MaTeMaTiĞiN EkSiK KaLDıĞı SoRu =)

melihbakir

LorD oF The WaReZ
Reaction score
0
ArKaDaSLar BiRaS ÖnCe YenGeM SoRDu Bu SoRuYu CeVaBıNı BuLaMaDıM DeDi. BaKaLıM H.H BuLaBiLeCeK Mi =)

3 KiŞi Bi Gün TopLaNıp TeLeFoN aLMaYa KaRaR VeRiYoR ve Bi TeLeFonCuYa GiDiYorLaR. 30 YTL'ye Bi TeLeFon BuLuYorLaR Ama KimSeDe 30 YTL YoK. HerKeSde 10 YTL Var. 3'ü PaRaYı BirLesTiRiYor Ve TeLeFoNu aLıYor. TeLeFoNu SaTaN AdAm, 5 YTL İnDiRim YaPTıĞıNı HaTırLıYor Ve ÇıRaĞıNa 5 YTL'yi BiRaS ÖnCeKi MüşTeRiLeRe Ver DiYoR. ÇıRak'ta, HerKeSe 1 YTL DüşMeSi İçİn, 5 YTL'nin 2 YTL'sİni KenDi aLıYor ve KaLan 3 YTL'yi TeLeFoNu aLan 3 KiŞiYe PaYLasTıRıYoR.

SoRu Şu :

3 KiŞi TeKRar 1 YTL aLDıĞı İçİn, TeLeFoNuN MaLiYeTi KiŞi BaŞı 9 YTL oLdu.
9*3=27
2 YTL'de ÇıRaKTa Var
27+2=29
PeKi Bu 1 YTL NerDE =)

bu sorunun cevabını hep merak etmişimdir

ßurak (19:12):
çırak 5 ytl indirim yaptığına göre telefon 25 ytlye gelmiş oluyo yani; bir kişi zaten 1ytl fazla vermiş oluyo diğerleri de 8 ytl vermiş oluyo

toplamda 8+8+9 oluyo

yani 25 ytl :D

Melih Bakir (19:12):
NaSı YaNi :S

çırak 2 ytlyi kendine aldı

etti 27

ßurak (19:13):
3üde dağıttı etti 30 :cool: teveccühünüz arkadaşlar .. :D:D

çırak 5 ytl indirim yaptığına göre telefon 25 ytlye gelmiş oluyo yani; bir kişi zaten 1ytl fazla vermiş oluyo diğerleri de 8 ytl vermiş oluyo

toplamda 8+8+9 oluyo

yani 25 ytl :D

Melih Bakir (19:12):
NaSı YaNi :S

çırak 2 ytlyi kendine aldı

etti 27

ßurak (19:13):
3üde dağıttı etti 30 :cool: teveccühünüz arkadaşlar .. :D:D

Lem BaRi KoNuSuLanLaRı VerMESeyDin :D ReKLam eTTin MiLLETe :D

GeLeLim CeVaBıNa Dai :D

KısaCa YapTıGın YaLNıs :D:D ÇünKü HerKes'in AyNı OrAnDa VerMeSi GeReKMekTeDir. ÇünKü, KaSaYa GiReN PaRayLa İnSanLaRın VerDiğİ PaRa AyNı.
YaNi OnLaRDaN KimSe 1 YTL FasLa VerMiYor :D

Lem BaRi KoNuSuLanLaRı VerMESeyDin :D ReKLam eTTin MiLLETe :D

GeLeLim CeVaBıNa Dai :D

KısaCa YapTıGın YaLNıs :D:D ÇünKü HerKes'in AyNı OrAnDa VerMeSi GeReKMekTeDir. ÇünKü, KaSaYa GiReN PaRayLa İnSanLaRın VerDiğİ PaRa AyNı.
YaNi OnLaRDaN KimSe 1 YTL FasLa VerMiYor :D
ahahahaa bi insan kendini ancak bu şekilde çelişkiye düşürebilir .. :D istersen doğru cevabı yanlışa çevirmeye çalışma çünkü okuğun lise kadar matematik okudum .. :D:D

yaw kardeşim niye 30 a tamamlıyoruz ki
çırak adamlara 1 er ytl verdikten sonra her biri 9 ytl vermiş olmuyorlar mı ?
tamam 3x9=27
telefon ne kadar 25 ytl
tamam işte verdikleri paranın 25i telefona gitti , 2 de çırak aldı eder 27 ytl
bizim elemanlar zaten 27 ytl vermişlerdi hangi 1 ytl yi arıyorsun? :D

işte bende ondan bahsediyorum alakasız 1 YTL arıyo .. :D:D

$imdi bu adamlar 30 verdi 5 de geri alinacak,

cirak 2 ytl aldi ve herkese 1 er dagitti;

