MİLLİYETÇİLİK Neden Hakim Olmalı ?

AntidepresaN

New member
Reaction score
0
Türk Milliyetçiliği’nin devletin kurucu felsefesi olmaktan uzaklaştırılması öyle soyut, hayattan uzak bir hadise değildir. Bu etkileme sadece dış politika ile de ilgili değildir.Aksine günlük yaşamımızın her boyutunu etkiler. Banka sisteminden eğitim sistemine kadar uzanan bir boyutta her şey milliyetçiliğin devletin kurucu felsefesinden uzaklaştırılmasından etkilenir.

Türk üniversite sistemi gayri milli yapılanmadan etkilenen kuruluşlardan sadece bir tanesidir. Türkiye’de üniversite sistemi ile ilgili temel sorun YÖK değil, gayri milli duruş ve akademik anlayıştır. Bu konuda Ankara Üniversitesi DTCF araştırma görevlisi Mustafa Kemal Coşkun’un Radikal İki’de 14 Mayıs 2006’da yayınlanan “Uluslararası Yayın ve Akademik Yükselmeler” adlı makalesinde yaptığı tespitler çok önemli olduğu için bu genç akademisyenin görüşlerini özetleyerek sizinle paylaşmak istedim.

Türkiye’de akademik yükselme yani araştırma görevliliğinden profesörlüğe giden süreçte akademisyenlerin bilimsel araştırma ürünü olan yayınlar yapmaları gerekmektedir. Ne yazık ki ülkemizde bazı üniversitelerimiz yükselme için sadece İngilizce veya bir başka yabancı dilde yapılmış yayını yükselme ölçütü olarak kabul etmekte, Türkçe yayınları değerlendirmeye almamaktadırlar. Diğer üniversitelerde ise İngilizce yayınlara Türkçe yayınlara verilenden daha fazla not verilmekte, Türkçe düşünme ve bilim üretme cezalandırılırken, İngilizce “düşünme” ve “üretme” teşvik edilmektedir.

Mustafa Kemal Coşkun demektedir ki, “İnsanın kendi anadilinde düşünmesi/okuması/yazması kadar doğal bir şey” yoktur. “Bir kediye havlatmaya çalışmak ne kadar meşru ise insanı da bir başka dilde düşünmeye zorlamak da ancak o kadar meşrudur.” “Düşünmek insanın en birincil edimi olduğuna göre insanı da kendi anadili dışında başka bir dil kullanarak bilim üretmeye zorlamanın da tam bu nedenle bilim dışı olacağını baştan söyleyelim”.

Mustafa Kemal Coşkun, yabancı dilde üretmeye zorlama ile ortaya çıkan sonucu da şöyle özetlemektedir: “ Yani basitçe söylenirse, örneğin sosyolog ya da siyaset bilimciyseniz, burada önemli olan sosyolojiyi ya da siyaset bilimini ne derece de iyi bildiğiniz, bu alanda ne derecede iyi olduğunuz değil, kendi anadiliniz olmayan bir başka dili ne kadar iyi bildiği/kullandığı olacaktır.”

Coşkun haklı olarak, “Söylemeye gerek yoktur ki, böyle bir durumda ortada ne bilim kalacak ne de kendi anadilimizde bir bilim dilinin geliştirilmesi mümkün olacaktır” demektedir. Ve Mustafa Kemal Coşkun sonuç olarak şöyle demektedir: “Lafı dolandırmadan söyleyecek olursak, yabancı dilde yazılan bir makaleyi Türkçe yayınlardan daha önemli saymak(…)yurtdışına, (…) o dili kullanan topluma/devlete/üniversiteye ve o dille yapılan bilime biat” etmek demektir. (…)”Sömürülmek istenen bir toplum varsa o toplumun öncelikle dilinin değiştirilmesi gerektiği de böylece doğrulanmış olur”

Türk milliyetçiliği Türkiye’yi A’dan Z’ye yeniden inşa etmek görevi ile karşı karşıyadır. Yapılacaklar arasında üniversitelerde Türkçe dışında öğrenim dilinin yasaklanması da gelmektedir.

Prof.Dr. Ümit Özdağ

Yeniden TÜRK Milliyetçiliği...

Bir kediye havlatmaya çalışmak ne kadar meşru ise insanı da bir başka dilde düşünmeye zorlamak da ancak o kadar meşrudur.”

yani....

ümit özdağ ın okuduugm 2. yazısı 2side süperdi..

bence çok saçma bir konu.hiçbir milliyetçiliğin mantıklı bir temeli olamaz.hertürlü milliyetçilik insanı ırkçılığa götürür...

allaha şükür ülkede çıkması gereken sesler daha gür çıkmaya başladı
inşallah bunların devamı gelir bi engelmeye tabi kalmazlar
böyle makeleleri okumakta bize zevk veriyor

uzmanlar üniversitelerde özellikle branş derslerinin anadilde verilmesini savunuyor bencede haklılar fakat bu yazı bana açıklayıcı olmaktan ziyade propagandaya yönelik gibi geldi. bilgi evrenseldir bi makaleyi, türkçeye yada farklı bir dile çevirmek hiçte zor değil

LEV' Alıntı:
fakat bu yazı bana açıklayıcı olmaktan ziyade propagandaya yönelik gibi geldi.

propagandaya yönelik oldugunu sanmiorm :eek:

''Düşünmek insanın en birincil edimi olduğuna göre insanı da kendi anadili dışında başka bir dil kullanarak bilim üretmeye zorlamanın da tam bu nedenle bilim dışı olacağını baştan söyleyelim''.

+1

eyakamoz' Alıntı:
bence çok saçma bir konu.hiçbir milliyetçiliğin mantıklı bir temeli olamaz.hertürlü milliyetçilik insanı ırkçılığa götürür...

Kurtuluş savaşına ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesine bakarsan milliyetciliği görürsün ama bu milliyetcilik tabiki ırkcılık değil.!Üniter Devlet yapısını koruma olayı..

Lev propaganda demişin.Propaganda olsun diye yazmadım yazı zaten Ankara Üniversitesindeki bi araştırma görevlisinin yazısının özeti.Ve tekrar okudum propaganda içeren hiç bir cümle göremedim.Sadece milliyetcilikten,ana dilde eğitimden bahsediyor..

AntidepresaN sana demedim yazıyı kaleme alan şahsı kastettim, paylaşımın için teşekkür ederim.

Geri