Laptopların Donanım Aygıtlarını Tanıyalım

ServerErr0r

uid=0(root)
Katılım
12 Eyl 2009
Mesajlar
2,330
Reaction score
0
Puanları
0


Öncelikle Laptopların Fiziki Özellikleri


15tn1.jpg


Laptoplarda masaüstü bilgisayarına nazaran hemen hemen tüm donanım aygıtları minyaturize olmuştur. Bunlar ekran kartı, ses kartı, inverter, ethernet kartı, ramler vb.dir.
Laptoplar yapı bakımından, masaüstü bilgisayarların küçültülmüş(minyatür) halleridir. Yapım amacı bilgisayarları günlük yaşantımıza sokmak, ve bilgisayar kullanımlarını yaygınlaştırmaktır.
Yapı bakımından laptoplar masaüstünde olan pawer kablosunu ve monitörün fişlerini tek bir bütünde birleştirmiş ve şarz aletlerini bilgisayar ortamına taşımışlardır. Bunun yanı sıra laptoplarda şahsi bataryalar(güç depolama) aygıtları bulunmaktadır. Bu aygıtlar sayesinde elektrik olmayan bir ortam da dahi laptopumuz bataryamızı şarz ettiğimiz süre boyunca açık kalacaktır.

Ekran Kartları

15tn8.jpg


Laptoplarda masaüstüne nazaran daha küçük ve işlevsel ekran kartları üretilmiştir. Bu ekran kartları normal bir ekran kartından beklenen tüm görevleri yerine getirebilmektedir.
Normal olarak bir ekran kartının görevi, bilgileri monitöre göndermektir. Bir çok insan ekran kartının bilgisayara görüntü veren aygıt olduğunu sanır. Fakat ekran kartı bunun aksine monitöre ışık veren değil, bilgileri işlemciden alıp monitöre düzgün bir şekilde gönderme görevini uygular.
Fakat bu yanlışlık laptoplar da daha çok meydana gelmektedir. Bir masaüstü bilgisayarında monitöre görüntü gelmiyorsa %98 hata ekran kartından kaynaklanmaktadır. Fakat laptoplar da monitöre görüntü gelmemesinin bir nedeni de inverterlardır.

Inverterlar

15tnm.jpg


İnverterlar laptopumuzun markasına ve fiziki yapısına göre değişkenlik göstererek anakartımızdan 5 ila 20 V arasındaki akımı Monitörümüzün içinde bulunan ekrandaki ışığı meydana getiren floresana yollayarak bu seviye yükselir ve laptopumuzun açma-kapama, ışığın, yüksekliği-azlığı yada bekleme modu gibi özellikleri sağlayan donanım aygıtıdır.

Genellikle Laptopumuzun monitörünün hemen alt kısmında yer almaktadır.
İnverter’in bozulmasına neden olan etmenlere örnek verecek olursak; adaptörden gelen aşırı akım, düzensiz gelen akım, aşırı yüklenme vb. bir çok kullanım şekli neden olabilir.

Ramler(Random Access Memory - Sırasız erişimli bellek)

15tnt.png



Laptop ramleri diğer donanım aygıtları gibi masaüstüne göre minyaturize olmuştur. Fakat işlevsel farkı yoktur. Bilgiyi direkt olarak sırasız bir şekilde yerine ulaştırır. Yapısı bakımından kısa zamanlı belleklerdir. Piyasa da bilindiği üzere bilgisayarımızın hızında büyük rol oynayan bir aygıttır. Bilgisayar sektöründe donanım aygıtlarının her biri diğerine kesintisiz bağlıdır. Altı katlı bir bina düşünün. Her bir katı diğerine bağlayan bacakları olduğunu düşünün. Bu katlardan herhangi birinin yıkılışı tüm binanın yıkılmasına neden olur. İşte bilgisayarların tümünde de herhangi bir donanım aygıtının bozulması veya görevini tam yapamaması, diğer bir donanım aygıtının bozulmasına veya bilgisayarın tam performans verememesine yol açmaktadır. Bu yüzden bilgisayarımızda ki bir ramin bozulması ekrana görüntü gelmemesine dahi neden olabilir. Çünkü bilgisayarımızın onboard olduğunu düşünelim. Yani ekran kartı olmayan ramden çalarak görüntü veren bir pc. Bu bilgisayarın rami bozulduğunda ekrana görüntü gelmemesi de gayet doğaldır. Bu nedenden bilgisayarın kusursuz çalışımı kusursuz donanım aygıtlarından meydana gelir. Ramlerin bir çok çeşidi vardır bilgisayarımıza uyumlu yada uyumsuz. Ama genel olarak ramler ikiye ayrılır.

