Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
KOBİler Novell Open Workgroup Suite Small Business Edition ile Linux sunucu ve Masaüstü bileşenleriyle maliyet avantajı elde edecekler.
26 Haziran 2007; Novell ilk açık kaynak tabanlı, maliyet etkin, esnek KOBİ çözümünü duyurdu. Novell Open Workgroup Suite Small Business Edition; Linux sunucu, e-posta masaüstü bileşenleri ve geliştirilmis açık kaynak ofis ürünlerini içeriyor. Bu yeni KOBİ paketi ile müşteriler, BT yatırımlarının geri dönüşünü daha hızlı alabilecek ve pahalı, tedarikçi bağımlı ürünlerden kurtulacaklar.
IDC KOBİ Araştırmaları Başkan Yardımcısı Ray Boggs, “KOBİ`lerin Linux`a olan ilgisi hızla artmakta. Uygun maliyetin yanı sıra esneklik ve özgürlük, açık kaynak çözümlere duyulan ilginin sebeplerinden bazıları. Ayrıca kolay geçiş ve kurulum KOBİ`lerin açık kaynak çözümlere geçmelerinde önemli rol oynamakta” dedi.
SUSE Linux Enterprise tabanlı Novell Open Workgroup Suite Small Business Edition`ın içinde e-posta ve takvim içeren GroupWise ürünü de bulunuyor.. Ayrıca KOBI paketinde, Novell Open Enterprise Server ile gelişmiş depolama yönetimi, kullanıcı ve hakların yönetimi, kümeleme ve failover yetenekleri; SUSE Linux Enterprise Desktop ile toplam masaüstü verimliliği ve Windows* ve Linux uyumlu popüler ofis verimlilik suitinin Novell sürümü bulunmaktadır.
Ürün, sadece fiyat avantajlı bir KOBI paketi olmanın ötesinde Novell`in özellikleri ile kurulum esnasında isteğe göre uyarlanabilen uzaktan yönetim yeteneğine de sahiptir. Böylece KOBİ`lerin BT altyapıları uzaktan da yönetilebilmektedir. Bu da maliyetlerin düşmesini ve hizmetlerin gelişmesini sağlamakta.
Novell Open Workgroup Suite Small Business Edition yeni geliştirilen bütünleşik katman sayesinde satıcılara ve hizmet sağlayıcılara kendi özel ürünlerini bu çözüme entegre etme olanağı da sunuyor. Ayrıca ürün SUSE Linux Enterprise ile sertifikalı tüm popüler iş yazılım uygulamalarını da destekliyor.
Fiyatı henüz açıklanmayan Novell Open Workgroup Suite Small Business Edition, 5 sunucu ve 200 kullanıcıya kadar destekliyor ve Eylül 2007 tarihinde piyasaya sunulacak.
NOME 2.19.91 duyuruldu. 2.20.0 doğru gidilirken çıkartılan bu 8.sürüm ile 2.20'ye çok yaklaşıldı. Gnome 2.20.0 Eylül ayında Linux severler ile buluşacak. 2.20 ye doğru bu son sürümde 2.20.0 de bulunan tüm özellikler kullanıcıların test edebilmesi için linuxseverlere sunuluyor. Böylece 2.20.0 sürümünde görülebilcek hatalar tespit edilecek ve düzeltilecek.
Gnome'u compile edebilmek için Garnome adlı bir program kullanarak masaüstünüze istediginiz modülleri ekleyebilirsiniz. http://www.gnome.org/projects/garnome/
Lenovo Group, üzerinde Linux yüklü olarak gelen dizüstü bilgisayarlar satacağını açıkladı.
Bu yılın dördüncü çeyreğinde piyasaya çıkacak olan Lenovo dizüstü bilgisayarlarda kullanıcılar Linux yüklü sistemlerle karşılaşacaklar.
Bilgi teknolojileri üzerine yıllık düzenlenen LinuxWorld konferansında yapılan açıklamaya göre Linux işletim sisteminin özellikle sunucularda hızla büyüyen bir kullanım alanına sahip olduğu, bunun kullanıcı bazında da değerlendirilmesi gerektiğinin düşünülmesi üzerine işletim sisteminin dizüstülere de aktarılması planlandı.
