Laptop'ta Sorunsuz Olarak VISTA ve XP'yi aynı anda kullanmak

durlindano

New member
Reaction score
0
Vista ve XP'yi aynı anda kullanmak(daha dogrusu vista isletim sistemi olan bir laptop ya da desktopa XP kurmak)

artık hem dizustu,hemde masaustu bigisayarlarda Vista C: surucusunde kurulu olarak gelmekte,D: surucusu ise Vista icin depolama surucusu olarak kurulu olarak gelmektedir.bu yazıda D:surucusune xp kurulması ve ilgili ayarlar anlatılacaktır:bios ayarlarından acılısta cd/dvd secilir.neosmart.net sitesinden EasyBCD yazılımı kurulur.sonra calıstırılarak manage bootloader sekmesinden Uninstall the Vista Bootloader secimi yapılarak Write MBR butonuna basılır.bu islemin yapılıs amacı Vistanın acılıs ayarlarını kontrol ederek XP kurmasını engellemektir.bir sureligine vista acılmayacak acılmayacak.ama bu durum sizi korkutmasın.daha sonra Windows XP CDsi ile bilgisayar baslatılarak Vistanın kurulu olmadıgı disk bolumune(D:ye) XP kurulur(isterseniz xp kurulduktan sonra yeterli yeriniz varsa surucunuzu sonradan da bolebilirsiniz-(eger tek bir diskiniz mevcutsa XP kuracagınz disk boyutu kadar mb Vista surucusunden kucultulerek D: surucusu olusturulur).tabii sata driver probleminiz varsa driverlarınızı nlite ile entegre ederek yeni bir Windows XP CDsi olusturmanız gerekecektir.XP kurulduktan sonra Vistayı tanımayacaktır.zira sonradan cıkmıstır.yapılacak olan islem yeni Vista kurulumu yapar gibi bilgisayarı Vista DVD ile baslatıp simdi yukle seceneginin oldugu kurulum ekranının oldugu alt kısımdaki bilgisayarınızı onarın baglantısına tıklanır.listenin en alt kısmındaki komut istemi baglantısı secilir.acılacak olan pencerede 2 komut calıstırmaya geldi sıra.bunlardan ilki MBR ayarlarını duzeltiyor,ikincisi ise Vistayı tekrar acılabilir hale getiriyor.asagıdaki iki satır tek tek komut satırı penceresine yazıyoruz ve herbirini enterlayarak islemin basarıyla tamamlandıgına dair olan mesajı gorunuz.

Bootrec.exe/FixMBR
Bootrec.exe/FixBoot

2 komut calıstırıldıktan sonra yeniden baslat butonuna basarak bilgisayarımızı yeniden baslatıyoruz.bilgisayar yeniden basladıgında Windows Xp yerine Vista acılacaktır.asıl istedigimiz isletim sistemi secim menusu olmayacaktır.simdi Vistada Xp yi tanıtmaya geldi sıra(Vista Xp yi tanıdıgından).EasyBCD programı acılır.Add/Remove Entries sekmesi altından Add an entry bolumu kullanılarak Windows NT/2k/XP/2k3 secimi yapıldıktan sonra Windows Xp isletim sistemi menusunde gorunmesini istediginiz ismi yazabilirsiniz(Microsoft Windows XP sart degil!HACKHELL gibi).drive secimi konusunda gozuken C harfinde herhangi bir degisiklik yapılmayacaktır.oldugu gibi kalacak.artık bilgisayarınızı yeniden baslattıgınızda hangi isletim sistemini acmak istediginize dair bir secim menusu gelecektir.standart olarak 30 sn icinde secim yapmaz iseniz dogrudan Vista acılacaktır.isterseniz bu sureyi degistirebilirsiniz.Vistada bilgisayarıma sag klik-ozellikler-gelismis sistem aracları-baslangıc ve kurtarma ayarlarıdan istediginiz sureyi ayarlayabilirsiniz.

Not1:bu yazdıklarım Byte dergisinin ekim 2008 sayısından Sertac Akkanın Vista ve Xp yi aynı anda kullanın makalesinin 120-121-122-123 nolu sayfalarından derleyerek ozetledim.maalesef tarayıcım olmadıgı icin ilgili resimleri koyamıyorum(6 adet).vista ve xp secim menusunun oldugu resim cok iyi olurdu aslında.eger ekim 2008 Byte dergisi ve tarayıcısı olan arkadaslar varsa resimleri eklerlerse cok guzel olur.maalesef internet kafelerde tarayıcı yok ve olan bir arkadaım da yok.
Not2:bu islemi yapmadan yedek almak herzaman iyidir.
Not3:aynı yontemle lınux de kurmak mumkun.
Not4:gerekecek olan programlar:EasyBCD programı,laptop driverları,Vista DVDsi,XP CDsi(sata problemi olanlar dedigim gibi kendileri de islemi yapabilirler ya da sata driver iceren bir katılımsız XP CD side kullanabilirler)

JPEG, 640x480px, 46 KB (0.04 MB)

derginin sonunda secim ekranının gozuktugu kısmı cep telefonu kamerasıyla cektim.ama net gozukuyor.artık laptopuma XP kuramıyorum diyen kalmaz umarım.

Geri