St.AnGeR
Document Visor..
LINUX Ne Sunar ?
Linux bir çekirdek , bir işletim sistemi ve bu sistem etrafındaki bir grup yazılıma verilen isimdir. Ama aslında internetin ortaya çıkardığı bir harekettir ve bir işletim sisteminin ötesinde felsefeyi anlatır. Linux teknik anlamada bir işletim sisteminin kalbi olan çekirdeğin adıdır. Özgür yazılım fikrinin kullanıcının bir programı hiçbir kısıtlama olmadan kullanabilmesi , inceleyip değiştirebilmesi , değişimleri dağıtabilmesi ve herkesle paylaşması yatar. Bununla kritik olan programın açık kaynak kodunun programla birlikte verilmesi ve kaynak kodunda yapılan değişikliğin sınırlama olmaksızın dağıtılmasıdır. Linux ile ilgili ürünler genellikle cd fiyatına veya cok çüz-i bir fiyata temin edilir. ( Eğer internetten indirmek isterseniz www.rpmfind.com , sourceforge.net bazılarını derlemeniz gerekmektedir. Belkide en güvenlisi bu olur çünkü bazı paketlerin rpm’i sistemle uyuşmama sorunuyla karşılaşılabiliyor )Linux’un belirleyici özelliği ücretsiz oluşu değil , açık kaynak kodlu oluşudur. Açık kaynak kodu hem kullandığınız yazılımın eksik yanlarını tamamlamanıza olanak tanır hem de kullanmak istemediğiniz özelliklerini çıkarmanıza olanak tanır.
Linux dünyası Richard Stallman’ın öncülüğünde GNU felsefesiyle internet ortamı üzerine kurularak yeni bir yazılım üretim metodolojisi çıkardı. Bu metodoloji bir proje liderinin önlülüğünde ( www.lkd.org. tr adresinden proje isimlerini öğrenip sizinde mutlaka katkıda bulunabileceğiniz bir alan bulabilirsiniz. ) binlerce kişinin katıldığı imeceye benzer bir üretim tarzı. Linux çekirdeği böyle gelişiyor. Bir yazılım çok küçük bir grubun sorumluğunda gelişse de internetin tüm imkanlarını kullanarak çok geniş kullanıcı dünyasının yetkin üyelerinin desteğiyle çok hızlı bir şekilde gelişebilmekte.
Linux en gelişmiş Unix olma iddiasında . Sürekli gelişen , binlerce kişinin üzerinde çalıştığı , her tür donanımda ama özellikle de en mütevazi olanlarında çalışmak üzere tasarlanmıştır. Lakin buna rağmen masaüstünden sunuculara , süper bilgisayarlardan PDA’lara kadar her yerde kullanılır.
Linux güvenilir ve yüksek başarılı bir işletim sistemi sunar. Sağlam temeller üzerine kurulmuş binlerce sistemden sorumlu uzmanların katkısı ve sürekli desteği ( HP , Dell , IBM , Oracle , Novell gibi firmalar maddi olarak destek vermektedirler ayrıca kendi bünyelerinde oluşturdukları bir ekiple araştırmalara yardım etmektedirler bunların en başında IBM gelir. IBM Türkiye bürosunun içinde haftalık Linux eğitimleri verilmekte ve isteyenlerin IBM sunucular üzerinde deneme yapmalarını program yazmalarına olanak tanımaktalar.)
Linux emin olabileceğiniz bir güvenlik sağlar. Güvenlik uzmanlık ister; sürekli takip , izleme , kuşku içersinde olma ve güncelleme ister.Açık kaynak kodu size zincirin tüm halkalarını inceleme güvenli hale getirme konusunda yetki verilir. Güvenlik bir ürünle bir parçayla sağlanacak bir özellik değildir. Bir bütün olarak ele alınması gerek. Linux tüm İşletim Sistemleri ile sorunsuzca uyum sağlar hatta farklı yapılardaki büyük ağlarda client / server hizmetini dengeleyebilirsiniz.