5-2=3

3=1+1+1

25+1+1+1=28

2 ytl de cirakda olduguna gore

28 + 2=30

bu sorunun kandirmacasi en ba$ta verilen hesap, arkada$ hesabi yanli$ vermi$ki 1 ytl kaybolsun zaten bundan dolayi bu soruyu dinleyerek buyuduk... :)

WaLLaHi BeN o KaDaR UgRaSTıM BuLaMaMısTım =)
AyRıCa
JuAn YaSıNın KüPü KaDaR İnCe MaTeMaTiK DeTayLaRı İnCeLeDim
ÖrN:
Ne KaDaR UzaKLıkTan AtıŞ YaPıCaKSın Ki HeDeF BoZuLMaSın :D:D:D:D

sımdı olay soyle oluyor aslında toplamda 30 degıl 25 e tamamlamamız gerekıyor cunku aslında adamlardan cıkan para 25/3 yanı 8,33 lıra artı 1 lırada gerı aldıkları toplamda zaten 28 yapıyor + cocugun aldıgı para yanı 2 lıra ettı mı 30 lıra 30 lırayı bulmak ıstıyorsak ama madem saglama yapmak ıstıyoruz o zaman saglama oyle degıl su sekılde olacak 3 kısı 1 er lıra gerı alınca 9 lıra edıyorsa 3*9=27 lıra 2 lırada cocugun aldıgı parayı cıkarınca 25 lıra buda telefon bedelı yanı toplama degıl cıkarma yapmak gerekıyor aslında bu kusuratlardan cıkan bı yanılma sankı :))

buna benzer bi soru daha hatirliyorum. sorudaki mantik su: aranan cevap mantiksiz ama mantikliymis gibi gorunuyor: soyleki; burada telefonun fiyati araniyor ve 30 ytl ymis gosterilip 30 ytl nin pesine dusuluyor oysaki gercek fiyat 25 ytldir. ve cevap 9*3=27 ve 27-ciragin carptigi 2ytl= 25 tir. yani sorunun sirri hedef saptirip yaniltma olayi. 30u degil 25i aricaksiniz. 25 ytl degeri olan biseyde 30 ytlyi aramanin mantigi yok dimi:) severim boyle matematik sorularini:) paylasim icin tesekkurler

$imdi bu adamlar 30 verdi 5 de geri alinacak,

cirak 2 ytl aldi ve herkese 1 er dagitti;

5-2=3

3=1+1+1

25+1+1+1=28

2 ytl de cirakda olduguna gore

28 + 2=30

bu sorunun kandirmacasi en ba$ta verilen hesap, arkada$ hesabi yanli$ vermi$ki 1 ytl kaybolsun zaten bundan dolayi bu soruyu dinleyerek buyuduk... :)

arkadaşım seni tebrik etmek istiyorum.cevabını üstüne daha nasıl konuşulabilirki:clap:clap

eywallah karde$, sorunun kandirmacasi ba$ta verilen saglama...onu yanli$ veriyolar ki insanin kafasi kari$sin...

saçma sapan bi soru. zamanında bizim bi arkadaş sölemişti. ben kapağı oturtmuştum ama şimdi hatırlamıyorum yaff.

Ortada herşey tamam adam lar zaten 9 YTL ver miş oldu.

BU tip soru çok var genelde lokantaya giderler bahşiş verirler tersten yapınca sorun yok..

Toplamda 30 ytl var
Telefon Bedeli : 25 ytl
Adamlara Dağıtılan : 3 Ytl
Çırakta Kalan : 2 Ytl
Toplam : 30 Ytl..

güzel soru da cevaplar tatmin etmedi ya , dersanedeki matematikçilerle olayın simülasyonunu yapıcam :p :D

yaw kardeşim niye 30 a tamamlıyoruz ki
çırak adamlara 1 er ytl verdikten sonra her biri 9 ytl vermiş olmuyorlar mı ?
tamam 3x9=27
telefon ne kadar 25 ytl
tamam işte verdikleri paranın 25i telefona gitti , 2 de çırak aldı eder 27 ytl
bizim elemanlar zaten 27 ytl vermişlerdi hangi 1 ytl yi arıyorsun? :D

İşte budur :D

Hatırlyorumda Bu soruyu bana babam sormuştu sordugu gibi cvb vermiştim:)

butun ıslemler dogru sadece olayda satanın hatası var

Geri