Linux DNS Değiştirme

__crazy

New member
Reaction score
0
1. Adım
Ağ bağlantılarını açın

viktg5.jpg

2. Adım
Ağ bağlantılarını açtıktan sonra görünen ağ isminin üzerine tıklayın ve Düzenle butonuna basın

2r56j4n.png

3.IPv4 sekmesine gelerek Yöntem listesini açın ve Sadece otomatik (DHCP) adresleri'ni seçin.
Seçtikten sonra aşağıda kutular etkin olacak.DNS sunucuları kutusuna tıklayarak istediğinz DNS adresini yazın.
Ben Google DNS kullandığım için 8.8.4.4 yazdım.
DNS yazdıktan sonra Uygula diyin.

kdtv7o.png

Sonuç:
Gördüğünüz gibi YouTube'a girebiliyoruz.

21kjqd0.png

Not: Değişikliklerin etkin olabilmesi için bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekiyor.
Google DNS sunucuları: 8.8.4.4 ve 8.8.8.8​

Güzel anlatım, eline sağlık. Sadece ufak bir bilgi vereyim, bilgisayarı yeniden başlatmak yerine sadece ağ yapılandırmasını yeniden başlatmak da aynı işi görür:

Kod:
sudo /etc/init.d/networking restart

İlave olarak çoğu zaman dns ayarları değişiminden sonra ağ yerine "tarayıcıyı" yeniden başlatmak yeterli oluyor.

DNS değiştirdikten sonra ağ yapılandırmasını hiç yeniden başlatmayı denemedim ayrıca sizin verdiğiniz linkteki konuda anlattığınız kodlarla çalışıyor ve ayrıca bildiğiniz gibi Linux'ı ilk kuranlar nasıl çalıştığını pek bilmez o yüzden kodları da bilmezler bende böyle Windows gibi bir yöntem anlattım.
Ayrıca tarayıcıyı yeniden başlatıldığında da oluyor demişsiniz ben denedim ama olmadı tabii sürümlerden kaynaklanan birşey de olabilir benim anlattığım sürüm ise 9.10 sürümü.O yüzden farklılık yaratmış olabilir.

Bende 9.10 kullanıyorum. Çerezlerin temizlenmesi halinde sorun yaratacağını sanmıyorum.

Ayrıca resimli ve pencereli anlatım windows mantığı için tabii ki güzel. Yoksa kodlara girince sonu gelmiyor. Örneğin resolv.conf dosyasına elle işleme vs.

Bende ilk önce zaten Google'da aradım tüm siteler resolv.conf dosyasından ayar yapmayı gösteriyor.Resolv.conf dosyasını olduğu klasörde değiştirmeye çalıştırdım fakat kullanıcı izni istedi admin olduğum halde değiştiremedim.Masaüstüne kopyalayıp değiştirdikten sonra tekrar klasörüne atmayı denedim ama yine de kullanıcı izni istedi.Bende en sonunda da bu yöntemi buldum.

Resolv.conf yazmaya kapalı hale getirilmiş olabilir. Örneğin

Kod:
sudo chattr -i /etc/resolv.conf

ile yazabilir hale getirilip değişiklikler yapıldıktan sonra aşağıdaki ile tekrar korumaya alabiliriz:

Kod:
sudo chattr +i /etc/resolv.conf

Şayet bu da işe yaramazsa +i/-i yerine +a/-a parametrelerini kullanabiliriz.

Geri