Limited Şİrket Nasıl Kurulur_?

MAJESTE

Kadim Dost
PÜF NOKTASI: 1-Şirketinizi Ticaret Sicili'ne tescil edip aynı gün Ticaret Sicili Gazetesi'ne ilan için verdiğinizde, yine aynı gün içerisinde vergi dairesine müracaat etmeniz gerekmektedir.

PÜF NOKTASI: 2-Defterlerinizi Ana sözleşmenin noter onayından hemen sonra yaptırınız.

PÜF NOKTASI: 3-Ana sözleşmenizi notere tastik ettirdikten sonra 15 gün içerisinde Ticaret Sicili Memurluğuna tescil ettiriniz.

Tastiki mecburi ticari defterler(VUK Md.220): Yevmiye ve Envanter Defteri,

Tastiki mecburi olmayıp isteğe bağlı ancak gerekli diğer defterler:Defter-i Kebir Demirbaş Takip ve Amortisman defteri ve Karar defteri

Kebir Defteri tastiki mecbur defterler arasında gösterilmemekle birlikte VUK. 182 maddesinde:Bilanço esasında aşağıdaki defterler tutulur. 1.Yevmiye Defteri. 2. Defteri Kebir. 3. Envanter defteri (Mevcudat ve muvazene defteri) denmektedir.

A- ANA SÖZLEŞME:

Ana Sözleşme Hazırlanırken:

1- Şirket ünvanı tespit edilir. Şirket sözleşmesi notere tastik ettirilmeden önce Ticaret Sicili Memurluğundan araştırılır. Çünkü aynı ünvanlı başka şirket bulunabilir. Ayrıca Ünvanınızın Türkçe Kelime Olması gerekmektedir. Ünvanda Cumhuriyet, Milli, Türkiye gibi ibarelerin yer alması için Bakanlar Kurulu kararı gerekmektedir.

2- Sermayeniz En az 5.000.000.000.-Tl. (19/01/2002 BKK_2001/3500) ve her bir pay 25.000.000.-Tl. ve katları olmak zorundadır.

3- Ortakların Adı, soyadı, uyrukları ve ikametgah adreslerini bilmelisiniz.

4- Müdürün kim olacağını tespit ediniz ve kaç yıllığına müdür seçileceğini tespit ediniz.

Eğer müdür ortaklar dışından atanacaksa, Ana Sözleşmenin "ŞİRKETİN İDARESİ" madde 8'e müdürün ikametgah adresini yazınız.

5- Ortakların Hisse oranlarını ve sermaye paylarını tespit ediniz.

6- Ortakların ikametgah ilmühaberlerini ve nüfus cüzdanı suretleri ile nüfus kağıtlarının arkalı önlü fotokopilerini hazırlayınız.

7- Şirket merkezinin adresini tespit ediniz.

8- Kira kontratı hazırlayınız.

(Aşağıdaki Linkten Ayrıntılı Bilgi Alabilirsiniz.)

Anonim ve Limited Şirketlerin Kuruluş ve Ana Sözleşme Değişikliği İşlemlerine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ (İç Ticaret 2003/3)

B- NOTER İŞLEMLERİ:

1- Notere Ortakların tamamını götürünüz. Yanlarında nüfus cüzdanları bulunsun. Eğer ortaklardan biri veya birkaçı vekalet vermişse, vekil edilen kişi ve vekaletnamesi ile gidiniz.

2- Sekiz suret Ana sözleşme götürünüz. Birisi noterde kalır diğer yedi sureti alınız.

3- Notere ticaret siciline tescil için müdürün imza beyannamesini en az iki suret hazırlatınız.

4- Eğer mümkünse ana sözleşmeye ait damga vergisini notere sözleşme tastikinde yatırınız. İleride unutmanız mümkündür.

5- Şirketi kuracak şahısa kuruluş vekaletnamesi veriniz.

NOT: BU SAFHADAN SONRA TÜM EVRAKLARINIZI BİR DOSYAYA KOYARAK YAPACAĞINIZ HER İŞ İÇİN YANINIZDA BULUNDURUNUZ.

