Minecraft Rehberi.
Öncelikle Minecraft´ı bilmeyenler için oyun hakkında kısa bir tanıtım yapayım.
Oyun bizi bloklardan oluşan, bilgisayar tarafından "rastgele" bir biçimde oluşturulmuş bir "doğa" dan başlatıyor. Bu doğada geceleğin açık alanda ve yerin altındaki karanlık mağaralarda yaşayan yaratıklara karşı mücadele edip hayatta kalmaya çalışıyoruz. Ayrıca kendimize maden kazarak yer altı zenginlikleri ile kendimize silah, kazma gibi çeşitli eşyalar yapıyoruz.
Minecraft´ta ilk 10 dakika
Oyunda ilk 10 dakika çok önemlidir. Bir Minecraft günü 20 dakikadır. Yani 10 dakika içinde gece olur. Gece olmadan kendinize bir barınak kurmalısınız ki geceleğin etrafta dolaşan tehlikeli yaratıklardan korunasınız.
Oyuna başladınız. İlk yapacağınız şey ağaç keserek kütük toplamak. Bir ağaç bulun ve gövdesine farenin sol tuşuna basılı tutarak vurun. Birkaç saniye sonra gövdesinin vurduğunuz bloğu "yerden alınabilen eşya" haline dönüşecek. Üzerine yürüyerek bunları toplayın ve envanterinizde kütük biriktirin.
Bir ağacın tüm gövdesini dal bırakmaksızın keserseniz yapraklar bozunur. Bunu tavsiye ediyorum çünkü havada duran, yerle bağlantısı olmayan dal ve yapraklar görüntü kirliliği oluşturur. (Oyunda çok az sayıda blok türü havada durmaz. Çoğu havada kalır.)
'E' tuşu ile envanterinizi açtığınızda kütükler envanterinizde olacak.
Kütüklerimizi crafting yani zanaat ile tahtaya dönüştürebiliriz. 1 Kütükten 4 tahta bloğu elde edebiliriz. Şimdilik 2x2 lik craftları yapabiliyoruz ki bu büyüklük kütüklerimizden tahta elde etmemize yeterde artar.
Tahta şeklinin köşesindeki numara, crafting tablosundaki tüm eşyalardan 1 tane harcayarak kaç tane eşya elde edebileceğimizi yazar. Tahta şekline tıkladığımızda kütük 1 azalarak fare ile 4 tahta tutmuş oluruz. Tahtaya sürekli bastığımızda, her bastığımızda fare ile tuttuğumuz tahtalara 4 eklenerek kütüklerden 1 tanesi azalır.
Kütüklerin hepsini tahtaya çevirdikten sonra envanterimizde boş bir slota bırakabilirsiniz.
Şimdi 2. craftımıza geçelim. Bu craft ile kendimize 3x3 lük craft yapmaya yarayan bir eşya elde edeceğiz.
Fareyle bir slotta birden fazla eşya olduğunda bu slota sol tıkladığımızda o slottaki tüm eşyaları fare ile tutarız. Fare ile birden fazla eşya tuttuğumuzda bir slota sağ tuşla tıkladığımızda bastığımız yere tuttuğumuz eşyalardan sadece 1 tanesini bırakırız. Bu yöntemle aşağıdaki craftı yapalım:
Şimdi yapmanız gereken şey kendinize barınak yapacak uygun bir yer bulmak. Oyuna ilk başladığınızda bir barınak için en uygun yer mağaralardır. Çünkü oyuna yeni başladığımızda bir ev yapmak için yeterli materyale sahip değiliz.
Ben kendime mağara kazmak için uygun bir yer buldum:
Yukarıda gördüğünüz mağara 9-10 blok kadar derin. Devamında ben bir kapı yapacağım ve içerisine kendi barınağımı kazacağım. Bunun için kendimize bir kazma yapmamız gerek.
Elimizde tuttuğumuz blokları sağ tıklayarak yere bırakabiliriz. 3x3 lük craft tablosunu barınak yapmak istediğimiz yerin önüne bırakalım.
Bıraktığımız 3x3 lük craft tablosu bloğuna sağ tıkladığımızda (elimizde ne tuttuğumuz farketmez) karşımıza böyle bir pencere çıkacak:
Bir kazma yapmak için sopamız olmalı. Tahtalardan sopa elde etmek için aşağıdaki gibi craft yapın:
Bu craftı envanter menümüzdeki 2x2 lik craft tablosunda da yapabiliriz.
