Linux'te C ve C++ Kullanımı

The_eXXe

New member
Linux'ta C ve C++ Kullanımı
HOW TO use C and C++ in Linux platform.


(PS foreign dudes for english please read PS end of the document)

Arkadaslar bilmiyorum ilginizi çeker mi? ama sahsen ben Visual C++ 6.0 dan çektigim pre-compiler header bla bla.. :) hatasından tamamen bıkmıs olup, bilgisayarımı parçalamadan Linux ortamında C ve C++ programlarımı yazmaya basladım. Aslında tamam itiraf ediyorum DOS ortamında bir çok C ve C++ derleyicisi var, (Turbo C++, Borland vs.) ama bunların çogu tarihi eser olmus, editörleri klasik DOS tus kombinasyonları ile çalısıyor. Yani mesela windows'ta klasik kopyalama isine yarayan tus kombinasyonu CTRL+C ve yapıstırma için kullanılan CTRL+V, DOS üzerinde çalısmıyor. Bunun yerine kopyalama yerine SHIFT+DEL yapıstırmak için SHIFT+INSERT kullanmanız gerekiyor. El alıskanlıgı iste bana rahat gelmiyor. Sonuç olarak simdi sırf bu is için Linux mü kuracagım demeyin, bununda çözümü var. Linux'ta çalısan GCC (C derleyicisi), G++ yada C++ (C++ derleyicisi)'ın win32 ortamında çalısan sürümleri mevcut. Bu konuda google amcaya danısabilirsiniz. Kolaylıkla bulabileceginize eminim. Aslında bir çok IT ve bilgisayar mühendisinin adı gibi bilmesi gereken Linux yada Unix'i bilgisayarınıza kurmanızı öneririm. Neyse isin geyik kısmını geçip özüne
dönelim.

Simdi ilk olarak Linux ortamında bir yazı düzenleyici (GNOME için Gedit, KDE için Kedit) açıp içine kodlarımızı yazıyoruz. Hatta ben size hemen bi tane koyayım, kopyala yapıstır için zamandan tasarruf :)

Kod:
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
  cout << "Ilk C++ Programım.!!" << endl;
  return 0;
}
Simdi bu dosyamızı bilgisayarımıza ilk.cpp adında kaydedelim. Yukarda bahsettigim editörler genelde ön tanımlı olarak dosyalarınızı home klasörüne kaydederler. Bundan sonra konsolumuzu açıyoruz ve komut satırı karsımıza geliyor. ilk önce dosyayı kaydettigimiz klasöre gidiyoruz, ve asagıdaki komutu giriyoruz.
Kod:
beloveds@localhost asdf]# g++ -o ilk.cpp ilk.out
burda yaptıgımız iş derlemek ve arkasından link islemini gerçeklestirmek. kodlar derlenince makina diline (assembly) döner, link islemi ise makina dilini çalıstırabilir forma sokar (executable file). Bu islem sonunda aslında windows'taki *.exe uzantılı dosyayı elde etmiş oluyorsunuz. yok ben çalıstırılabilir versiyonunu istemiyor. bana bunu makina dilinde istiyorum derseniz;
Kod:
[beloveds@localhost asdf]# g++ -c ilk.cpp
komutunu verebilirsiniz. Size çıktı olarak ilk.o dosyasını verir. ben bir yazı editörü ile açmayı denedim ama anlamsız bir sürü yazı ile karsılastım :)
UYARI: ilk komutu girdikten sonra eger bir mesajla karsılasırsanız kodlarınızda hata var demektir.. Merak etmeyin g++ size hatanızın hangi satırda ne ne tür bi hata oldugunu söylüyor.
Sıra geldi programımızı çalıstırmaya. Asagıdaki komutu yazdıgınızda programımız çalısacak. Linux'teki çalıstırılabilir dosyaların basına "./" isareti konur (tırnaklar yok).
Kod:
[beloveds@localhost asdf]# ./ilk.out
Ilk C++ Programım.!!
[beloveds@localhost asdf]#
Ekran çıktımız yukardaki gibi olacaktır. Evet bu kadar bitti. C programlarının derlenmesi ve çalıstırılması çok benzer.
Mesela yukardaki programın C versiyonunu yazalım.
Kod:
#include <stdio.h>

int main()
{
  printf("Ilk C++ Programım.!!");
  return 0;
}
sonra komut satırına sırasıyla asagıdaki komutları girelim.
Kod:
[beloveds@localhost asdf]# gcc -o Ilk.c Ilk.o
[beloveds@localhost asdf]# ./Ilk.o
Ilk C++ Programım.!!
[beloveds@localhost asdf]#
Ekran çıktısı yukardaki gibi olacaktır. Linux'te dikkat etmeniz gereken bir özellik ise Linux cAsE SeNsItIvE'dir. Yani ilk.c dosyası ile Ilk.c dosyası tamamen farklıdır. Derlerden "No input File" gibi bir hata mesajı alırsanız, buna dikkat edin. Hepsi bu! Zor degil demi? :) O zaman napıyoruz. Kosa kosa bi Linux CD si bulup makinamıza kuruyoruz ve ödevlerimizi Linux ortamında yapıyoruz. Unutmayın, linux sizin ömrünüzü uzatır, bilgisayarınızı parçalamaktan korur.

PS: This document tells how to write C, C++ programs in Linux Platform. If you need this document in english, I can translate and post it again.

NOT: Yukardaki işlemleri gerçekleştirebilmek için gcc ve g++ derleyicilerinin yüklenmiş olması gerekir. Genelde çoğu dağıtımın içinde gelirler. Yüklemek için kurulum CD lerinize bakabilirsiniz.

Bu dökümanı 2. sınıftayken yazmıştım. Okuldaki eğitim ingilizce olduğu için bazı kısımlarda ingilizce cümleler geçmektedir.
Yazı sağdan soldan bi taraftan alıntı değildir. GNU lisansı ile lisanslanmıştır. :emzik
 

Xpert1ynx

New member
Yararlı olmuş.Emeğine sağlık.Ben de yazılım olarak Linux'a geçtim.Fakat senin gibi shellden compile etmiyorum."KDevelop" isimli programı kullanıyorum.
 

HTML

Üst