Lazlar anadilde eğitim istedi!

>ahm@t<

>HayalperesT
Reaction score
0
"Lazebura Birliği", Lazca için enstitü kurulması talepleri ile resmi başvuruda bulundu

"Lazebura Birliği" adı altında örgütlenen Lazlar Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı’na Lazca anadilde eğitim, Lazca yer isimlerinin geri verilmesi ve Lazca için enstitü kurulması talepleri ile resmi başvuruda bulundu.

ALMANYA’da faaliyet gösteren Lazebura Derneği’ne üye Laz aydın ve sanatçılar eğitim, Lazca yer isimlerinin geri verilmesi, Lazca için enstitü kurulması gibi taleplerle Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı’na dilekçe verdi.

Dilekçede Lazca’nın Güney Kafkas dil ailesine mensup, Anadolu’nun yaşayan en eski dillerinden biri olduğu belirtilerek yaklaşık 250 bin ila 500 bin arasında kişi tarafından konuşulduğu belirtildi. UNESCO tarafından yayınlanan “Tehlike Altındaki Diller Atlası”na göre, Lazca’nın “Kesinlikle tehlikede olan diller” grubunda olduğu aktarılan dilekçede, “Kadim dillerden olan Lazca, Anadolu’nun tüm diğer yerel dilleri gibi, dünya kültür mirasının bir parçasıdır. Lazca’nın ve aynı durumda olan Anadolu’nun diğer dillerinin yok oluşunu izlemek, bu konuda önlem almamak dünya kültürel mirasımıza sahip çıkmamak demektir” denildi. Dilekçede özetle şu talepler yer aldı:

* Lazca ve Anadolu’da konuşulan diğer diller anadil tanımına ve statüsüne alınmalı.

* Yok olmakta olan dilleri koruma altına alacak eğitim programları geliştirilmeli.

* Mümkün olduğu alanlarda müfredatta iki dilde eğitime yer verilebilmeli, yerel dillerin yok olmaya yüz tuttuğu yerlerde ise en azından anadil dersi konulabilmeli.

* Türkçe’de zaman zaman uygulanan, okuma-yazma kampanyası, Anadolu’nun tüm yerel dillerinde de uygulanmalı.

* (...) Özellikle yöremizde, KTÜ’de Kuzey ve Güney Kafkas dillerinin araştırılabileceği bir enstitü ve diğer tür kurumsallaşmaların gerçekleştirilmesi gereklidir.

* Bir halkın hafızasından tarihine, atalarına tanıklıklarının göstergesi olan bu isimlerin silinmek istenmesi büyük bir haksızlıktır. Eski Lazca yer adlarının resmi olarak iade edilmesini istiyoruz.

* Lazca ve diğer yerel dillerde basın-yayın özgürlüğü yasal güvence altına alınmalı.

* Vatandaşlık statüsü ile yerel halkların kültürel kimliklerinin farklı olabileceğine dair belirsizlikler giderilmeli ve bu konuda Anayasa’da net bir düzenleme yapılmalıdır. internet etkinlikler ve Türkçe duyuruluyor.

Lazca’yı yaşatmayı amaçlayan dernek

LAZCA eğitim için başvuran Lazebura e.V. Laz Dili ve Kültürünü Koruma ve Yaşatma Birliği, Almanya’da faaliyet gösteren bir dernek. 1998 yılında Köln’de kurulan dernek Lazca’nın ve Laz kültürünün korunması ve yaşatılmasını amaçlıyor.

Her ihtimale karşı karadenize ve doğuya bir kaç tane nükleer santral kurulmalıdır. nükleer santral belki zihinlerini açarda böyle abuk subuk hezeyanlar peşinde koşmazlar...

Her ihtimale karşı karadenize ve doğuya bir kaç tane nükleer santral kurulmalıdır. nükleer santral belki zihinlerini açarda böyle abuk subuk hezeyanlar peşinde koşmazlar...

bende farklı bakıyorum :durdurun

bence istedikleri verilmelidir...

lakin şu hareketin önderlerinin laz ve gerçekten TÜRK olduğunu sanmıyorum,

hayırlısı

bende farklı bakıyorum :durdurun

bence istedikleri verilmelidir...

lakin şu hareketin önderlerinin laz ve gerçekten TÜRK olduğunu sanmıyorum,

hayırlısı

Farklı bakalım ama doğru anlayalım zira çağımız teknoloji çağı artık katliam yapmak çok kolay üstelik kaza süsü bile vermek mümkün.

Her isteyene istediğini verirsek, her köpeğin yorulduğu yere han yaparsak işin içinden çıkamayız elbet.

Dediğin gibidir, bu istekler birliğimizi bütünlüğümüzü hedef alıp bozmaya çalışan dış destekli isteklerdir.

