Lütfen Duyarlı Olalım!

Forum İçerisindeki Yazışmalarda , Türkçemizi Güzel Kullanmaya Katılıyor Msunuz?

• Hayır , kesinlikle katılmıyorum.

Kullanılan: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    10

Fatal Erro

New member
Reaction score
0
Merhabalar arkadaşlar ,
Ricam ne kadar dikkate alınır bilmiyorum , fakat bu konuda yapılması gereken birçok şey var diye düşünüyorum. Şu sıralar forumda okuyucu durumunda bulunmaktayım , forumda harcadığım zamanı sadece mesajları okumakla , konuları takip etmekle geçiriyorum.Kişileri ve konu içeriğini takip etmek adına. Çok dikkatimi çeken birşey var ki , buna üzüldüğümü belirtmeden geçemeyeceğim.Türkçemizi güzel kullanalım arkadaşlar.Forum yönetimi de bu önerimi beğenirse gerekirse kampanya bile açabiliriz."q,sh,w.." vs... gibi harfler Türkçemizde yoktur ; ve bir çok konuda bu harfleri kullanan arkadaşlarımızı görüyorum.Herkes hata yapabilir , incelendiği zaman benim yazılarımda da hata görebilirsiniz.Ama en azından bildiğimiz kadarıyla Türkçe'mizin daha da yozlaşmasına izin vermeyelim. Bir konudan alıntı yapalım , mesajın kimden geldiği önemli değil esasında , çünkü burda hepimiz kardeşiz birbirimizin hatası varsa bunun daha da ileri gitmemesi için düzeltme yapmak boynumuzun borcudur.

Bu iki ayrı arkadaş da bu cümlelerin böyle yazılmayacağını biliyorlar ; velhasıl kelam , herkes bu konuda gerekli gayreti gösterirse ve bu konuda teşvik edici şeyler yapılırsa , cümlelerin daha anlamlı kurulacağına , Türkçemizdeki belli başlı kurallar dahilinde mesaj atacağımıza eminim... Hatta daha da büyük çaplı düşünecek olursak , Türkçe DilBilgisi bölümü açılsın..Bilmediğimiz kuralları hep birlikte öğrenelim , amaç zaten her türlü paylaşım yapmak değil midir?Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz , fikirlerinizi almak istiyorum...

kardeş ben seni sonuna kadar katılıyorum ba ben yapmıyorum desem yanlış
oLur velakin kişilere sen bunu anlatamazsın o şekilde aLışmıştır öyLe yazar bi başkası böyLe yazar yani forum halidir kimseyi yargılayamazsın sen böyle yazıyorsun diye..

örneğin bak yanLış anlama beni Türkçemizi övmüşsün. fakat senin nickin ingilizce.. ne bileyim geneLde tamam dilimiz çok önemLidir ama sanaLda bence çokta takılası bir durum değil.
hadi kaL sağLıcakLa..

Sorun nickler değil ki...Sadece yazdıklarımıza dikkat edelim diyorum , yani kimseyi yargılamak bana düşmez ; herkes istediği gibi yazabilir yazarken de bana sorulacak değil tabii ki... Mesela İngilizce birşey yazıyoruz ; 4eva .." Forever" yerine bunu yazmamış dorğu olur mu?Yada "Balon" , "Bal10" şeklinde yazılması hoş durur mu? Dyelim ki adın Volkan ; ben sana yazarken "Wolkan" yazsam doğru olur mu?Bu şekilde özenti bir gençlik oluşuyor , İngilizce öğrenmeyin yada nick kulanmayın demiyorum , ama hangi dili konuşuyorsak yada yazıyorsak ona sadık olmalıyız diyorum...

Türkçe DilBilgisi bölümü açılsın..

yazarken bileşik yazmışsın:durdurun :durdurun

şaka maka bi yana haklısın ama insan bişeylere alıştıktan sonra kolay kolay değişmiyor, bu söylediğinde sadece bi konu olarak kalacak ne yazık ki..

kardes yazsak ne olucakkı dıyeceksınkı zamanla dıl kotuye gıder yok olur :) birsey olmaz zaten gelısmessek yok olur hemde nasıl yazmak ıstıyosa ole yazsın sewdim nabber kanki vb. ıstedıgı gıbı kullansın mıllet ona bakarsan turkcemız dıyosak ınternettekı terımlerden kurtarmamız lazım kendımızı internet explorer ne demek veya mozilla progdvb :) tek kelıme ınsan ıstedıgı gıbı kullansın dılını

wowww R€B€L'de anti tikkymiş..ÇOk tebrik ettim walla :alkis..biz okulda grup oluşturduk abi :D..we are anti-tikky :D

Bu forumda bir daha günde gelmişti herkes türkçe konuşalım denmişti mod. lardan da yardım istemişlerdi fakat mod.ların kural değil sadece teşvik ve öneride bulanabileceği kanısına varılmıştı

Ben cevabımı aldım...İlgi gösteren herkese teşekkürler.

arkadaş doğru söylüyor gereksiz yere güzel türkçemizi çirkinleştirmeyelim kendi ellerimizle

daha şu internet ş ğ ı kabul etmezken böyle konuşsan ne yazar. internetten bile dışlanmış bir milletiz :D

Ben senin dediğini uygulamaya çalısacam ama Adanalıyım ağzımı değiştiremem bu zaten Türkçeyi yozlaştırmaz kanımca. Şu !!! olayına gıcık oluyom Türkçe'de !!! bunun gibi bir işaret var mı ki? Biz sahip çıkmazsak kim çıkacak?

