KuŞ Grİbİ GelmİŞ?*****

SHADOW

New member
Katılım
30 Tem 2005
Mesajlar
83
Reaction score
0
Puanları
0
Kaynak: www.ntvmsnbc.com, 23 Ağustos 2005

İSTANBUL - Rusya’da geçen ay Sibirya’da başgösteren kuş gribi virüsünün, göçmen kuşlarla Batı’da Avrupa, Güney’de de Orta Asya ülkelerine kadar yayılma riski üzerine yetkililer önlem almaya başladı.

VİRÜS, ÇEVRE ÜLKELERİ TEHDİT EDİYOR
Avrupa Birliği ülkeleri Rusya’dan kümes hayvanı ithalatını yasaklandı. Hollanda hükümeti, daha da ileriye giderek tavuk çiftliklerinde hayvanların kapalı alanlara alınmasını istedi. İtalya’nın başkenti Roma’da da havaalanında önlem alınark, gribin görüldüğü bölgelerden gelen turistlerin bagajındaki kümes hayvanı ürünlerinin yok edilmesi gündemde. Rusya’dan gelen göçmen kuşların önemli bir bölümüne kış boyunca evsahipliği yapan İngiltere’de hükümet alarmda. Kabinenin Sivil Afetler Komitesi gelecek aydan itibaren acil durum planını uygulamaya hazırlanıyor.

Sibirya’dan daha sıcak ülkelere göç etmeye başlayan kuşların güzergahında Azerbaycan, İran, Irak, Gürcistan, Ukrayna, Hollanda, İngiltere, Bulgaristan da bulunuyor.

TÜRKİYE DE ÖNEMLİ GÖÇ YOLLARI ARASINDA
Uzmanlar Türkiye’nin de bölgedeki en önemli göç yollarından biri olduğuna dikkat çekiyor.

Rusya’da son bir ay içinde yüzbini aşkın kümes hayvanın itlaf edilmesine yol açan hastalığın insan sağlığı açısından tehlikeli olduğu düşünülüyor. On beş farklı türde kuş gribi virüsünün, kümes hayvanlarında bu hastalığa yol açtığı biliniyor. Ancak bunlar iki tanesi şimdiye kadar 60’tan fazla kişinin ölümüne yol açtı.

WHO KÜRESEL SALGIN UYARISI YAPIYOR
Virüse karşı kullanılan aşılar var. Ancak bunlar hem pahalı hem de yeterince etkili olmayabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şu anda insanlar arasında bir salgının başgöstermesi halinde, küresel olarak yeterli aşı üretimi kapasitesinin olmadığına dikkat çekiyor.
 
Allah bizi böyle hastalıklardan korusun
 
eyvaaah....bıldırcın nasıl tutucaz biz yaa atmaca mevsimi de geldi :D
 
Türkiye deki kuşlardaki virüs tehlikeli olan ve mutasyona uğrayıp insandan insana geçebilen h5n1 türüymüş.... çinde mutasyona uğrayıp 60 kişiyi öldürmüş..
 
heygidi hey eskiden bıldırcın tutardı ii ki hatırlattın sting :D ŞİMDİ ŞEHİRE GELDİK İŞLER BOZULDU
 
Türkiyede Böyle Bi Salgın da Ölü Sayısı da 100000 lerle ölçülüyormuş.Sakat yani...
 
Kuş Gribi İle İlgili Bilinmesi ve Yapılması Gerekenler

KUŞ GRİBİ NEDİR?

1. Kuş gribi nedir?

Kuş gribi (avian influenza) influenza virüsünün A tipinin neden olduğu ve kuşlarda görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Kuşların çoğu enfeksiyona duyarlıdır ama birkaç tür daha dirençlidir. Enfeksiyon kuşlar arasında oldukça hızlı yayılır ve öldürücü seyreder.

2. Etken virüsün özellikleri nelerdir?

Etken olan influenza virüsünün 15 alt tipi bulunmaktadır. Influenza virüsleri hemaglutinin (H) ve nörominidaz (N) antijenlerine göre sınıflandırılır. Bunlar içinde H5N1’in özel bir önemi vardır. Balıkesir’de görülen salgında H5N1’in etken olduğu varsayımına dayanılarak çalışmalar yürütülmektedir. Bugüne kadar H5 kesinleşmiş, ancak N tipinin ne olduğu henüz kesinlik kazanmamıştır.

3. H5N1 neden önemlidir?

H5N1 tipi enfeksiyon insanlarda hastalık ilk kez 1997 yılında bildirilmiştir. H5N1 diğer influenza türlerine göre daha ciddi ve öldürücü seyretmektedir. Ayrıca, H5N1 hızlıca mutasyon yapabildiği için daha hızlı yayılabilecek yeni virüslerin oluşmasına kaynak oluşturabilecektir.

4. Virus ne kadar dayanıklıdır ve nasıl etkisizleştirilir?
Virüs, enfekte olmuş alanlarda düşük sıcaklıkta en az 3 ay canlı olarak kalabilir. Enfekte olan kuşlar virüsleri en az 10 gün boyunca ağız ve dışkı yoluyla atarlar. Virüs, 60 derecede 30 dakika ısınma yoluyla ve ayrıca yaygın kullanılan dezenfektanlarla etkisizleşebilmektedir.

5. Salgın nasıl oluşur ve insanlara nasıl geçer?

Doğrudan ya da dolaylı yollarla vahşi göçmen kuşların evcil kuşlara enfeksiyonu bulaştırması en önemli salgın nedenidir. Ayrıca, canlı kuş pazarları salgının yayılmasında önemlidir. Özellikle ölü veya canlı hastalıklı kuşlar ve kuşların atıklarına maruz kalan kişilere solunum ve temas yoluyla bulaşır.