Daha önce benzer bir satış kampanyasını Mayıs ayından itibaren üç farklı modeldeki dizüstü bilgisayarlarda Ubuntu yüklü olarak satışa çıkararak Dell gerçekleştirmişti. KAYNAK:http://www.chip.com.tr/konu.asp?id=4183
CrossOver sayesinde Linux'ta Windows uygulamalarını çalıştırabileceğinizi biliyor muydunuz ?
CodeWeavers.com CrossOver Linux'un yeni sürümü olan 6.1.0'ı yayınladı. Yazılımı yükleyip çalıştırdığınızda Photoshop, iTunes, Outlook, Dreamweaver ve çeşitli oyunları Linux altında tek tık ile çalıştırmak mümkün oluyor.
Windows'tan vazgeçen fakat yazılımlarından vazgeçemeyenler için en iyi çözüm olan yazılım 30 günlük deneme süresi ile geliyor. Tam sürümü satın almak için ise 39,95 $'ı gözden çıkarmalısınız.
Yeni sürümün göze çarpanları: CrossOver Linux 6.1 artık Quicktime 7 ve EVE Online oyununu destekliyor. Outlook 2003 ve Half-Life 2 ile ilgili sorunlar da düzeltilmiş. Ayrıca CodeWeaver geliştirlen DirectX desteği ile oyunlarda ekstra performans vaat ediyor.
Bir araştırma firmasının yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre 2012 yılında cep telefonları ve cep bilgisayarlarının %31'i Linux ile çalışıyor olucak. Linux'un Smart Phone pazarındaki büyüme hızı Windows Mobile ve Symbian'a oranla çok daha hızlı.
ABI firmasının yaptığı araştırmaya göre Linux'un her yıl smartphone pazarındaki büyüme hızı %75 civarında. Buda 2012 yılında 331 milyon aracin Linux kullanacağı anlamına geliyor.
ABI firmasının müdürü olan Stuart Carlaw yaptığı açıklamada,"Intel ve Access firmaları gibi büyük firmaların Linux için yaptığı ve planladığı büyük girişimler ile, Linux'un smartphone piyasasındaki hızına hız katıyor".
Bir smartphone devi olan Symbian bu durumdan memnun gorunmuyor. Su anda marketin %72'sine sahip olan firma en çok Avrupa'da satılıyor. Avrupa'da marketin %90'nına ancak US'de marketin sadece %10'nuna sahip durumda. Çinde ve Japonya'da ise marketin %65'ine hitap ediyor.
Japonya ve Çin'de Linux 2004 yılında markete girmesinden bu yada marketin %30'nu eline geçirmiş durumda.
Motorola ürünlerinin %60'nı 2 yıl içerisinde Linux'a geçireceğini açıklarken, Nokia bazı cihazlarında Linux'u denemeye başladı bile (N800 Internet tablet). Diğer bir firmada markete girip girmeyeceği hala tartışılan Google. Eğer Google telefon marketine girer ise ürünlerin Linux tabanlı olarak müşterilerine sunucağını biliyoruz.
Ubuntu linux daha birkaç gün önce 7.10(Gutsy Gibbon) için 5. alpha sürümü dağıtıma açmıştı ki, yeni haberle birlikte bir sonra ki sürüm hakkında bilgiler geldi. Öncelikle Gutsy Gibbon ile gelen birkaç yeniliği aktarmak gerekir sanırım.
1- X grafik ekran için özel bir görsel denetim eklenmiş. Böylece aynı anda ister LCD veya Crt ister Projeksiyona bağlantı verebilecek ayarlamalar yapılabiliyor.
2- Apt-Enabled ile hızlı eklenti bulma servisi(Grafik ekran) ile en sık kullanılan programlar için en sık başvurulan eklentiler, çok kolay bir şekilde kontrol edilebiliyor.