1-SRAM
2-DRAM
*Bu iki ram çeşidini birbirinden ayırırken bilmemiz gereken en önemli şey; SRAM çok pahalı ve hızlı bir ram çeşididir.
*DRAM ise daha uygun fiyatlı ve uyumlu ram çeşididir. Genellikle pclerimizde DDR die adlandırılan DRAM kullanılmaktadır bunun ise tek nedeni SRAM’lerin fiyatının fazla olmasıdır.

Harddiskler


15tnz.jpg


Öncelikle harddisklerin bilgisayar üzerinde ki tüm bilgileri depolayan donanım aygıtı olduğunu hemen herkez bilir. Yapı bakımından bilgileri anakart üzerinden elektronik bir şekilde hafızasına alarak harddisk üzerindeki manyetik okuma kafasını plakanın üzerinde istenilen şekilde hareket ettirmesini sağlar. Harddiscler ilk başta da dediğim gibi bilgisayarın en önemli aygıtıdır. Fiyatları bazen içinde ki bulundurduğu yazılımlar ile bilgisayarımızın fiyatından bile daha yüksektir. Çünkü beş milyarlık bir program yazdığımızda bu program harddiskimiz de yer almaktadır. Bu da bilgisayarımızın fiyatının yaklaşık 5 katıdır.

Harddisklerin klasik olarak belli başlı 2 tane problemi olabilir. Bunların birincisi hardiskimizin kafa atması, ikincisi bad sectör olayıdır. Bir harddiskin kafa atması kolay kolay başımıza gelmiyecek bir donanım sorunudur. Harddisk kafa atması teknik bilgi olarak manyetik okuyucu tabakasının kontrolden çıkıp gelişigüzel hareket etmesi anlamına gelir. Bu da bilgisayarımızda yersiz donmalara ve reset atmalara yol açar. Bu problem sıkca sürüyor ise eğer. Genellikle format vb. yöntemlerle çözülemeyen bir sorundur. O yüzden yedekler alınıp yeni bir harddiske geçilmesi herkezden duyacağınız tek çözümdür.

Bad sector

Bad sektor hemen hemen her bilgisayarın kullanımının belirli bir süresinden sonra karşı karşıya kaldığı yaygın bir problemdir. Bana sorarsanız eğer bad sector blue screen probleminin kardeşi gibidir. Çünkü hatanın gerek kaynağı gerekde nedeni, belirtileri bakımından birbirlerine tıpa tıp benzerler. Bir bilgisayarda alınan bad sectorün nedeni harddisk üzerindeki bilgilerin doğru okunamaması ve doğru yazılamamasıdır. Belirtileri bilgisayarda gereksiz donmalar, reset atma vb.dir.

Çözümü

Basit çözümü checkdisktir. Bilgisayarım > sağ tıkla > yönet > Disk yönetimi ekranından
C / D sürücülerinden birini sağ tık > özellikler diyerek aşağıdaki resimdeki yollar izlenerek başlat dediğimizde hataları denetler, bulur ve çözmeye çalışır. Bu yol bilgisayarımız açılırken denetleme ile karşılaşıyorsak eğer sürekli bu probleminde çözümüdür.

Veya başlat > çalıştırı açarak cmd yazıp msdos ekranında chkdsk c: /p /r yazıp enterlayarak da bu yolu izleyebiliriz.

DVD/CD Romlar

15tp5.jpg


Teknik açıdan, takılan cdyi üzerindeki okuyucu tabaka sayesinde, dış dünyadaki bilgileri harddiske ordanda ekranımıza gönderen donanım aygıtıdır. Günümüzde artık her şey flaşlarla halledilsede bilgisayarlarda dvd/cd romlar olmazsa olmaz aygıtlardır.
Masaüstündeki dvd/cd romlar ile laptopdakilerin mantıkda farkı yoktur. Hepsinde olduğu gibi küçültülmüş, aynı işlevleri olan donanım aygıtıdır. Diğer bir farkı ise masaüstü cd/dvdromlarına güç kaynağından giriş yapılırken, laptoplarda direkt bağlantı vardır. Gereken yuvacığı oturtulduğunda aktif duruma direkt gelir.

Diğer donanım aygıtlarının masaüstülerdekinden hiçbir farkı yoktur. Temelde laptoplar ile masaüstü donanım aygıtları arasında büyük farklar olmadığını bu makalemizde de görmüş olduk.
 
Geri
Üst