6. Ülke içinde ve ülkeler arasında nasıl yayılır?

Hastalık bir ülke içinde çiftlikler arasında hızlıca yayılım gösterebilir. Enfekte olmuş araçlar, elbiseler, ayakkabılar aracılığı ile bir yerden diğerine taşınırlar. Bir ülkeden diğerine ise uluslararası canlı kümes hayvanları ticareti ve göçmen kuşlar aracılığı ile taşınabilir.

7. Bugüne kadar olan salgınların özellikleri nelerdir?

2003 ve 2004 yıllarında Asya ülkelerinde (Vietnam, Kamboçya, Endonezya, Malezya, Thailand) toplam yaklaşık 120 kişi hastalanmış ve bu kişilerin 60’ı (%50) ölmüştür.

8. Kuluçka süresi kaç gündür?

Ortalama 2-5 gün olup, 17 gün sonra hastalık geliştiği bildirilmiştir.

9. Hastalığın klinik özellikleri nelerdir?

Gripte görülen klasik bulgular bu grupta da geçerlidir. Ateş, başağrısı, yaygın vücut ağrıları, boğaz ağrısı, öksürük en sık görülen belirtilerdir. Ayrıca, bu hastalarda diğer grip türlerine göre daha fazla ishal bildirilmiştir.

10. İnsandan insana geçiş var mıdır?

Literatürde az sayıda sağlık çalışanları, kümes hayvancılığında çalışan işçiler ve aile üyeleri arasında şüpheli geçiş olguları bildirilmiş olsa da Dünya Sağlık Örgütü, insandan insana geçiş olmadığının altını çizmektedir.

11. Kimler risk altındadır?

Ölü ya da canlı hasta hayvanlarla veya hayvan atıklarıyla doğrudan teması olan kişiler en büyük risk altındadırlar. Ayrıca hasta insanlarla teması olan sağlık çalışanları da koruyucu önlemleri (eldiven, maske, önlük) almalıdırlar.

12. Yiyecek yoluyla geçer mi?

Hastalıklı hayvanların ürünlerini yemek yoluyla enfeksiyon alan bildirilmiş hasta yoktur. Ancak kümes hayvanlarının etlerinin iyi pişirilmeden yenmemesi önerilmektedir.

13. Korunma önlemleri nelerdir?

Hastalık şüphesi olan hayvanlarla teması olanlar mutlaka eldiven ve maske kullanmalıdırlar. Kümes hayvanları ürünleri pişirilerek yenmelidir. Eller sıkça yıkanmalıdır.

14. Tedavisi var mıdır?

Ülkemizde tedavi için lisans almış 2 ilaç bulunmaktadır; oseltamivir ve zanimivir. Bu ilaçların belirtiler başladıktan sonra ilk 48 saat içinde başlanması gerekmektedir.

15. Aşısı var mıdır?

Halen varolan grip aşıları H5N1 suşuna karşı koruyucu değildir. Ancak insanların diğer grip aşılarıyla aşılanmaları tavsiye edilir.

16. Salgının önlenmesi için yönetsel düzeyde neler yapılmalıdır?

a. Öncelikle virüsün tipinin ne olduğu belirlenmelidir

b. Hızlıca hasta kuşların izolasyonu ve hasta kuşların itlafı sağlanmalıdır. Hastalık çok hızlı yayılabilmektedir.

c. Göçmen kuşların gidebileceği yerler potansiyel salgın noktası olarak yakından izlenmelidir.

d. Tüm bu çalışmaları yürütecek ilgili tüm sektörleri barındıran bir örgütlenmeye gidilmelidir.

17. İnsanlar etkilenmemek için neler yapmalıdırlar?

a. Kuşlarla teması olanlar gerekli temas önlemlerini (eldiven ve maske) almalıdır.

b. Hastalık şüphesi olanlar hızlıca sağlık merkezine başvurmalıdır.

c. Hasta olan veya hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temas eden aile yakınları ve sağlık çalışanları koruyucu maske ve önlük kullanmalıdırlar.



Kaynaklar

1. Dünya Sağlık Örgütü ve CDC web sayfaları, 10.10.2005

2. WHO report. Avian Influenza A (H5N1) Infection in Humans. New England Journal of Medicine 2005; 353: 1374-1385

alıntıdır..
 
haberlerde izlediğime göre bu kuş gribi başladı başlayalı hiçbir göçmen kuş ölmemiş ve kuş gribinden ölen hayvanlar sadece manyasın küçük bir kısmı imiş!!!

yani bir iki bişerefin kuş gribiini ülkeye bilerek soktukları gündem de...
türk mallarının ihracatını önlemek için...
KAHROLSUN TÜRKİYE DÜŞMANLARI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
şöle bi durum var eğer taşıyıcıysa hiçbişey olmuyo herhangi bi semptom da görülmüyo..
tabi nedir ne değildir bilemeyiz ama bi profun (bakteriyoloji)önceden uyarı yaptığını kjimsenin sallamadığını biliyorum.. i.ü. den
 
ßeNDe 2 GüNDüR GRiß'iM :D iN$a££aH öYLe DeĞiLiMDiR :D
 
aman dikkat diorum arkadaslar bi si olmasın bize
 
abi her güzelin bi kusuru vardır
bildiğiniz gibi ist iki kıta arası köprü konumunda ve
çoğu göçmen kuşlar burdan geçer e tabii
olacağı
bu yapcak şey kendimize dikkat etmek allah yardımız olsun ne diim
 
Geri
Üst