Rusyada aralık ayının ilk haftasında yapılan parlamento seçimlerinde Başbakan Vladimir Putinin partisi Birleşik Rusyanın hile yaptığını iddia eden muhalefet dün ikinci kez sokağa çıktı. Putin seçimden sonraki hafta yapılan yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı gösteride protestocuların kollarına bağladıkları beyaz bantları kastederek Ben kollarındaki şeyleri kondom sandım demişti. Rus liderin bu sözleri dünkü gösterilere ilgiyi daha da artırdı. Saharova Meydanındaki protesto gösterisine yaklaşık 100 bin Rus katıldı. Putinin 12 yıllık iktidarı ve SSCBnin yıkılmasından sonra Rusya ilk kez bu kadar büyük bir protesto gösterisine sahne oldu. Putinin geçtiğimiz hafta protesto gösterilerini yorumlarken sarf ettiği Kollarına bağladıkları şeyleri kondom sandım. AIDS için toplandıklarını düşündüm sözüne tepki gösteren muhalifler, Rus Başbakanı başına kondomdan örtü sarılı halde gösteren afişler açıp Putinsiz Rusya ve Yeni Seçimler şeklinde sloganlar attılar.
KREMLİNE DÖNMESİN
Rus roman yazarı Boris Akuninin konuşması sırasında Putinin devlet başkanlığına geri dönmesini istiyor musunuz? şeklindeki sorusuna meydanı dolduran on binler ıslıkla ve yuhalamalarla, Hayır yanıtı verdi.
BLOGGERDAN 1 MİLYON SÖZÜ
Rusyada Putin karşıtı muhalefetin liderlerinden biri olan blog yazarı Aleksey Navalni, bir sonraki protestoda 1 milyon gösterici toplayacağını söyledi. Rus aktivist, gösteriler için toplanan on binlerce kişiye seslendi. 2012 yılının Mart ayında yapılacak Devlet Başkanlığı seçimlerinde, Putin iktidarına barışçıl şekilde son vereceklerini belirten Navalni Şu an burada hükümet binasını yıkmaya yetecek sayıda insan olduğunu görüyorum. Ama barışsever insanlarız, bu tür şeyler yapmayız. En azından şimdilik. Bizler ne yapacağımızı biliyoruz. Bize ait olan bize teslim edilene kadar sokaklarda olacağız dedi.
HT GAZETE