C- TİCARET SİCİL İŞLEMLERİ

1- Dilekçe (Şirket Kuruluş Bildirim Dilekçesi ve Formu, Sicilden alabilirsiniz.)

2- Noter tastikli 3 adet sözleşme

3- Noter'den tastikli müdür imza beyannamesini

4- Kurucu ortakların Nüfus cüzdanı suretleri resimli

5- Kurucu ortakların ikametgah ilmühaberleri resimli

6- T.S. Tüzüğü madde 29'a göre taahhütname

7- Tüketiciyi Koruma Fonu binde bir dekontu götürünüz.

8- Tam kapaklı dosya

D- VERGİ DAİRESİ İŞLEMLERİ

1- İşe Başlama Formu

2- Ticaret Sicili Gazetesi Makbuz fotokopisi

3- Müdürün İmza Beyannamesi

4- Ortakların Nüfus Cüzdanı fotokopileri

5- Ortakların İkametgah İlmühaberleri

6- Ortakların Nüfus Cüzdanı Suretleri

7- Kira Kontratı Fotokopisi

E- TİCARET ve SANAYİ ODASI İŞLEMLERİ

(Sözkonusu şirket sanayici ise Sanayi Odasına kaydolmak durumundadır. Sn. Uğur Uygun'un uyarısıyla yazılmıştır.)

1- Ticaret Odası Başvuru Formu

2- Ticaret Sicil Gazetesi

3- Müdür İmza Sirküleri

4- Noter tastikli ana sözleşme

5- Şirket ortaklarının nüfus cüzdanı suretleri

6- Şirket ortaklarının ikametgah ilmühaberleri

F- BELEDİYE İŞLEMLERİ:

1- İşyeri Açma ve İzin Ruhsatı çıkartınız.

2- Çevre Temizlik Vergisini Yatırınız.

3- Kira kontratınızı götürmeyi unutmayınız (işyeri sahibi sizseniz Tapu fotokopisi). Büronuzun ya da işyerinizin m2 sini öğreniniz.

4- Ticaret Odası kayıt suretini götürünüz.

5- Vergi Levhanızı götürünüz.

6-Ticaret Sicili Gazetenizi götürünüz

YADA PM ATIN BEN KURARIM SİZE :D
 

Cree

Murat
Şirket Açmak Kolayda geçen Gün Bi Nakil İşlemi İçin Bir Hafta Uğraştım ..!
Kocaeli - ist. arasını feth ettim ..!
Ayaklarıma Kara Sular İndi Başıam Güneş Geçti neler oldu neler ama kocaeli güzelmiş beyendim..!

bu mesleğe yeni başlayanlar için faydalı bir bilgi teşekkürler..!
 

MAJESTE

Kadim Dost
aslında nakil işlemini bir karar alarak yapabiliyoruz fakat farklı şehirler olunca brokratik işlemler değişio küçük şehirlerde memur arkadaşlar saolsunlar sanırım korkularından olsa gerek baya bi uğraştırıolar sen bide milletler arasını görme:)
 

Logan

WOLVERINE
A.Ş.lerde sermaye en az 50.000 YTL olarak değişti LTD. ŞTİ.lerde de sermaye değişikliği oldu mu acaba?
 

MAJESTE

Kadim Dost
evet en az 5.000 YTL olmak zorundadır bir değişiklik yok henüz
 

MAJESTE

Kadim Dost
Limited şirketlerde müdürlerin görevleri



Limited şirketlerde idare ve temsil yetkisi müdürlere aittir. Olağanüstü durumlarda ise karar verme yetkisi ortaklar genel kuruluna geçer. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, müdür sayısına kanun tarafından bir kısıtlama getirilmemiş olmasıdır. Müdürlerin isimlerinin ya şirket mukavelesinde belirtilmesi ya da ortaklar tarafından onanması kanunen zorunludur.


