Müzik tarihinin en iyi albümleri

Sercinho7

Dark Side of Creation
Katılım
27 Eyl 2005
Mesajlar
6,204
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
34
Konum
Karşıyaka 35½
60'lardan günümüze Türk pop müziği sahnesinden kimler geldi, kimler geçti?

09112007162116_47_512381pop.jpg



Kadın - Şebnem Ferah (1995):
Rock müziğin başarılı ismi Şebnem Ferah'ın ilk solo albümü Kadın için Mehmet Tez, "Rock ruhu ile pop ruhunun 90'lardaki en anlamlı buluşması" diyor ve ekliyor, "İçindeki şarkıların yarısı hâlâ herkesin dilindedir."

Büyük Düşler - Mor ve Ötesi (2006): Alternatif Rock Grubu Mor ve Ötesi'nin geçen yıl çıkardığı beşinci albümü Büyük Düşler, klasikler arasında yer alacak gibi görünüyor. Naim Dilmener: "Gül Kendine ve Dünya Yalan Söylüyor'dan sonra ne yapabilirler ki? diye düşünüyorduk ama yaptılar işte; 'Büyük Düşler' gördüler. Bu mahşerin dört atlısına her zaman kulak vermemiz gerek; bana göre her öğünden önce ve sonra günde altı kere."

Belki Alışman Lazım - Duman (2002): Kırmış Kalbini, Masal gibi unutulmaz şarkıların yer aldığı Belki Alışman Lazım, Duman'ın en hızlı çıkış yaptığı albümlerden biri oldu. Sezen Aksu'nun Herşeyi Yak adlı şarkısı, farklı yorumuyla ilgi gördü. Jürimiz Derya Bengi bu albümün hem '70'ler, hem 2000'ler, hem rock'n roll, hem Ortadoğu'yu içinde taşıdığını söylüyor ve şu yorumda bulunuyor: "Arada kalmış bir kuşağın dürüst, saf çığlığı..."

Git - Sezen Aksu (1986): Arzu Çağlan: "Onno Tunç' un müzikal dehası ve Sezen Aksu'nun yorumculuğunun en zirvede olduğu bir albüm. Sezen Aksu albümleri içinden en iyiyi seçmek çok zor ama en öncü albümü bu bence."

Ele Güne Karşı Yapayalnız - Mazhar Fuat Özkan (1984): 80'lerin dillerden düşmeyen parçalarından Ele Güne Karşı Yapayalnız, Mazhar Fuat Özkan'ın 1984'de çıkardıkları albüme de adını vermişti. Derya Bengi bu albüm için, MFÖ'lü yılların 'best-of'u," tanımlamasını getirirken, Mehmet Tez, Ele Güne Karşı Yapayalnız albümünün o güne kadar Türkiye'de dinlenen her şeyden farklı olduğu görüşünde. Murat Meriç bu albümün Türkçe sözlü rock tartışmalarına konulmuş son nokta olduğunu belirtiyor: "Bu albüm bugün rock yapan pek çok topluluğun önünü açtı." İzzet Öz, Serkan Seymen ve Tolga Akyıldız da best of listelerinde MFÖ'nün Ele Güne Karşı'sını başa yerleştirdi.

Benimle Oynar mısın? - Bülent Ortaçgil (1974): Bülent Ortaçgil'in 1974'te yaptığı Benimle Oynar mısın? Jürimizden beş oy aldı. Derya Bengi albümle ilgili olarak; "Türkiye'de şarkı yazarlığının doruğu. Aradan kaç 30 yıl geçse de gene bugünü anlatmaya devam edecek," derken, Murat Meriç, bu albümün memleket müzik tarihinin 'kendine has' ilk albümü olduğu görüşünde: "Bir yandan alabildiğine naif, diğer yandan bugün bile aşılamamış müzikalitesiyle inanılmaz karışık." Serkan Seymen ise bu çalışmayla ilgili şunu söylüyor: "Kapak tasarımından, içerdiği müziğe değeri yıllar sonra anlaşılan, ama bir daha hiç unutulmayacak bir elmas... 'Şarkı yazarlığı nedir?' başlıklı bir ders kitabı..." Benimle Oynar mısın? İzzet Öz ve Tolga Akyıldız'ın da favorileri arasında yer alıyor.