Şimdi elimizdeki tahta ve sopalarla kendimize tahta kazma yapalım.
Artık bir kazmamız var.
Kazmamızla 4-5 blok taş parçalayalım. Parçalanmış taşlardan cobblestone elde edeceğiz.
Elde ettiğimiz taş ile kendimize daha kaliteli kazma ve kürek yapacağız.
Artık tahta kazmaya ihtiyacımız yok. İsterseniz onu envanterinizde yer kaplamaması için atabilirsiniz.
Bir eşyayı fare ile tutup envanter penceresinin dışına tıklarsanır tuttuğunuz eşyaları yere atarsınız.
Kazma ile taşları ve madenleri kazacaksınız. Kürek ile de toprağı ve kumları kazacaksınız. (Kazmayla bir toprak bloğunu parçaladığınız süre ile, elinizle bir toprak bloğunu parçaladığınız süre aynıdır.)
Mağaranın içine barınağımı kazmaya başladım. İlk önce 2x2 blok büyüklüğünde giriş için boşluk kazdım ve gerisini büyük bir odaymış gibi kazacağım.
Kendime 2 tane kapı yaparak girişe yerleştiriyorum.
Şimdi yapmamız gereken meşale yapmak için kömür bulmak. Kömür bloğunun görünüşü yukarıdaki gibidir. Şansıma ben mağaramda biraz kömür buldum.
Kömür ile kendimize meşale yapalım.
Karanlık yerlere meşale koyarak aydınlatın. Meşaleyi elinize alıp koymak istediğiniz yere sağ tıklayın.
Eğer kömür bulamazsanız veya aramaya üşenirseniz kendinize fırın yapıp fırında tahta kullanarak kütükleri yakarak "chorcoal" elde edeceksiniz. Bunu meşale yapmak için kömür yerine kullanabiliyoruz.
Fırını 3x3 lük craft tablosu gibi evinizin içinde bir yere bırakın.
Fırında 3 slot vardır. Sol üstteki slot neyi yakacağınız, sol alttaki slot ney ile yakacağınızdır. Sağdaki slot ise yakmadan sonra elde ettiğiniz eşyalar kısmıdır. (Sol alt kısımda genellikle kömür kullanılır)
Tahta kullanarak kütük yakmak için eşyaları fırına aşağıdaki gibi dizin:
Son olarak geceyi uyuyarak geçirebilmemiz için yatak lazım. Yatak yapmak için de yüne. Yünü koyundan elde edebiliriz.
Bir koyun bulun ve koyuna bir kez vurun. Düşen yünleri toplayın.
En az 3 tane yün toplalamız lazım. Rengi önemli değildir. Topladığımız yünlerden yatak yapalım:
Elimize aldığımız yatak eşyasını sağ tıklayarak odamızda yere koyalım. Uyumak için yatağa sağ tıklayın. Uyandığınızda sabah olacaktır.
İyi uykular!
Önemli not: Uyumadan önce dışarıdan içeriye girilebilecek herhangi bir yol olmamasına dikkat edin. Hiçkimse uyurken rahatsız edilmekten hoşlanmaz değil mi? Hele de yaratıklar tarafından.
Craft ile elde edilebilen tüm eşyaların craft şekilleri aşağıdaki linkte mevcuttur:
Crafting - Minecraft Wiki
Mob Rehberi
Mob Nedir?
Moblar, oyundaki her türlü canlıdır. Domuzlar, inekler, yaratıklar, oyuncular vs.
Dost Moblar
Dost moblar kategorisinde sadece evcilleştirilmiş kurt bulunur. Dost moblar oyuncuya yardım eder ve sahibine asla saldırmaz.
Kurt (Wolf)
(Evcilleştirilmiş)
Evcilleştirilmiş kurtlar her zaman sahibine sadıktırlar. Sahibini her zaman takip eder ve ona yardım ederler. Boynundaki kırmızı tasma ile evcilleştirilmemiş kurtlardan ayırt edilirler. Sahibi dışında herhangi bir oyuncu veya mob, kurta zarar verdiğinde kurt ona düşman olur ve saldırmaya başlar. Ayrıca sahibinin vurduğu her moba ona yardım etmek için saldırırlar.
Sağlığı kuyruklarının yüksekliğinden anlaşılabilir. Kuyruğu aşağıdaysa onu beslemelisiniz.