Şirket müdürlerinin ortak olması gerekli değildir. Ortak olan ve olmayan müdürler arasında yetki ve sorumluluk yönünden herhangi bir fark bulunmaz.

Eğer mukavelede aksine bir hüküm yoksa, şirketi bağlayıcı anlaşmalar yapabilmek için şirket yetkililerinin en az ikisinin imzası şarttır. 'Çift imza' kuralı denen bu uygulama uyarınca, bu iki imzadan birisinin müdürlerden birine ait olması gerekmektedir.

Genel kurulunun her yıl en az bir defa ve iş yılının bitiminden sonra üç ay içinde toplantıya çağrılması ve genel kurula ilişkin bütün belgelerin hazırlanması, müdürün görevleri arasındadır.


Limited şirketle anonim şirket arasındaki temel farklar



*Kanunlar, bazı faaliyetlerde bulunabilmek için, anonim şirket olmayı şart koşmuştur. Örneğin bankacılık bunlardan biridir. Limited şirketler sigortacılık da yapamazlar.


*Anonim şirketlerin aksine limited şirketler süresiz olarak kurulamazlar.

*Bir anonim şirket kurmak için az beş kişinin imzası şarttır. Anonim şirketlerde ortak sayısına bir sınırlama getirilmemiştir. Oysa limited şirketler en az iki kişi ile kurulabilirler. Ortakların sayısı ise elliden fazla olamaz.

*Limited şirketler menkul kıymet çıkaramaz.

*Dolayısıyla, limited şirketler halka açılamaz.

*Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun, limited şirket ortaklarını, kamu borçlarından dolayı kişisel olarak da sorumlu tutmuştur.

*Limited şirketle anonim şirket arasında kuruluş ve genel kurul şekilleri açısından da farklar vardır.
 

MAJESTE

Kadim Dost
Limited ve anonim şirket ile adi ve komandit şirket arasındaki temel fark nedir?

Şirketler Türk hukukuna göre, genel olarak ikiye ayrılır:


*Şahıs şirketleri

*Sermaye şirketleri

Şahıs şirketleri, üç tipte olabilir: Adi şirketler, kollektif şirketler ve komandit şirketler.

Sermaye şirketleri ise yine üç çeşittir: Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, limited şirketler ve anonim şirketler.


İki tip arasındaki temel fark, şahıs şirketlerini ortakların temsil etmesi, sermaye şirketlerinde ise bu işlevin Türk hukukunca şirket organlarına verilmesidir.

Bunun şöyle bir somut sonucu vardır: Sahıs şirketlerinin borçlarından ortakları sorumludur. Oysa sermaye şirketlerinde, ortakların şirket borçları konusunda sorumluluğu, sermaye miktarlarıyla sınırlıdır.
 

aldridge

New member
valla şirket kurmak istiosan en hız ATO ya git zaten orda sinan aygün yazmıs bişey olursa odam 3, katta gelin babında yani kısacası su cok kolaylastı ben geçen seneden biliorum hoca bize şirket kurulumu için gerekli belgeleri toplattırmıstı ..
 

MAJESTE

Kadim Dost
aldridge' Alıntı:
valla şirket kurmak istiosan en hız ATO ya git zaten orda sinan aygün yazmıs bişey olursa odam 3, katta gelin babında yani kısacası su cok kolaylastı ben geçen seneden biliorum hoca bize şirket kurulumu için gerekli belgeleri toplattırmıstı ..

evet işin açıkçası bir haftada şirketi kuruyorum vergi dairesi yoklamalar dahil tescili ile beraber sigorta açılışları dair teslim edebiliyorum artık eskiden bölemiydi yeni hükümet siyaset e girmesin ama baya güzel kanunlar çıkardı yatırımlar konusunda
 

serapx

New member
bir sorum var...
Adi ortaklık işletmeleri bilanço usülümü yoksa işletme usulümü değerlendiriliyor.Artı Adi ortaklık için sözleşme ve noter tasdiki ticaret odası kaydı gibi şartlar bulunmaktamıdır.İlginize şimdiden teşekkürler özellikle syn Majeste engin bilginize hayran kalmamak elde değil....
 

