yada Avira
Her zaman Güncel BIOS :
BIOS herkesin anlayabileceği şekli ile anakartın işletim sistemi, anakart üstündeki donanımları kontrol eden bir yazılımdır. Anakart üreticileri genel itibari ile çeşitli sorunlar veya ek özellikler için bu yazılımı yani BIOS'u periyodik olarak yada ihtiyaç duyulduğunda güncellerler. BIOS güncellemesi ile çoğu donanım uyumsuzlukları, sorunları giderilir. Başlıkta geçen hatalar aslında sayılan diğer ihtimallerden de anlaşılacağı üzere genel donanım ve yazılımların uyumsuz dengesiz ve sorunlu çalışmasından kaynaklanır. Windows'un donanımı, hatayı, yani sorunu tanımlayamadığı noktada bu hatalar meydana gelir. Eğer diğer ihtimallerde sorun yoksa ve özellikle yeni bir donanımdan sonra bu hataları alıyorsanız bu donanımın bozuk olmasının veya sürücü sıkıntısı yanında mevcut BIOS sürümü'nün eski olmasıda buna sebep olabilir.
Yetersiz Güç Kaynağı:
Güç kaynağı adından da anlaşılacağı üzere sistemin ihtiyaç duyduğu gücü sağlayan donanımdır. Kasada elektirik kablosunun takıldığı donanım kaba tabir ile. PC'nin sahip olduğu donanımlar bu güç kaynağının watt değerini belirler. Bu donanımlar arasında en çok etkileyen ise ekran kartıdır. Yapıları(Kendilerine ait işlemci, bellek, veriyolları vardır ayrı bir sistem gibi) itibari ile fazla güç tüketirler. Eğer sistem için yeterli miktarda PSU yoksa sistem özellikle reset ve ekran kartınada bağlı olarak mavi ekran verebilir.
Bunlara Ek Olarak:
Son yaptığınız donanım değişiklileri, yani yeni taktığınız yada değiştirdiğiniz bir parça ve yarattığı uyumsuzluklar yine mavi ekran, reset vb... sorunları çıkartabilir. Böyle durumlarda adım adım roll-back yani geriye doğru giderek sorunu çözmeye çalışın. Yine yüklediğiniz son programlardan sonra bu hataları veya sorunları yaşıyorsanız aynı roll-back işlemini burdada uygulayın. Sürücü tabanlı mavi ekran ve resetlerde sistemi güvenli modda açıp. En son yüklediğiniz aygıt sürücüsünü kaldırın yada aygıt özelliklerinden sürücüye geri dön seçeneğini kullanın. Ununtmayın anakart üzerindeki her muhtemel bozuk donanım(Buna TV kartları, Harici Ethernet kartları, Ses kartları...) Windows'un özellikle mavi ekran vermesine sebep olacacktır.