Pasif Moblar
Pasif moblar hiçbirşeye saldırmazlar. Kimseye düşman değillerdir ve kolaylıkla öldürülebilir.
Domuz (Pig)
Domuzlar oyundaki en popüler besin kaynağımızdır. Domuzları öldürdüğümüzde rastgele 0-2 tane et düşecektir. Bu etleri fırında yakarak pişmiş et elde edeceğiz. Bu eti yiyerek canınızı doldurabilirsiniz. Ayrıca domuzları yakarak öldürürseniz direk pişmiş et düşecektir.
Koyun (Sheep)
Koyunlar yün kaynağımızdır. Onlara vurarak yün elde ederiz. İsterseniz yünden yatak yapar, isterseniz de boyayarak dekorasyon için kullanırsınız.
İnek (Cow)
İnekler kürk ve süt kaynağımızdır. Kürk ile kendimize giysi yapabiliriz. Bu giysiler üzerimize olan saldırıların etkisini azaltır.
Boş kova ile ineğe sağ tıkladığımızda kova süt ile dolar. Sütü pasta yapımında kullanabiliriz.
Tavuk (Chicken)
Tavuklar tüy (feather) ve yumurta (egg) kaynağımızdır. Tavuğu öldürdüğümüzde 0-2 tane tüy düşer. Tüyü yayımız için cephane yapımında kullanabiliriz. Tüy ayrıca zombilerdende düşmektedir.
Bir tavuk 5-10 dakikada bir yumurtlar. Yumurtlanan yumurta "yerden alınabilir eşya" halindedir. Yumurtayı pasta yapımında kullanabiliriz.
Tavuklar ayrıca kırılan yumurtadan çıkar. Yumurtayı elimize alıp sağ tıkladığımızda yumurtayı fırlatırız. Yumurta çarptığı yerde kırılır ve kırılan yumurtadan 1/8 ihtimalle yeni bir tavuk çıkar.
Mürekkep Balığı (Squid)
Mürekkep balıkları suda her yerde ve her derinlikte bulunurlar. Mürekkep balıklarını öldürdüğümüzde mürekkep (ink sac) düşürürler. Bunu yünü siyaha boyamak için kullanırız.
Tarafsız Moblar
Tarafsız moblar ancak onlara saldırdığımızda bize saldırırlar.
Zombi Domuzadam (Zombie Pigman)
Zombi Domuzadamlar Nether´de yaşarlar. Ayrıca dünyadaki domuzların üstüne yıldırım çarptığında zombi domuzadama dönüşürler.
Zombi domuzadamları öldürdüğümüzde 0-3 tane pişmiş et düşürürler. Bu nedenle Nether´deki besin kaynağımızdır.
Zombi domuzadamlar oyundaki en ateşe dayanıklı mobdur. Lava düşseler bile etkilenmezler.
Zombi domuzadama hasar verdiğimizde veya öldürdüğümüzde bizi gören bütün zombi domuzadamlar bize düşman olup saldırmaya başlarlar.
Wolf (Kurt)
(Evcilleştirilmemiş)
Vahşi kurtlar genelde sürü halinde dolaşırlar. Gördükleri koyunlara saldırırlar. Kemik kullanarak onları evcilleştirebiliriz. Kemiği elimizde tutarak kurta üstünde kalpler çıkasıya kadar sağ tıkladığımızda evcilleştirmiş oluruz. Tabi bunun için yeterli kemiğimizinde olması lazım. 1 tane kemik ile bir kurt evcilleştirebilmeniz çok zor.
Vahşi köpeklere saldırırsak onlarda bize saldırırlar. Saldırgan olduklarında gözleri kırmızı olup tüyleri kabarır. Öldüklerinde hiçbirşey düşürmezler.
Saldırgan (Agresif) Moblar
Saldırgan moblar bizi ne zaman görseler saldırırlar. Bize hep düşmanlardır.
Zombi
Zombiler yakından saldırırlar. Öldüklerinde 0-2 tüy düşürürler. Güneş ışığında yanarlar. Karanlık yerlerde bulunurlar.
İskelet (Skeleton)
Uzaktan yaylarını kullanarak saldırırlar. Güneş ışığında yanarlar. Karanlık yerlerde bulunurlar. Öldüklerinde 0-2 kemik ve 0-2 ok düşürürler.