MAJESTE

Kadim Dost
Bilindiği gibi "adi ortaklık" Ticaret Kanunu'nda değil, Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir. Borçlar Kanunu'nun 520. maddesi adi ortalığı şu şekilde tanımlamaktadır: "Şirket bir akittir (anlaşmadır) ki onunla iki veya daha ziyade (fazla) kimseler sailerini (emeklerini) ve mallarını müşterek bir gayeye erişmek için birleştirmeyi iltizam ederler (üstlenirler) .
Bir şirket, Ticaret Kanunu'nda tarif edilen şirketlerin mümeyyiz vasıflarını (ayırıcı özelliklerine) haiz değil ise bu bab ahkamına (bu Kanun hükmüne) tabi adi şirket sayılır."
Bu düzenleme uyarınca, adi ortaklık gerçek şahıslar, tüzel kişiler arasında veya her ikisinin karışımıyla herhangi bir şekil şartına bağlı olmadan kurulabilir. Başka bir deyişle, adi ortaklığın kuruluşu için yazılı bir anlaşma bile gerekli değildir. Ancak, uygulamada hem ortaklar arasındaki ilişkileri düzenlemek ve hem de iş yapılan üçüncü şahıslarca istendiğinde, genellikle yazılı bir anlaşma yapılmaktadır.
Borçlar Kanunu'nun 522 ve 523. maddeleri hükümlerine göre; adi ortaklıkta, ortaklar, aralarında aksi kararlaştırılmamışsa, kâr ve zararı eşit olarak paylaşmak zorundadırlar. Adi ortaklık sürekli-süreksiz (doğal olarak ahlaka ve emredici hükümlere aykırı olmamak şartıyla) her türlü konuda ve amaç için kurulabilir.
Kuruluşu şekil şartına tabi olmayan adi ortaklığın, tüzel kişiliği de bulunmamaktadır. Adi ortaklığın Ticaret Sicili'ne kaydedilmesinin mümkün olup olmadığı uygulamada tereddüt konusu olup, genel olarak yazarlar, istendiği taktirde bunun mümkün olduğunu belirtmektedirler. Ancak, Ticaret Sicili'ne kaydedilse bile, adi ortaklık tüzel kişiliğe sahip olamaz. Bunu sonucu olarak, adi ortaklığın elde ettiği mal ve haklar, aksi kararlaştırılmamışsa elbirliği mülkiyeti (iştirak) halinde ortaklara ait olur. Örneğin adi ortaklığın adına tescil edilen bir taşıt aracı üstünde, ortakların ortaklıktaki hisseleri oranında mülkiyet hakkı oluşur.
Adi ortaklıkta ortakların her biri, ortaklığın borçlarından şahsen ve müteselsilen bütün mal varlıklarıyla sorumludurlar.
Adi ortaklıkların, tüzel kişilikleri olmadığından kural olarak, tek başlarına ortaklarından bağımsız olarak vergilendirilmeleri olanaksızdır. Türk Vergi Mevzuatı'nın genel kurallarına göre de her ortak, faaliyet dönemi sonunda ortaklık faaliyetinden kendi payına düşen kâr/zararı kendi hesaplarında göstermek ve kendi beyanına dahil etmek zorundadır. Ortak eğer kurum ise elde ettiği kazanç kurumlar vergisine, eğer gerçek şahıssa duruma göre ticari kazanç ya da serbest meslek kazancı olarak gelir vergisine tabi olacaktır.
Adi ortaklıklarda, KDV ve muhtasar vergi yükümlülükleri için vergi mükellefiyeti tesis ettirilebilmektedir. Kendi adlarına kanuni defter tasdik ettirebilmekte, ortaklık faaliyetlerini bu defterde takip edebilmekte yine kendi adlarına fatura tasdik ettirerek (ya da bastırarak) kendi adlarına fatura çıkarabilmektedirler.
 
Üst