kurbanda beslenme uyarısı

cliper1907

forum elektro gitaristi
Sağlık Bakanlığı, kurban etlerinin hemen tüketilmemesi, buzdolabında birkaç gün bekletildikten sonra, haşlama veya ızgarada hazırlanarak yenilmesi konusunda uyarıda bulundu. Bakanlık, kurban etlerinin saklanması konusunda da önerilerde bulundu.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Kurban Bayramı’nda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra et tüketiminin de arttığı belirtilerek, özellikle kilo, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker rahatsızlıkları bulunanların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği kaydedildi.

Etlerin sindiriminin zor olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açtığı için özellikle mide-bağırsak hastalığı olanlar kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada hazırlayarak tüketmelidir” denildi.

Kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olanların Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmesi ve aşırıya kaçmaması da önerildi.

Kurban etlerinin pişirilme yöntemlerinin de önemli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, haşlama ve ızgaranın tercih edilmesi, kızartmalardan kaçınılması gereğine işaret edildi.

Etli yemeklerin kendi yağıyla pişirilmesi, yağ ilavesi yapılmaması da önerildi ve kuyruk yağı veya tereyağın et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılması istendi.

Etlerin iç sıcaklığının en az 75 derece olması gerektiği kaydedilen açıklamada, “Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin ögesi kaybını artırır. Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel bağırsak parazitlerinin bulaşmasını da engeller” denildi.

Çiğ veya az pişmiş et tüketiminin önemli sağlık sorunlarına yol açtığı da belirtildi.

KURBAN ETLERİNİN SAKLANMASI
Sağlık Bakanlığı açıklamasında, kurban etlerinin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğu kaydedilerek, şu uyarılara yer verildi:
* Etler, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
* Bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturması, bunun da sağlığı tehdit etmesi nedeniyle çözdürülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
* Soba üzerinde veya oda sıcaklığında çözdürme işlemi insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları beraberinde getirdiği için, et oda ısısında açıkta bırakılarak değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürülmelidir.
 

Moku$La

M * S = Lowe
KURBAN ETLERİNİN SAKLANMASI
Sağlık Bakanlığı açıklamasında, kurban etlerinin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğu kaydedilerek, şu uyarılara yer verildi:
* Etler, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
* Bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturması, bunun da sağlığı tehdit etmesi nedeniyle çözdürülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
* Soba üzerinde veya oda sıcaklığında çözdürme işlemi insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları beraberinde getirdiği için, et oda ısısında açıkta bırakılarak değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürülmelidir.
sağoL biLgiler için :melek
 

HTML

Üst