Kurban kesimi için acısız yöntem

blank&jones

New member
İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Prof. Dr. Tamer Dodurka, kesim için modern yöntemler varken, hayvanlara ciddi acı yaşatan klasik yöntemlerde ısrar edilmemesini istedi.


Prof. Dodurka, hayvanın acı duymasını önleyecek şekilde geçici bilinç kaybı oluşturan modern yöntemlerin İslam dinine ters bir yönü olmadığını söyledi.

AB ülkelerinde hayvanların Amsterdam Anlaşması ile "mal" statüsünden çıkarılarak "hissedebilir varlıklar" olarak kabul edildiklerini söyleyen Prof. Dodurka, bu ülkelerde hayvanların kesim öncesi bayıltılmasının yasal zorunluluk olduğunu belirtti.

Prof. Dodurka, bazı Müslüman ülkelerde de uygulanan bu yöntemlerin henüz Türkiye'de hiçbir mezbaha ve kesim yerinde kullanılmadığını kaydetti.

Hz. Muhammed'in sözleri

Prof. Dodurka, "Acısız kesim zorunluluğu AB müktesebatında da yer almasına rağmen 'halkın henüz hazır olmadığı' gerekçesiyle gündeme getirilmemektedir. Oysa, bu yöntem insani ve vicdani yönlerinin yanısıra İslam dinine de uygundur. Hz. Muhammed 'Kurban kesimi, hayvanın acı çekmesini en aza indirecek şekilde olmalıdır' demektedir" dedi.

"Kesimde hayvanlara acı veren yöntemleri AB zorlaması olmadan terk etmek Türkiye'ye daha çok yakışacaktır" diyen Dodurka, "Diyanet İşleri Başkanlığı'nca, 'bayıltarak kesim yöntemlerinin uygulanmasında İslam dini açısından hiçbir sakınca bulunmadığına' dair fetva verilmiştir" dedi.

Etin "helal" sayılması için

Prof. Dodurka, "İslam dinine göre, bir etin helal olması için 3 koşul vardır: Hayvanın kesinlikle ölmeden evvel kesilmiş olması, kanın iyice akması ve etin sağlıklı olarak elde edilmesi. Modern kesim yöntemleri hayvanın kalbinin çalışmasını durdurmaksızın acı duymasını önleyecek şekilde geçici bilinç kaybı oluşturan yöntemlerdir. Hayvanı öldürmediği için İslam dinine ters bir yönü yoktur" dedi.


Hayvanlar ne kadar süre acı duyuyor?

Dodurka'nın verdiği bilgilere göre; davranışların gözlenmesi ve beyin tepkilerin ölçülmesi sonuçlarına göre bıçakla kesim ile acı duyumunun ortadan kalkmasına kadar geçen süre şöyle:

- Koyun: 20 saniye
- Sığır: 2.5 dakika
- Tavuk: Daha uzun
- Balık: 15 dakika ve daha fazla


Bu süre zarfında acı ve stres yaşandığının altını çizen Dodurka, "Modern kesim yöntemlerinde ise işlem yapılır yapılmaz bilinç kaybolmakta, dolayısıyla acı duyusu ortadan kalkmaktadır" diye konuştu




Proje hazırlanıyor

Canlı Dostları Ağı Derneği Başkanlığı'nı da üstlenen Prof. Dr. Dodurka, acısız hayvan kesimi yöntemlerinin benimsetilmesi için bir proje oluşturduklarını söyledi.

Dodurka, bu projede koyun kesimi için elektroşok yöntemi üzerinde durulacağını kaydetti.

Tamer Dodurka, bu yöntemin tercih edilmesinin nedeninin, elektroşok uygulamasından sonra hayvan kesilmezse hiçbir şey olmamış gibi kalkıp yürüyebilmesi olduğunu söyledi:

"Bayıltarak kesimle ilgili en fazla kaygı 'hayvanın öldükten sonra kesildiği' hakkındadır. Söz konusu yöntem hayvanın ölmediğini göz önüne sermektedir. Bu yöntemle bayıltılan hayvanların omurilik soğanı zedelenmediği için kalp işlevleri devam etmektedir.

Beyin işlevleri etkilendiği için hayvanın duyu yeteneği geçici olarak kaybolmakta sadece refleks tarzındaki motor hareketler devam edebilmektedir. Böylece daha kısa sürede daha fazla kan aktığı için ölüm de daha çabuk şekillenmektedir. Neticede hayvan şoktan değil, klasik kesim yöntemindeki gibi kan kaybından ölmektedir. İslam'ın ilgilendiği konu da budur."

Elektroşokla kesim

Dodurka'nın verdiği bilgiye göre; yurtdışında üretilen ve fiyatı yaklaşık 2 bin 500 euro olan elektroşok aletiyle yapılan kesimde, aletin elektrotları hayvanın göz ile kulak arasındaki şakak kısımlarına yaslanıyor, buradan değişik süre ve frekansta elektrik verilmesiyle hayvan bayılıyor.

Hayvanda 10-20 saniye sonra kasılma hareketleri başlıyor, bu esnada kesim yapılabiliyor.

Sponsor aranıyor

Halkın bu yöntemleri benimsemesi için Diyanet İşleri Başkanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile belediyelerle işbirliği yapmayı ve mezbahalarda kesim üniteleri kurulmasını destekleyerek modern kesim uygulamasını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini dile getiren Dodurka, proje kapsamında logo ve broşürler hazırlanması, web sitesi kurulması,kısa metrajlı filmler çekilmesi ve konunun uzmanlarınca seminerlerverilmesi çalışmaları için sponsor arayışında olduklarını bildirdi
.


CnnTurk
 

HTML

Üst