öyle bir talepleri olsaydı şimdiye kadar karadenizden çıkardı böyle bir ses bunu türkiyeyi nasıl böleriz diye düşünenlerin bir oyunu olarak düşünüyorum

Bence Türklerden daha Türk milliyetçisi olan bir laz toplumundan bahsederken, kelimeleri daha doğru seçmek gerekiyor. Öyle yok asalım yok patlatalım tarzı şeyler olmaz, ki bende bu söylemlerin lazlardan geldiğine inanmıyorum. Karadeniz taraflarını karıştırmak için daha öncede benzerleri yapılmış provokasyonlardan biridir olsa olsa

Nükleer zihin mi açıyormuş. Hey gidi hey kafaya bak ot ot

Daha yazılanları anlıyamıyorsun ot ot yorumlar yapıyorsun . İyi oku, bir kaç kez daha oku eğer gene anlıyamıyorsan kalemi kağıdı eline al bir kaç defa yaz anlamaya gayret et yok gene anlıyamıyorsan sor öğren , bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp. Anlamazsan sormazsan böyle ot ot yorum yapıp otlarsın mal gelip mal gidersin.

Yorumumda "-nükleerin zihin açtığını" demedim , yorumumda "-nükleerin belki zihinleri açabileceğini" dedim ama bu fikrimden vazgeçtim. Zihin açmak öyle kolay değil iki satır yazıda bile mallaşanları gördükçe temizlik yapılmasını bunun içinde sabun fabrikaları kurulmasını savunuyorum şimdi...

Karadenizden çıkmaz öyle çatlak ses hükümet yanlılarının asılsız haberleridir bunlar

Bende karadenizliyim her ne kadar laz olmasamda bu ve bu tür seylere türkiyemin neresinde olursa olsun kesinlikle sicak bakmiyorum...........

Bende Çerkezim. Benim Çerkezlerden de, Lazlardan da ve diğer benzerlerinden de en küçük bir şüphem yok. Birisi bana gelse ana dilinde eğitim öğretim hak özgürlük gibi değerlerden söz etse, ...ktiri çekerim. Zaten özel hayatımda ben bunları sorunsuzca yaşıyorum. Hali hazırda var olan değerlerimi bana kim neden yeniden vermeye çalışsın ki. Özel hayatımda kültürümü, dilimi yaşıyorum fakat ben TÜRKİYE'de yaşıyorum. Ne Mutlu Türküm demek bir tarafıma batmıyor. Hatta ve hatta göğsüm kabarıyor. Yüreğim coşuyor. Türk olmak gerçekten gurur duyulması gereken bir şey. Tarihi insan hakları ihlalleriyle dolu, insanların, milletlerin, canına, malına, toprağına göz dikmiş, yalancı, sahtekar, aşağılık avrupalı, amerikalı veya arap olmayla övünmek istemem. TÜRK olmanın neresi kötü. Çalmadık, çırpmadık, hak yemedik, gerekmediği sürece öldürmedik.

Farklı bakalım ama doğru anlayalım zira çağımız teknoloji çağı artık katliam yapmak çok kolay üstelik kaza süsü bile vermek mümkün.

Her isteyene istediğini verirsek, her köpeğin yorulduğu yere han yaparsak işin içinden çıkamayız elbet.

Dediğin gibidir, bu istekler birliğimizi bütünlüğümüzü hedef alıp bozmaya çalışan dış destekli isteklerdir.

Zaten doğru anladığım için altında ne yazdım: o isteği yapanlar gerçek laz değildir diye,

kürtlere bir şey veriyorsan lazlarada,çerkezlerede vereceksin,

veremiyorsan

kürtlere verdiğini geri alacaksın :durdurun

hak ve eşitlik işte budur

adaletin kalkınamayan yalakalarına duyurulur :thumbup:

Bu olay pek yeni bir olay değil,yıllar öncede lazca? (kendi dillerinde) bir takım faaliyetlerde bulunuyorlardı.Bunu bana laz olan bir arkadaşım gösterip üstünede küfretmişti Kürtlere bölücü diyorlar şu pontus tohumlarına bak diyerek.

yok bu olay almanyadaki bir dernekten kaynaklanıyor burayı almanya sanıp haklarını aradıklarını sanıyorlar yoksa lazlar bilir neyin ne olduğunu ama bu tip olaylar şu saçma sapan kürt açılımı adı altında göz boyamaları ve kaybedilen değerlerin üzerini örtmesin o ayrıdır.bölünmek isteyen ırkını kurcalar bu su götürmez bir gerçek.atalarımızın geçmişte başardığını biz bu zamanda kaybetmeyelim salaklık etmeyelim diyede düşünmek lazım.

dogudan sonra karadenizi mi kışkırtıyorlar ???

Ben lazım hakiki laz ama vatanım ve üyesi olduğum büyük Türk milletimi çok seviyor ve gurur duyuyorum lazcayı evde konuşıyorum bilenlerle foklorik olarak konuşuyorum seviyorumda ama vatanıma milletime hiçmi hiç faydası olmayacak olan laz dilende eğitim fikri bile midemi bulandırıyor artı tiskindiriyor tanıdıklarımın %99.9 ve o bölgede herkes bunun adi, kalleşce ve haince düzenlenmekte ama İnşaallah tutmayacak bir oyun oşduğunun farkında aramızda ben lazım diyen ermeni ve rum soysuzları hariç onlar orda dinlenmiyor ve dışlanıyor bu soysuzlarda işte böyle bölge dışında hatta yurt dışında kendilerine göre havlayıp duruyorlar
NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE (Ben gururla diyorum ben Türk'üm)

bir laz olarak çok saçma buluyorum..

Geri