Müzik bebek gelişimini nasıl etkiliyor?

Ata Kızı

Angel Of Revenge
Moderatör
Katılım
23 May 2010
Mesajlar
10,583
Reaction score
0
Puanları
0
Müzik herhangi bir ses olmanın ötesinde duyguyla, sevgiyle ve şefkatle sarar insanı.
Bu yüzden çocukları müzikten mahrum bırakmamalı...

Bebekler müziği anne karnındayken duyar ve alışırlar. Annelerinin karnındayken duyduklaru o sesler onların aslında ilk ninnileri gibidir. Müziğin bebeklerin gelişimlerine yansıyan faydaları oldukça fazladır. Uzmanlar, müzik dinleyen bebeklerin, ileride yaşıtlarına göre skin ve duygusal açıdan dahahuzurlu olduklarını söylüyor. Psikolog Ercihan Karadağ da bebek ve çocukların gelişiminde müziğin neden önemli olduğuyla ilgili bilgileri bizimle paylaşırken, anne-babalara önerilerde bulundu.


Müzik dinleyen bebekler müziğin ritmine göre hareketlenmeler gösterirler. Zamanla birtakım fiziksel gelişimlerin tamamlanmasıyla birlikte hareketlenmeler yerini el çırpmaya, oynamaya ve hatta dans etmeye bırakır.



Müziğin bebek gelişiminde ne gibi yararları var?

Son dönem araştırmaları, beynin nasıl geliştiğiyle ilgili bizlere daha detaylı bilgiler veriyor. Bebekler dünyaya beyinlerindeki milyarlarca hücreyle gelirler ve yaşamın ilk yıllarında bu beyin hücreleri birbirleriyle bağlantıya geçmeye başlar, zamanla bu bağlantılar daha da kuvvetlenir, kullanılmayan, ateşlenmeyen beyin hücreleri ise ölür. Araştırmacılar bebeğe müzik dinletmenin onun beyninde yeni yolların, yeni bağlantıların oluşmasını desteklediğini ortaya çıkarmıştır. Anne karnında müzik dinletilerek gelişen ve doğum sonrasında da müzik dinletilmeye devam edilen çocukların yaratıcılık, sosyallik, hafıza, uzamsal zeka, matematik, dil ve duygusal zeka gibi alanlarda hızlı bir gelişim gösterdiği yapılan araştırmalarla desteklenmiştir.

1.Fiziksel gelişime etkisi: Müzik dinleyen bebekler müziğin ritmine göre hareketlenmeler gösterirler. Zamanla birtakım fiziksel gelişimlerin tamamlanmasıyla birlikte hareketlenmeler yerini el çırpmaya, oynamaya ve hatta dans etmeye bırakır. Sonuç olarak bu hareketlenmeler çocuğun küçük kas ve kaba motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.

2.Sosyal gelişime etkisi:
Müzik evrenseldir.farklı dilleri ve kültürleri birbirine yakınlaştırır. Müzikle büyüyen bebekler, zamanla sosyal iletişimlerde de bir gelişim gösterirler.

3.Zihinsel gelişime etkisi: Yapılan araştırmalar, müziğin bebeklerin beyin kıvrımlarının gelişiminde etkili olduğunu göstermiştir. Özellikle ilk yıllarında çocukların zihinsel gelişimini müzik oldukça etkilidir. Müziğin matematik zekasının gelişiminde de etkin olduğu saptanmıştır.

4.Duygusal gelişime etkisi:
Anne karnı dan itibaren müzik dinleyen bebeklerin hırç hareketler yerine daha uyumlu davranışlar se giledikleri gözlenmiştir. Yapılan bazı çalışmal sürekli olarak ağlayan ve huzursuz davrarc bebeklere, anne karnında dinletilen müzik! tekrar dinletildiğinde bu bebeklerin bu tanıd melodiler sayesinde rahatlayarak uykuya dc dıklarını göstermiştir.

5.Kulak ve dil gelişimine etkisi: Müzik büyüyen çocukların kulak ve dil gelişimlerinde hızlı bir ilerleme gösterdikleri görüimüştü Özellikle dilin kazanılmasında annenin bebeğ ne bakarak melodili şarkılar söylemesi, çocı ğun dil gelişimini çabuklaştırıcı bir rol üstlenir.

6.Prematüre doğan bebekler üzerindeki etkileri: Yapılan incelemelerde klasik müzi ğin prematürelerde iştah açtığı belirlenmiştir Bununla birlikte, prematüre olarak dünyayı gelen ve klasik müzik dinletilen bebeklerin soluk alış verişlerinin daha uzun ve yavaş olduğu, kalp atışlarının düzene girdiği, kan basınçlarının düştüğü ve diğer vücut fonksiyonlarında da doğal bir rahatlama sağladığı gözlenmistir. Yine yapılan bu araştırmalar, klasik müzik dinleyen bebeklerin daha çabuk büyüdüğünü ve yaşamlarının ilk stresten daha hızlı arındığını göstermiştir.

7. Stres üzerindeki pozitif etkileri: Dolaylı yollardan aile bireylerini de etkiler. Stresten uzak büyüyen, beslenmesinde, uykusunda ve diğer yaşam faaliyetlerinde sıkıntı yaşamayan bebek, uyku sorunu yaşamayan, stresten uzak bir anne profilinin oluşmasına da yardımcı olur. Böylece doğumdan sonra annenin yaşayabileceği depresyonun en az hasarla atlatılması da sağlanmış olur.


Yemek, uyku, oyun, banyo ve bunun gibi ya şam faaliyetleriyle ilgili farklı müzikler belirleyin Bu müzikleri yapacağınız şeyden önce bebeği nize dinletin, müzik biterken şimdi yemek za manı, oyun zamanı gibi sözler kullanın ve faali yeti gerçekleştirin. Bir süre sonra bebeğini: müzikler ve faaliyetleri eşleştirmeyi öğrenecektir. Bebeklerinize bütün bir gün boyunca müzik dinletmeyin. Gün içinde belli aralıklar dinleteceğiniz müzikler daha etkin olacaktır. Bebeklerinizle gün içinde sık sık konuşun, melodili şarkılar söyleyin, bu şekilde davranmanız çocuğunuzun dili kavramasına, sözcük dağarcığının gelişmesine yardımcı olacaktır.

Psikolog Ercihan Karadağ
 
Geri
Üst