Linux Standartlaşma Yolunda

fakethesystem

New member
Açık kaynak işletim sistemi Linux dağıtımcıları, Microsoft Windows ile rekabet amacıyla Linux masaüstü için pazar standartlarının oluşturulması için biraraya geliyor.

Açık kaynak dağıtımcıları, Free Standards Group adı altında bir şemsiye grup oluşturuyor. Bu grup geliştiricilere destek olacak ve farklı Linux dağıtımcılarından farklı versiyonlarda çalışabilen yazılımların önünü açacak. Sunucu tarafında daha güçlü olan Linux’un masaüstü tarafında pazar payı gelişmiş ülkelerde dahi düşük seviyede.

Linux açık kaynak sistemini 1990’lı yıllarda Fin programcı Linus Torvalds tarafından geliştirilmişti. Esas Linux yeni uygulamaların üstüne yazılabileceği bir çekirdek veya işletim sisteminin beyni. Geliştiriciler bu çekirdeğin üstüne kendi gereksinimlerine uygun, işletmelerinde kullanacakları işler için kişiselleştirilmiş yazılımlar yazıyor.

AŞIRI BİREYSELLEŞME STANDARTLAŞMAYA KARŞI
Bu nedenle Linux’un gerçek anlamda işleyebilmesi için, ham işletim sistemi üzerine uygulamaların yazılması gerekiyor. Çok sayıda geliştirici ve çok sayıda uygulama yazılıyor olması nedeniyle de, Linux sistemlerinde standartlaşma ve bireysel kullanıcıya yönelik paketlerin pazarlanması pratikte zorlaşıyor. Linux’un bir diğer özelliği olan uygulamaların geliştiriciler tarafından yazılması, açık kaynağa erişimi ortalama kullanıcı için zorlaştırıyor. Örneğin, bir Linux bilgisayarında çalışan bir yazılım, bir diğer kullanıcının bilgisayarında gerekli ayarlar olmadığı için çalışmayabiliyor.

STANDART OLMADAN REKABET OLMAZ
Açık kaynak standartlaşma konsorsiyumu Free Standarts Group adına konuşan Jim Zemlin, Windows’un başarısı kullanımda tepeden tırnağa standartlaşmayı başarmış olmasına bağlıyor. Zemlin projeleri için, “Nasıl Windows ve uygulamaları her Windows bilgisayarında çalışıyor, Linux’ta da aynı standartı yakalamalıyız, pazar genişlemesi için standartlaşma şart” diye konuştu.

İLK STANDARTLAR KONDU
Açık kaynak standartlaşma konsorsiyumu Free Standarts Group’ta IBM, Sun Microsystems, Dell ve Red Hat gibi dev şirketler de bulunuyor. Konsorsiyum, önce Linux Standard Base adlı bir anahtar standart oluşturacak ve sonra da ürünler arasında standartları izleyecek.

Örneğin, Linux 3.1 sürümü ilk masaüstü standartı olarak kabul edildi. Bu standartı ilk tescil ettiren dağıtımcı şirketi ise Xandros oldu; bu şirketin Novell, Red Hat, Debian Project ve Ubuntu gibi diğer dağıtımcılar da takip edecek. Konsorsiyum Linux’un iki yaygın grafik kullanıcı arayüzünden (KDE ve GNOME) ikisinin de temel alınabileceğini, dağıtımların bu ikisinde de çalışabilmesini şart koştu.

Alıntı: Ntvmsnbc.com
 

HTML

Üst