3- Çok geniş kapsamlı Yazıcı Sistemi. Sanırım yazıcı konusunda sıkıntı çeken kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
4- Eklenen yeni donanım servisi ile donanımları rahatlıkla kontrol edebilmeye imkan veriyor. Hangi modülün çalıştırılıp hangisin kaldırılacağını veya engelleneceğini bu paket sayesinde kontrol edebilirsiniz. Bunlar göze çarpan yeni gelişmeler. Ve sürümün Ekim 2007 de kararlı olarak dağıtıma sunulması bekleniyor.
Hardy Heron, Long Term Support yani uzun süreli destek(Masaüstü 3, sunucu 5 yıl) özelliği ile dağıtım olarak duyuruldu. Nisan 2008 de dağıtım kararlı seviyeye ulaşılacak. Bu dağıtım için henüz bir yenilik beklemeyin. Zira yeni çalışmalar başlamıştır. Ancak her bir alpha sürümünde bile bunca yenilik barındıran bir dağıtım insanın iştahını kabartıyor doğrusu. Hardy Heron açıklamalar için :https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel-announce/2007-August/000336.html Gutsy Gibbon 5. alpha sürümü indirmek için :http://cdimage.ubuntu.com/releases/gutsy/tribe-5/
innotek firmasının bir ürünü olan VirtualBox x86 ailesini destekleyen bir simülasyon programı. Programı kullanarak var olan bilgisayar ayarlarınızı bozmadan sanal bilgisayarlar oluşturabilir ve bu sanal bilgisayarlara istediğiniz işletim sistemini kurabilirsiniz. VirtualBox sadece çok önemli kurumsal çözümler sunmak ile kalmıyor aynı zamanda GNU lisansli açık kaynak kodlu bu alandaki tek uygulama.
VirtualBox Windows, Linux, Macintosh makineler üzerinde çalışabiliyor aynı zamanda bir çok işletim sistemini destekliyor. Örnegin Windows (NT 4.0, 2000, XP, Server 2003, Vista), DOS/Windows 3.x, Linux (2.4 and 2.6), ve OpenBSD.
VirtualBox uzun süredir innotek firmasının katkıları ile geliştirilmeye ve diğer profosyenel rakiplerini geçmeye çalışıyor. Açık kaynak kodlu böyle bir programın geliştirilmesi innotek firmasına Linux dünyasındaki ilgiyi arttırmış durumda.
Google Linux Client Takımının yaptığı bir sunum Google'nin gelecekte Linux ile ilgili birçok planı oladuğunu gösteriyor. Yapılan sunumda Linux dünyasında Google'in elde ettigi başarılara ve Google'nin Linux ile ilgili gelecek planlarına değinildi. Bu planlara göre bu yılın sonunda bizi Google'nin geliştirdigi bir çok Linux masasüstü uygulaması bekliyor olacak.
Google'nin Linux ve Açık kaynak dünyasına yaptığı bu yatırımlar Linux dünyasında sevinçle karşılandı.
Adobe Systems Linux için Flash oynatıcısının son sürümünü, Flash 9'u yayımladı.
Linux işletim sistemleri için son Flash yürütücüsü hazır. Adobe Flash Player 9 ile Linux işletim sistemlerinde web üzerinden Flash içeriklerini oynatmak, eskisine nazaran yaklaşık 10 kat daha hızlı. Windows ve Mac OS X için bundan yaklaşık 6 ay önce çıkarılan Flash 9, geç de olsa Linux kullanıcılarını sevindirecek.
Linux işletim sistemlerinde Flash oynatıcısının bundan bir önceki sürümü Flash Player 8 değil 7 idi. Adobe firmasının Macromedia'yı satın aldığı dönemde Linux kullanıcıları için Flash Player 8 üretilmemişti. Linux için Flash 9, Firefox, Mozilla ve SeaMonkey tarayıcılarında sorunsuz çalışıyor. Ancak Adobe firması, Opera, Konqueror veya Netscape kullanan Linux severlerin birtakım sorunlar yaşayabileceğini belirtiyor.
Linux için Flash Player 9'a aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
http://www.adobe.com/go/getflashplayerlinux-----(Flash Player 9)
Nokia, N800 kodlu, Linux işletim sistemi kullanan yeni tablet telefonunu tanıttı.
