- Katılım
- 3 Şub 2006
- Mesajlar
- 6,597
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 118

Cumhuriyet Mitingi'nde gözlerden kaçan bir şey var. Bugüne kadar Türk milletinin birleştirici ve bütünleştirici en önemli simgelerinden biri olan bayrak, ayrıştırıcı bir sembol haline getirildi.
Bayram değil seyran değil,
o zaman bu bayraklar niye?
Geçtiğimiz hafta sonu Ankara'da yapılan Cumhuriyet Mitingi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Mitinge katılanların sayısı ve burada atılan sloganlarla ilgili çeşitli yorumlar yapıldı. Doğru ya da yanlış! Ancak gözlerden kaçan bir şey var: Bugüne kadar Türk milletinin birleştirici ve bütünleştirici en önemli simgelerinden biri olan bayrak, ayrıştırıcı bir sembol haline getirilmek istendi. Bir ülkenin başbakanının, cumhurbaşkanı olmasını engellemek için yapılan mitingde hemen herkesin elinde bir Türk bayrağı vardı. Buraya kadar bile bu durum belki normal görülebilir. Ancak günler öncesinden "Bayrak takan cumhuriyetçidir, takmayan değildir" söylemleri eşliğinde "mitinge katılamayanlar evlerine bayrak assın" çağrısı üzerinde düşünmek gerekiyor. Çünkü Türk bayrağı, tarihinde belki de ilk kez ayrıştırıcı bir öge olarak kullanıldı. Peki, bayram değil seyran değil bu bayraklar neden evlerin camlarına asıldı?
Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, son olaylarla birlikte bayrağın bir propaganda ve manipülasyon aracı olarak kullanıldığını düşünüyor. Bu durumda bayrağın temsil özelliğini kaybedebileceğine dikkat çeken Türköne'ye göre bayrak kutsal bir sembol ve bu kutsallığını muhafaza edebilmek için aşırı kullanıma sokulmaması gerekir. Türköne, ayrıca bayrağın gerekli gereksiz her şekilde kullanılmasını ona saygısızlık olarak görüyor.
Kaynak