Med Cezir - Levent Yüksel (1993): Levent Yüksel'in 1993'te yaptığı Med Cezir'de birçok parça hit olmuştu. Arzu Çağlan; İlk albümü olmasına rağmen kalitesi adından belli. Bir daha kimsenin giremediği derin müzikal sularda dolaşan bir albüm" diyor ve albümün unutulmaz parçalarını şöyle sıralıyor: "Yeter ki Onursuz Olm[/B]asın Aşk, Tuana, Med Cezir, Kadınım... Say say bitmez. Gitar ve Türkçe pop bu kadar iyi birbirini bulabilir mi? Ne Tuana ne Med Cezir. Bu şarkılardan daha iyisini hâlâ Levent Yüksel bile yapamadı." Mehmet Tez de favori albümlerinden biri olan Med Cezir ile ilgili şunları söylüyor: "Levent Yüksel'in yanık sesi, harika bas nağmeleri, Erdem Sökmen'in flamenko gitarı ve harika bir alaturkalık."

Aacayipsin - Tarkan (1995): Kış Güneşi, Unutmamalı, Gitme, Gül Döktüm Yollarına, Dön Bebeğim gibi bütün parçalarıyla hit olmuş bir Tarkan albümü Aacayipsin. Hem hareketli hem de romantik şarkıların yer aldığı albüm, her anlamda dolu dolu olmasıyla dikkat çekiyor. Mehmet Tez, 1995 yılında çıkan bu albümün Türkiye'nin ihtiyacı olan starın doğuş albümü olduğunu söylüyor: "Tarkan, sonraları çok başarılı şarkılar yapmış olsa da albüm olarak daha iyisini yapamadı." Tolga Akyıldız da Tarkan'ın Aacayipsin albümünün Türk pop tarihindeki en başarılı albümlerden biri olduğu görüşünde.

Demir Leblebi - Nazan Öncel (1999): 1999 yılında aykırı şarkı sözleriyle bir anda dikkatleri üzerine çeken Demir Leblebi'deki şarkılar yasaklanınca albüm dinleyicisi tarafından kült mertebesine taşındı. Jüri üyelerimizden Derya Bengi Nazan Öncel'in Demir Leblebi'sindeki iddialı şarkıların Türkçenin en lezzetli ve gözükara şarkıları olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Bir benzeri gelmedi, kıymeti her geçen yıl daha da artıyor."

Zaman zaman - Fikret Kızılok (1983):
Türk pop müzik tarihinin en unutulmaz albümlerinden Zaman Zaman Fikret Kızılok'un aşk şarkılarını sıraladığı bir albüm. Jüri üyemiz Serkan Seymen bu albümle ilgili şunları söylüyor: "70'lerin Anadolu folk yıldızının 80'lerdeki geri dönüşü. Tabla, ud, yaylılar ve akustik gitarla ince işçilikli bir sadelik, güzel bir kapak tasarımı ve Türkçe popüler müziğin yüz aklarından biri..."

Elbette - Candan Erçetin (2000): Arzu Çağlan bu albümün süprizlerle dolu olduğunu söylüyor: "Candan Erçetin çok iyi söyler, şarkıları özgündür. Dinledikçe hayran kalırsınız. Arada Bir veya Söz Vermiştin gibi damar şarkılar da vardır. Elbette gibi bir mega hit veya Dayan gibi hafiften clubber sound'lu bir şarkı da. Erçetin bu tarzı ile Türk pop müziğini küçümseyen öyle çok züppeyi susturmuştur ki o nedenle bunu seçtim."

2023 - Barış Manço (1975): Barış Manço'nun 1975 yılında yaptığı 2023, Cumhuriyet'in 100. yılı düşünülerek hazırlanmış bir albüm. İzzet Öz, Barış Manço'nun bu albümünün müzikal yoğunluğunun çok başarılı olduğunu söylüyor.

Süperstar3 - Ajda Pekkan (1983): Jüri üyemiz Hakan Eren, bu albümün Türk popunun en iyi ve her şeyi ile en dolu albümü olduğu görüşünde: "Şarkıların hepsinin cover olması bile albümün güzelliğini gölgelemiyor."​
 
Geri
Üst