Mühendislik Harikası Bir Baraj

Tunyukuk

New member
Reaction score
0
Ya yağmur gibi yağarsınız yada lağım gibi akarsını
Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde bulunan, Kaliforniya'nın 2.büyük gölü olan Lake Berryessa'nın oluşmasına neden olan ve Putah Nehri üzerinde 1953-1957 yılları arasında inşaa edilen Monticello Barajı, 93 metre yüksekliği ve 312 metre genişliği ile ortalama boyutlarda sayılabilecek kemer tipi bir barajdır.

15_hole_104961.jpg
09_hole_63549.jpg

barajdelik2.jpg

İnşaatında 249.000 m³ beton kullanılmıştır. Su tutma kapasitesi 1,98 km³'dür. Bu barajı diğer barajlardan ayıran en önemli özelliği ise 22 metre çapındaki "taşma savağı"dır.

drainholepicture.jpg

Bu savak saniyede 1370 m³ suyu boşaltabilmektedir. Baraja gelen su miktarı arttığında, su seviyesi yükseleceğinden taşma savak devreye girer ve fazla suyu araziye by-pass eder, bir tür emniyet kanalıdır.

drainhole.jpg

Dip savak çapı ise 8 metredir ve aşağıdaki resimlerde de görüleceği gibi savak full kapasitede çalıştığı zaman dip savakta müthiş bir basınç ortaya çıkmaktadır.

barajdelik3.jpg

load53013qb9.jpg

11_hole_104389.jpg

Savak kuru olduğunda ise (her ne kadar yasak olsa da) adrenalin bağımlıları için popüler bir kayma yeri olmaktadır.

boy.jpg

Tabi bunu yapabilmek için ya hayattan umudu kesmiş olmak yada beyin kıvrımlarından omuriliğe giden kısmında hasar olması gerekir!

çok farklı bir şey ya. ilginç.!!!

Çok farkLı ve güzeL oLmuş . . .

Ne işe yarıyomuş ki o düşük çapta elektirik?

Ne işe yarıyomuş ki o düşük çapta elektirik?

Büyükşehir belediyesinin açtığı belediye çukurlarından hiçbir farkı yok.
Yağmur yağınca aynı manzarayı oradan da seyredebilirsiniz.
O zaman ne işe yaradığı belli olur :) :huh: =)

cok hos bi görüntü olusturmus. ben bunu daha önceden görmüştüm
ama dogal bişi sanmıstım, yapay oldugunu bilmiyordum

ürkütücü :blink: olsada güzel görünüyor

Geri