Linux'dan Win 8 hamlesi!

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaction score
0

Linux'un Windows 8'li makinelere yüklenebilmesini uman Red Hat, Canonical ve Linux Foundation, donanım üreticileri için birtakım öneriler yayınladılar.

Daha önceden de söylediğimiz gibi, Windows 8'li bilgisayarların UEFI güvenli önyükleme özelliğinin açık bulunması, Windows'u Linux ile değiştirmeyi veya çift-önyükleme yapmayı daha zor hale getirebiliyordu. Bir PC'nin "Windows 8 için tasarlandı" logosunu elde etmesi için, güvenli önyükleme açık olarak sunulması gerekiyor ve bu da Sertifika Yetkilisi tarafından imzalanmayan sistemlerin açılmasını engelliyor.

Donanım üreticileri, kullanıcılara güvenli önyükleme özelliğini kapatma şansı veriyorlar. Ancak bunu vermemek de ellerinde - dolayısıyla dilerlerse Windows dışında bir işletim sistemini çalıştırmaya tamamen engel olabilirler. Pratikte çift önyüklemenin tamamen engellenmesi olası görünmese de Linux üreticileri ve Linux Foundation, UEFI'nin nasıl kullanıma geçeceği konusunda endişeliler.

Red Hat ve Canoncial, "UEFI Secure Boot Impact on Linux" adındaki raporda Microsoft'un güvenli önyükleme önerisinin donanım sahibinin denetimini ortadan kaldırdığına ve açık kaynak kodlu yazılımları çalıştırmaya engel olabileceğine dikkat çekiliyor. Windows 8 2012'nin ilerleyen aylarında ortaya çıkacak, ancak rapor, UEFI destekli sistemlerin Windows 8'e hazırlık olarak 2012'nin birinci çeyreğinde çıkabileceğini vurguluyor.

Red Hat ve Canoncial, UEFI güvenli önyüklemenin zararlılara, rootkit'lere karşı avantaj sağladığını kabul ediyor. Ancak Linux ve diğer alternatif işletim sistemlerinin yüklenmesine olabilecek potansiyel etki nedeniyle, açık kaynak üreticileri bazı önerilerde bulunuyorlar.

Bu öneriler arasında "OEM'lerin güvenli önyüklemenin bir firmware yapılandırma arayüzü yoluyla kolaylıkla açılıp kapatılabilmesine izin vermesi", "sistem firmware'indeki anahtarları yapılandırmaya yönelik standartlaştırılmış bir mekanizma sunulması" ve "donanımın kurulum modunda sevk edilmesi", dolayısıyla kullanıcıya daha fazla denetim sağlanması var.

UEFI sistemi hepimiz için büyük bir tehdit.
MAkineler artık hangi kodu çalıştıracaklarına kendileri karar vermeye başlamış olacaklar....

UEFI sistemi hepimiz için büyük bir tehdit.
MAkineler artık hangi kodu çalıştıracaklarına kendileri karar vermeye başlamış olacaklar....

aynen katılyıorum. win8 umarım kısa sürede dayatılan bir işletim sistemi olmaz.

aynen katılyıorum. win8 umarım kısa sürede dayatılan bir işletim sistemi olmaz.
SKYNET sana birşey hatırlatıyor mu? :)
Şu an kullandığımız dis üstü bilgisayarların neredeyse tamamı interne girer girmez kendilerini bazı yerlere zaten rapor ediyor. (üreticilere sorarsan çalınan cihazları bulmak için ama nedense çoğu üreticinin böyle bir hizmeti bile yok :) ) Bazı anakartlar bazı donanımlarla çlışmaz ama nedense bios YAZILIMINDA izin verilen donanımlar listesine ekleyip biosu tekrar flashlarsanız canavar gibi çalışır(genelde yine diz üstü bilgisayarlarda karşılaşılan bir durum).

UEFI gibi gelişmiş bir sistemin kullanıcılara yapabileceklerini düşün.

win8'in öyle kolay kolay çıkacağını sanmıyorum. windows 7 çünkü gayet stabil. xp gibi uzun ömürlü olacağına inanıyorum.

ama tekelciliğin de bu kadarı. insan düşman olduğunu bu kadar belli edemez bir camiaya.

win8'in öyle kolay kolay çıkacağını sanmıyorum. windows 7 çünkü gayet stabil. xp gibi uzun ömürlü olacağına inanıyorum.

ama tekelciliğin de bu kadarı. insan düşman olduğunu bu kadar belli edemez bir camiaya.
Bence yanılıyorsun windows 2000 i hatırla.
XP nin yaptığı her şeyi daha az kaynak tüketerek microsofta daha az ispiyonculuk yaparak yapabilen bir işletim sistemiydi.
Hatta kurumsal firmalar Microsoft win2000 den desteğini çekmeden xp ye kolay kolay geçmemişti.
XP ile en ağır fakı görsel temaların olmaması ve xp de ciddi bir sorun olduğu zaman zaten çalışmayan sistem geri yüklemenin olmamasıydı.

Geri