arkadaşım sonuna kadar katılıyorum ama bunun takibatını yapmak gerçekten imkansız, yine de sağol.

freemitnick' Alıntı:
daha şu internet ş ğ ı kabul etmezken böyle konuşsan ne yazar. internetten bile dışlanmış bir milletiz :D

Esasında haklısın , bir çok teknolojik gelişme bizim elimizden çıkmadığı için konulan adlara ve kurallara bağımlı yaşamak zorunda bırakılıyoruz. Ben elektronik öğrencisiyim , gerek bilgisayar terimlerinde olsun gerekse elektronik cihazlarda yada elektronik elemanlarda olsun Türkçe karşılığı olmayan şeyler var ve mecburiyetten onların İngilizcesini kullanmak zorunda kalıyoruz.Crack diyoruz yada firefox diyoruz vs.. bunlar o programın adı Türkçesini bulup değiştiremeyiz ki...Benim bir arkadaşım "kumanda"ya "basmak" diyor mesela , kendimizce birşeyler türetince garip bir durum oluyor.Benim dediğim sadece bilinmiş hatalar yapmayalım;dediğim gibi biz burda %100 hatasız yazalım demiyorum , belki de doğru yazmak için eğitimimiz yeterli olmayabilir,dil bilgisi bilmiyor olabiliriz ... Daha birçok sebep ver öne sürebileceğim.Ve bu tür hatalardan dolayı kimseyi yargılayamayız...

Mesela Hindistan'da çatır çatır İngilizce konuşuyorlar , bunu duyanlar ve ötesini berisini bilmeyenler "bir Hindistan kadar olamadık" diye düşünebilirler , ama Hindistan sömürge bir millet , kendi diline sahip çıkamadı , biz de aynı durumda olabiliriz ve düşünün ki bir avuç insan harf inkılabını çıkarmak için ne kadar uğraştı..Ne kadar çaba verdi..En azından onların bu emeğine ithafen , saygıdan , gelecekte torunlarımızın da daha rahat yaşabilmesi için..Bunları yapmamız çok önemli.Mesela Cezayir'de üç dil konuşuluyor ; Fransızca , Arapça ve Farsça ... Ve hepsi de birden konuşuluyormuş , mesela adamın biriyle sohbet ediyorsunuz , 3 farklı dilde karışık karışık konuşuyor ... Aynı hassasiyeti İngilizce konuşurken yada yazarken de göstermeliyiz bence ; dediğim gibi hangi dilde yazıyorsak o dile sahip çıkmalıyız. Eğer İngilizce'de bir kelimede "w" varsa "w" kullanın;"v" kullanmayın...

Tamam burası sanal alem ... Kimse kimseyi tanımaz etmez yada burda böyle yazsak ne çıkar sonuçta diye düşünenler de vardır ... Böyle böyle yozlaşıyoruz zaten , yoksa kimse demez ki gel sen şöyle yap Türkçe olayı tamamen kapansın diye...Belki birkaç kişi katılacak düşüncelerime , ama bir kişi bile değişse , kardır diye düşünüyorum ...

Yuzde yuz katılıyorum turkcemizi tam dogru ve duzgun kullanmamız gerek.
Ancak bısey varkı
forumda yazarken veya herhangı bısey yazarken onem ıhtıva etmedıgınden dolayı.
Hızlı yazabılmeye yonelık elımız alıstıgından kolayımıza gelen sekılde yazıyoruz.
Sanılmasın kı bızlerın turkceyı aynen boyle konustugumuzu
ve bır baska bırımde de aynen boyle yazdıgımızı...
Dedigim gııbı dusuncelerıne katılıyorum.

burası sanal alem :) kimse kimseye karışamaz ki ?

yönetimde bişey yapamaz. herkes özür istediğini yapmakta..
örneğin:

Ben Türkçe Konuşabiliyorum. >> pen TürqChe qonhushabiLiyorum..

kim karışacakki a? kimse .. daha öncede böyle konular açıldı. Ama sonuç aynı

Konu Kilit... :)

PaT!€nT' Alıntı:
wowww R€B€L'de anti tikkymiş..ÇOk tebrik ettim walla :alkis..biz okulda grup oluşturduk abi :D..we are anti-tikky :D

bu tikkyler çoğunlukla türkçeyi bozuyolar gördüğüm kadarıyla :). sıfatları bile türkçe diil:durdurun... Yok artık dil bilgisi bölümü, daha neler yaw :] . Ya nası olsa gerektii yerlerde doğru düzgün kulanıoruz türkçeyi ii böle =)

Konuya anket de ekledim , baştan böyle bir hakka sahip olduğumu bilmiyordum doğrusu , bu konuyu takip eden arkadaşların oylamaya da katılmasını rica ediyorum :goz:

●Saint●' Alıntı:
burası sanal alem :) kimse kimseye karışamaz ki ?

yönetimde bişey yapamaz. herkes özür istediğini yapmakta..
örneğin:

Ben Türkçe Konuşabiliyorum. >> pen TürqChe qonhushabiLiyorum..

kim karışacakki a? kimse .. daha öncede böyle konular açıldı. Ama sonuç aynı

Konu Kilit... :)

sence yukarıda verdiğin örnekteki bozulmuş Türkçe şık duruyor mu ?

Geri