Kutuplarda namaz incelemesi

1001Design

330i ///M3 Design
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
25,561
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Shut up and train!
20110129120133_northpole.jpg


Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi Başkanı Abdülaziz Bayındır, bir heyetle kutuplara 5 vakit namaz incelemesine gittiklerini söyledi ve ekledi: ''Dünyada ilk kez böyle bir incelemeyi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Karşılaştığımız sonuçlar çok mutluluk verici, Kur'an-ı Kerim'de belirtilenler tamamen örtüşüyor.

Güneşin doğmadığı ve batmadığı zamanlarda namaz vakitlerinin nasıl tespit edileceği ile ilgili yıllardır tartışma yaşandığını dile getiren Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi Başkanı Abdülaziz Bayındır, ''Beş vakit namaz, Türkiye'de hangi şartlara göre tespit ediliyorsa orada da tespit ediliyor'' dedi.

Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi, 12-15 Ocak tarihlerinde Norveç'in Tromso şehrinde Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, Astronom Prof. Dr. Adnan Ökten ve Doç. Dr. Servet Bayındır'dan oluşan bir bilim heyetinin, kutup bölgelerinde namaz vakitlerini belirlediğini, düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

Vakfın Süleymaniye'de bulunan binasında gerçekleşen toplantıda konuşan Vakıf Başkanı Bayındır, güneşin doğmadığı ve insanlığın yaşadığı en kuzey bölgelerden biri olan Norveç'in kuzeyinde bulunan Tromso'da, 3 günlük bir inceleme yaptıklarını kaydederek, ''Gece ve gündüz olaylarının yaşanmadığı yerlerde namaz vakitleri hep tartışma konusu olmuştur. Kur'an-ı Kerim'de geçen ayetlerde, aydınlığın tüm çevreye yayılması anından, doğuda kaybolmaya başlamasına kadar geçen süre gündüz, güneşin meridyen geçişine başlamasına öğlen, aydınlığın zayıflamasına ikindi ve doğu ufkunda karanlığın başlaması da akşam vakti olarak bildirilir'' diye konuştu.

İnceleme yapılan bölgede yatsı ve sabah namazı vakitlerinin açık bir şekilde gerçekleştiğini kaydeden Bayındır, şunları söyledi:

''Beş vakit namaz, Türkiye'de hangi şartlara göre tespit ediliyorsa orada da tespit ediliyor. Dünyada ilk kez böyle bir incelemeyi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Karşılaştığımız sonuçlar çok mutluluk verici, çünkü gözlemlerimizle, Kur'an-ı Kerim'de belirtilenler tamamen örtüşüyor. Çalışmamızın amacı Tromso gibi özellikler taşıyan bölgelerin, takvim, internet ya da başka bölgelerin namaz saatlerinden bağımsız bir şekilde görülebilmesi ve Kur'an-ı Kerim'de bildirildiği gibi ortaya koymaktır.''

Benzer bir çalışmayı, Haziran ayında güneşin hiç batmadığı dönemde de gerçekleştireceklerini dile getiren Bayındır, ''Tromso'da 800 Müslüman yaşamaktadır. Yaptığımız çalışmalarda bazı insanlar, gözlemlerimize tanık olup çok sevindiler. İncelememiz boyunca video kayıtları yaptık. Bunlar, bilimsel araştırmalarımızı paylaşmamızı kolaylaştıracak'' ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Ökten ise inceleme sürecinin astronomi ve dini açıdan değerlendirildiğini belirterek, Kur'an-ı Kerim'de belirtilen namaz vakti tanımlarına uygun güneş hareketlerini tespit ettiklerini söyledi.

Ökten, Vakıf yetkililerinin, dini kriterleri kendisine belirttiğini ifade ederek, ''Yaptığımız işlem gözlemlerin sonucunda bilimsel hesaplar yapmaktı. Ben bu faaliyette bilimsel danışman olarak çalıştım. Gözlemler sonucunda vakıf yetkilileri güneş hareketlerinin dini kriterlere uyup uymadığını kararlaştırdılar ben ise bunu bilimsel hesaplarla denetledim'' dedi.
 
Geri
Üst