kum yığını paradoksu

shawshank

New member
Reaction score
0
geçenlerde bir kitapta okudum bayağı ilginç geldi.Kum yığını oluşturmak için kaç tane kum tanesi gereklidir diye...şimdi bilindiği gibi 2 tane kum tanesi yığın oluşturmaz,3 tane olmaz 100 olmaz aynı zamanda 1 milyon kum tanesi yığın oluşturur fakat yığından bir kumtanesi çıkartılırsa 999.999 gene yığın olmaya devam eder ve 1 tane daha çıkarılırsa yığın gene bozulmaz peki nereye kadar çıkartırsak yığın bozulur?Yığın dememiz için atıyorum en az 700.000 kum tanesi gerekse 699.999 kum tanesi yığın olmayacak mı?

*Euplides (Kum Yığını) Paradoksu:

Euplides, hiçbir zaman bir "kum yığını" oluşturulamayacağını iddia etmiştir. Çünkü bir kum tanesi, "yığın" değildir. Yanına bir tane daha koyarsak yine yığın oluşmaz. "Kum yığını" olmayan bir şeyin yanına (veya üzerine) kum tanesi koymakla yığın elde edemeyeceğimize göre Hiçbir zaman "kum yığını" oluşturamayız.

Daha açık bir deyişle: Kabul edelim ki birer birer kum tanelerini biraraya getirelim. Hangi merhaleden sonra kumlar "yığın" oluşturur? Diyelim ki 'bir milyon' adet kum tanesi, bir yığın oluştursun. Dokuzyüz doksandokuzbin dokuzyüz doksandokuzu "kum yığını" kabul edilmeyecek mi? Edersek "1" eksiği de yığın olmaz mı? Yani hangi aşama bizim için "yığın" anlamına gelir?

bence bu insanların yığın olarak kabul ettiği fazlalğa bağlı. yani bunun belirlenmiş bir sayısı olmadığı için rakam verilemezki . ozaman tuz paradoksu yaratırım ben. 30 tane tuz tanesi atınca yemeğe tuzlu olursa 29 tane atarsak tuzsusz mu olur? bence bu iş tamammen göz kararına bağlı. kum tanelerinin insan gözüne fazla görünmesi oluşturur yığını sayısı değil!

kafam karıştı yaw

patrich' Alıntı:
bence bu insanların yığın olarak kabul ettiği fazlalğa bağlı. yani bunun belirlenmiş bir sayısı olmadığı için rakam verilemezki . o zaman tuz paradoksu yaratırım ben. 30 tane tuz tanesi atınca yemeğe tuzlu olursa 29 tane atarsak tuzsusz mu olur? bence bu iş tamammen göz kararına bağlı. kum tanelerinin insan gözüne fazla görünmesi oluşturur yığını sayısı değil!

Tıpkı buradaki gibi yığın kavramı da görecelidir. Yani insandan insana değişebilir. Sana göre yığın olan bişey bana göre yığın olmayabilir. Peki gelelim yığını yığın olmaktan ne zaman çıkarırız. Mesela bana bir yığın gösterseler 1 milyon tene kum tanesi var. Birer birer azaltsalar ben bunu ilk seferinde 756.823 tanede kum yığını olmaktan çıkarırkene aynı olayı ertesi gün bi daha sorsalar 625.432 de kum yığını olmaktan çıkarırabilirim. :eek:

bunumu düşünmüşler yaw alla alla

en basit örnegi lisedeyken 84 ü 5 yaparmısınız dıyen mantık 1 puan oldugu ıcın 83 ü de 5 we akabinde 82 ninde 5 olmasını istemek en dogal hakkıdır cunku 1 puan wardır :D

bu tamamen tek kum tanesinin haçmine bağlı demem oki kumtanesini tane olarak

düşünmek parodoksu oluşturur kum tane değildir tanelere verilen addır.yani kum

zaten bir yığındır insanın insan olduğu gibi kol bacak gibi.burda bi aldatmaca var

ATOM PARCALANDI.KUMTANESİNDEN DAHA küçük zerreler bulundu .Şimdi ben

soruyorum benim bir aile olmam için kaç cocuk yapmam lazım yada evlenmem

yeterlimi yada evlenmeden aile olabilirmi tabiki olur ben varsam aile var ben

yoksam yine aile var kumtanesi insan tanesi aile tanesi işte paradoks esas burda

bence kum paradoksu tamamen hatalı çünkü kumtanesi enküçük zerre değil

taneyide oluşturan zerreler var soruyorum kaç zerreyle kum tanesi

oluşturursunuz.güzelbi paradoks.

HERŞEY PAYLAŞIM İÇİN :hhman:

bide un paradoksunu var :))

yaw insanlar nelerle uğraşıyo
uğraşcak şeyim kalmadı da kumların yığınlarınımı hesapliycam
yalnız bu aklıma bişi getirdi
bide bu soruyu inşaatlarda o kum tanesini taşıyanlara sormak lazım
yığın ne demek :)

bence "yığın" göreceli bi kavram...
yani ben bir avuç kuma "yığın" derim...
1 kum tanesi azaltırsam yine "yığın" derim...
bu işlemi sürekli tekrarlarım ve herseferinde oluşan büyüklüğe "yığın" derim...

örn:

bir avuçta 80.000 kum tanesi var... bu "yığın"dır..
ben bunu 100'e düşürdüm.. yine "yığın"dır...
2 kum tanesi de birbirine değdiğinde "yığın"dır..
çünkü bir açıdan baktığımda onları "üst üste(birbirinin üstüne yığılmış şekilde)" görebilirim..

fakat 1 kum tanesi kalınca o bir "kum yığını" ya da "yığın" oluşturmaz...

bence:

göz kararı yoktur..
benim gözüm bozuktur nesneleri olduğundan büyük görürüm.. yemeğe daha az tuz katarım...

"yığın" 2 cismin birbirine değmesiylşe oluşabilecek bir olgudur...(bence:))

(acayip kastım hee:):):D:D)

Yığın dediğin bir ölçme birimi olmadığı için mantıklı bir tartışma yapmak imkansızdır. Bilimsel olmayan bir kavramın bilimsel sınırlar içinde anlatılmaya ve veya çözülmeye çalışılması mantıksızdır.

:sigara:

valla çok hoş. bu paradox her zaman her yerde geçerli olabilir bence :)

ona bakarsak eğer bir tavşan kendisinden önce başlamış olan kaplumbağaya da yetişemez
bu mantıkla aynı mantık
kaplumbağa diyelimki b noktasında tavşan da a noktasında
yarışma başladığında ikisi arasında 10 metre mesafe olsun
tavşan b ye geldiğinde kaplumbağa 5 metre yol giderek c ye gelmiştir
tavşan c ye geldiğinde kaplumbağa 2,5 metre olan d ye gelmiştir
böyle saçma bir mantık işte

montoya nın traktörle yarışması gibi bişey...

ÖzlüSözler; Euplides: 'denizde kum yığını bende paradoks'

Geri