"Meclis'te Anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmelerine devam ediliyor.
18.MADDE
Meclis Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliği teklifinin 18'nci maddesinin gizli oylamasına 408 milletvekili katıldı. Madde 337 oyla kabul edilirken 71 ret oyu çıktı. Genel Kurul'da 19'ncu maddenin görüşmelerine geçildi. Teklifin 18'nci maddesine göre, Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıl için seçilecek. Bir kişi iki kez üyeliğe seçilemeyecek. Anayasa Mahkemesi üyeleri, 65 yaşını doldurunca emekliye ayrılacak. Zorunlu emeklilik yaşından önce görev süresi dolan üyelerin başka bir görevde çalışmaları ve özlük hakları kanunla düzenlenecek.
19.MADDE
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 19. maddesi 70 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi.
Genel Kurulda gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 70 ret oyu kullanıldı; 1 oy da boş çıktı.
Teklifin 19. maddesiyle Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerini düzenleyen 148. maddede değişiklik yapılarak, kişisel başvuru hakkı tanınıyor. Ayrıca, Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanının da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanması hükme bağlanıyor.
Birinci turda, teklifin 19. maddesine ilişkin gizli oylamaya 407 milletvekili katılmış; oylamada 337 kabul, 69 ret oyu kullanılmış; 1 milletvekili de çekimser kalmıştı.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gizli oylama sonuçlarını açıkladıktan sonra birleşime bir süre ara verdi.
20. MADDE
Teklifin 20. maddesi de 336 oyla kabul edildi.
Teklifin 20. maddesiyle Anayasa Mahkemesinin çalışma ve yargılama usulünü düzenleyen 149. maddede değişiklik yapılıyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesi iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışacak.
21. MADDE
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğine ilişkin 2. turda, teklifin 21. maddesi üzerindeki görüşmelere başlandı.
Teklifin 21. maddesiyle Anayasa'nın, Askeri Yargıtaya ilişkin düzenleme içeren 156. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, Askeri Yargıtay üyelerinin disiplin ve özlük işlerinde askerlik hizmetinin gereklerine bakılmayacak. Bunun için hakimlik teminatı esasları dikkate alınacak.
kaynak