2005 yılındaki Linux Dünyası Zirvesi' nde ilk tablet telefonu N770' i duyuran Nokia, yeni tablet telefonu N800'ü tanıttı.
Nokia N800 yine Linux tabanlı özel bir işletim sistemi kullanıyor. İnternet üstünden ücretsiz konuşma imkânı veren Skype yazılımının desteklenmesi, cihazın en önemli özelliklerinden biri. Cihaz sürekli WiFi bağlantısıyla, beş saatlik pil ömrüne sahip.
Teknik Özellikler :
# Ağırlık: 206 g
# Uzunluk: 75 mm
# Genişlik: 144 mm
# Kalınlık: 13 (/18) mm
# Ekran : 65,536 renk, High-resolution(800x480) dokunmatik
# 128 MB RAM
# 256MB FlashROM
# AAC, AMR, MP2, MP3, RA (Real Audio), WAV, WMA ses desteği
# 3GP, AVI, H.263, MPEG-1, MPEG-4, RV (Real Video) video desteği
# WLAN: 802.11b/g
Web tarayıcılar üzerinden alınan bilgilere dayalı olarak yapılan istatistiklere göre Linux'un pazar payı Windows 98'i yakaladı. Linux'un Windows'u geçme şansı var mı?
Web tarayıcılar üzerinden alınan bilgilere dayalı olarak yapılan istatistiklere göre Linux'un pazar payı Windows 98'i yakaladı. Microsoft'un zamanı için önemli yenilikler getiren işletim sistemi Windows 98'in pazar payı %1.44'ten %1.34'e geriledi. Açık kaynak kodlu Linux işletim sisteminin payı ise binde birlik artışla %1.33'ten %1.34'e yükseldi. Bu sonuçlar tabii ki Linux camiası için sevindirici bir haber olma niteliğini taşımıyor. Linux rüzgarlarının sertçe esmeye başladığı 2003 yılında işletim sisteminin geleceğini değerlendiren Siemens'in 2008 tahminlerinin gerisinde kalan Linux'un pazar payı en yakın rakiplerinin de oldukça gerisinde kaldı.
Apple'ın Mac OS X'i %3.73'lik bir paya sahip iken, Microsoft'un diğer işletim sistemleri Windows 2000 ve Windows Vista sırasıyla %3.94 ve %3.46'lık bir pay yakaladı. Vista'nın, SP1'in çıkışını izleyen dönemde yakalaması beklenen performans ile Windows 2000 ve Mac OS X'i geride bırakması bekleniyor. Bu istatistikler yaklaşık 5 bin sitenin 33 milyon ziyaretçinin işletim sistemlerini kontrol ederek elde ettiği verilerle oluşturuldu. Çıkan sonuçlardan da görüldüğü üzere Linux'un Windows'u ciddi bir biçimde tehdit edebilecek bir kapasite yakalayamadığı görülüyor. Son kullanıcı desteği bu seviyeye ulaşması pek mümkün görünmeyen Linux için yükselişe geçmenin yolu Dell, HP, Lenovo gibi dizüstü sistem üreticilerinin Linux yüklü sistem satışına başlamasından geçiyor.
Büyük açık kaynak kodlu bir FTP programı olan FileZilla önceden sadece Windows makineler üzerinde çalışabiliyordu. Ancak FileZilla'nin 3. versiyonu ile beraber artık program Linux üzerindede çalışabilecek.
FileZilla'nin Mozilla ile isim benzerliği ikisinin arasında bir ilişki bulunduğunu düsündürebilir ancak boyle bir ilişki yoktur. FileZilla platform bağimsızlığını wxWidget'ler kullanarak sağlamış durumda.
Linux'da kullanılan bilindik diger bir ftp programı ise gFTP. Ancak gFTP'nin yönetilmesi zor menüleri ve anlaşılmasi kolay olmayan arayüzü ve 1990'dan beri degişmeyen grafikleri ile FileZilla'yı karşılaştırmak gerçekten imkansız. FileZilla'nin Linux dünyasına girmesi gerçekten ftp işlemlerini çok kolaylaştıracağa benziyor.