Kuşlar Islık Sesini Nasıl Algılar?

While1

Banned
Reaction score
0
"En zeki kuş türlerinden biri Jako"

Çoğu kişi bir kuşun ilgisini çekebilmek için ıslık çalar. Bu makalemde bunun işe yarayıp yaramadığından bahsedeceğim. Bilidimiz gibi papağanlar konuştuklarımızı taklit edebilme yetisine sahip. Fakat kuş beyni bununla sınırlı değil. Örnek hayvan olarak Jako(Gri papağan)'dan bahsedceğim. Jakoların her türlü sesi taklit edebilir. Ayrıca 2000 kelime öğrenen cinsleri bile bulunur. Bu papağan alet kullanımı, yaratıcılık gibi özelliklerinin yanında ayrıca geçmişteki olayları ve yüzleri hatırlama özelliği vardır. Örneğin papağan sahipleri bilir. Evde bir kuş varken bir tane daha alınınca kuşlar arasında kıskançlık ve fesatlık durumları oluşuyor. Sahiplerinin kendilerine daha çok önem vermesini istiyor.(Doğal olarak diğerinin gitmesini istiyor.) Yani bencillik de var kuşlarda. Örneğin ağaçkakanlar dünyada en çok alet kullanan hayvan ödülüne sahip. Neyse fazla uzatmadan asıl soruya geçelim: Kuşlar ıslık sesini başka bir kuş mu sanar?

Cevap kısa bir şekilde verilirse hayır fakat ben sebeplerinide söylemek istiyorum. Az önce okuduklarınızdan hatırlarsanız gemişi hatırlama yeteneğine sahipler. Bu da daha önce duydukları kuşların seslerinin hafızalarına kuş sesi olarak kazınıyor. Daha sonrada bir kuş sesi duyduklarında tepki veriyorlar ve hiç durmadan ordan oraya zıplayıp ötüyorlar. Fakat yaptığım testlerde ıslık duyduklarında bir kuş sesi duymuş gibi tepki vermiyorlar. Kuşlar onlara söylediğiniz hiçbir şeyi anlamaz. Komutları yerine getirmelerinin sebebide gelen "sesle" birlikte o komutu anında uygulaması gerektiğini öğrenmesi. Örneğin siz daha önce hiç duymadığı bir kelimeyi söylerseniz verdiği tepki çaldığınız ıslıkla aynı olur: "Önemsiz bir ses" Sonuç olarak ıslık çalmak bir kuş çağırma yöntemi değildir. Kuşlar artık içgüdülerinden dolayı mı bilmiyorum, kuş sesini tanıyorlar ve soydaşları olduklarını anlıyorlar.-M. Furkan Akyürek
Aitenizde yayınlayacaksanız lütfen kaynak belirtin. En üstte!:sneaky2:

bende anlıyorlar diye sürekli konuşur garip sesler çıkarırdım kuş ben :p
birde kıskançlık varmıdır kuşlarda mesela bizim çapkının eşi öldü.kafesinde yanlız.ona eş alıyoruz 2 defadır kafasını gagalaya gagalaya öldürüyor sanırım neden?

bende anlıyorlar diye sürekli konuşur garip sesler çıkarırdım kuş ben :p
birde kıskançlık varmıdır kuşlarda mesela bizim çapkının eşi öldü.kafesinde yanlız.ona eş alıyoruz 2 defadır kafasını gagalaya gagalaya öldürüyor sanırım neden?

Tabiki kıskançlık vardır. Hatta makalede belirttim eve yeni bir kuş gelince diğeri bazen hiç konuşmuoyr. Fakat Çapkına aynı cins(erkek) başka bir kuş getirirseniz alan savaşı olur!:durdurun

demek avcılar boşuna kasıyo garip ağızlarından sesler çıkartarak:))

Geri