Liselere Çince eğitim geliyor

Kiowa Apache

Ŧreedoʍ ŦoreveƦ
Altın Üye
Reaction score
0
Liselere Çince eğitim geliyor
Milli Eğitim Bakanlığı, liselerde Çince öğretilmesi kararı aldı. Çin'le olan ekonomik ilişkiler göz önünde bulundurularak 7 ticaret ve turizm lisesinde bu yıl Çince eğitim verilmesi kararlaştırıldı. Çince eğitimin müferadatı da bakanlıktan onay aldı.

4qmsns.jpg

Türkiye ile Çin arasında ticaret hacmi 15 milyar dolar. Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısı ise 70 bin. Dünyanın ticaret ve sanayide büyüyen devi Çin ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi önem taşıyor.

İşte, bunun için Milli Eğitim Bakanlığı bir adım attı ve Anadolu ticaret ve turizm liselerinde Çince eğitim verilmesine karar verildi. Artık bu okullarda İngilizce, Rusça, Almanca, Japonca'nın yanı sıra öğrenciler Çince de öğrenecek.

Bu yıl 7 okulda eğitim verilecek. Çince eğitim yapacak okullar şöyle:

- Adana Nezihe Yalvaç Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi

- Ankara Yenimahalle Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi

- Aydın Kuşadası Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisesi

- İstanbul Anadolu Otelcilik Meslek Lisesi

- İstanbul M. Büyükhanlı Anadolu Ticaret Meslek Lisesi

- İzmir Karşıyaka M. Ali Lahur Anadolu Ticaret Meslek Lisesi

- Nevşehir Anadolu Ticaret Meslek Lisesi

Adana, Ankara, Aydın, İstanbul, İzmir ve Nevşehir'deki okullarda bir şube Çince eğitim için ayrılacak. Bu yıl yapılan OKS tercih kılavuzuna da giren Çince bölümler için kayıtlar devam ediyor. Çince eğitim tercih edenler 4 yıl boyunca bu dili öğrenecekler.

Peki Çince'yi kim öğretecek? Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nde Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü'de mezun olanlar. Bu yıl yapılan öğretmen atamalarında da Çince öğretmenlerine ayrı bir kontenjan verildi.

Çinçe eğitimin müfredatı da hazır. Ankara Üniversitesi Çin Dili Edebiyatı Bölümü hocaları tarafından yazılan müfredat Talim Terbiye Kurulu'ndan onay aldı. Bu bölümde okuyan öğrenciler haftada yaklaşık 6 saat ayda 24 saat Çince eğitim görecek.

Bu yıl pilot bölgelerde yürütülecek uygulamanın gelecek yıllarda tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılması planlanıyor.

bi teşekkür yeter....

kesinlikle yerinde ve faydalı bir karar
çince son yıllarda ekonominin en büyük etken olması sebebiyle büyük önem kazandı...
inşallah hayırlı sonuçlar getirir bu karar lise çağındaki gençlerimiz için...​

M.Alibüyükhanlı'dan mezunum bende. Etilerde :D tüh geç kalmışız

güzeL bi karar ama okuLda daha ingiLizce öğretiLemiyor,çince'den ancak aLfabeyi beLki söker öğrenciLer..

yha ing. var dı bide başımıza çincemi cıktı yha çin çan çon:)=) bu arada saol.....

Öğrenilmesi gerçekten çok zor bir dil Allah öğrencilerimize kolaylık versin.

ingilizceyi öğretemedik daha çince ne ya :s

Evet dil öğrenimi konusundaki beceriksizliğimizi kabul ediyorum fakat Çince'nin insanlara getireceği faydalar da öğrenmek isteyenlere uzun uzun anlatılmalı. Bu çok katkı sağlar. Çünkü İngilizce artık çoğu kurum-kuruluş tarafından zaten ileri derecede bilinmesi gereken bir dil olarak kabul ediliyor. Ve son derece basit bir dil. Fakat Çince hem uzun çaba gerektiren hem de ülkedeki bilinirlik oranı açısından çok değerli bir dil. Dolayısıyla meyvesi de büyük olacaktır :) Ben şahsım adına Fransızca eğitiminden sonra Rusça yahut İspanyolca düşünüyorum. Çince daha çok isterdim ama bu dersi ücretsiz şekilde almak mümkün değil. Dahası, diğer dillerden çok daha masraflı. Bence bahsi geçen okullarda bu dersi seçebilmek çok büyük bir nimet. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı faydalı ender icraatlardan. Tebrik ederim. Umarım bu eğitimi verebilecek düzeydeki insan sayısı sürekli artar ve proje çok daha geniş alanlara yayılır.

çince yanlış hatırlamıyorsam 40.000 harf ve halada içinde gelişebilen bir dil diye duymuştum yani kolay bir dil:durdurun
zaten çinlilerin çoğu ingilizce biliyor

valla faydalı faydasız orası tartışılır ama piyasa 1 ytl lik çin mallarıyla dolmuş herkes isyan ediyor meb de çinceyi ders diye okutturmaya baslıyor türkiye nasıl bir ülke oldu ya !!!

Geri