Kolik Nedir ?

Ata Kızı

Angel Of Revenge
Koliği bilmeyenler için çok masum görünen bu kelime bilenler için kabusu ifade eder. Kolik sözlük anlamı bebeklerde görülen gaz sancısını, yaşayan için tarif edilmez acıyı ifade eder.
Acıdan kıvranan ve ağlaması susturulamayan bir bebeği düşünün.. Sürekli.. 4-5 saat kesintisiz. Olur mu öyle şey demeyin oluyor.. En azından ben bunu son üç aydır ciddi şekilde tecrübe ettim. Çünkü kızım Ayşe İpek ‘te bir kolik..

Kolik yeni doğan bebeğin sinir sisteminin tam olgunlaşmamasından kaynaklanan bir problem. Ortalama 3-8 ay süren bir dönem. Yeni doğan bebek doğduktan sonra anne karnındaki ortamını arıyor. Sessiz, sakin olan bu ortamın yerini birden seslerin görüntülerin alması, uyaranların artması bebeği huzursuz ediyor. Ayrıca buna bir de olgunlaşmamış sinir sistemi eklenince gaz sancıları şeklinde karın ağrıları baş gösteriyor. Bacaklarını karnına doğru çekme, ıkınma, morarma şeklinde kendini sıkma ve durmak bilmeyen ağlamalar.. Bebek bir tarafta bitap şekilde ağlarken susturmak için amuda kalkmayı bile düşündüğünüz bir durum.. Ama onun bile bir faydası yok..

Bizim serüven ilk hafta başladı. Haftanın en az 5 günü sürekli ağlayan bir bebek düşünün. İlk çocuğum, toy bir anneyim. Ve kızım bir kolik. İnanın çok zor bir tecrübe. Mesleki bilgilerimin bittiği an. Yaşayarak öğrenmenin ne kadar önemli olduğunu kavradığım bir süreç. Araştırdık sorduk soruşturduk. Çok önemli tecrübeler edindim ve bunları "koliği" olan olacak anne adaylarıyla paylaşmak istedim.

* Öncelikli olarak doktorunuzdan kolik yada infantil kolik tanısı almış olmanız lazım. Yani bebeğiniz sürekli ağlıyor ve kıvranıyorsa başka bir sağlık sorununun olup olmadığını ( idrar yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, vs..) kesinleştirin. Eğer ağlamaları herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyor, gelişimi gayet iyigidiyorsa siz de bir kolik annesi / babası olabilirsiniz.

* Kesinlikle panik olmayın. Kızım 3. ayına girmek üzere ve sorun azalarak devam ediyor. Zaten araştırmalar da bu sorunun geçici olduğunu ve çocukta kalıcı bir sorun bırakmadığını söylüyor.

* Krize girdiğinde iki kişi ilgilenmeye çalışın. Kesinlikle sadece anne ilgilenmesin. Çünkü sinir bozucu bu ağlamalar ve kriz anneyi de perişan etmekte. İş böyle olunca bebeğiyle daha kötü bir ilişki yaşamakta sorun çift bilinmeyenli denkleme dönmektedir. Ya baba ya büyüklerden biriyle paslaşarak bebeğin kriz anını genel krize çevirmeyin.

* Kendinizi suçlamayın. Yetersiz birer ebeveyn gibi görmeyin. Bu sorun sizden kaynaklanmıyor ancak çözümünün %80 ni sizden geçiyor.

* Şu bir gerçek ki bebekler annelerinin ruh halini gözünden anlıyor. Eğer gergin, sinirli, endişeli yada kaygılı iseniz bebeğiniz bunu anlayacak daha da gerilmesine neden olacaktır. Bunun içindir ki annenin sakin, ılımlı, sabırlı, kabullenici ve sevecen olması lazım. Evet bu sorunu yaşarken böyle bir anne olmak gerçekten zor ama her şeyi bebeğiniz için yaptığınızı unutmayın.

* Çok ağladığında elektrik süpürgesi, fön makinası, su sesi bir nebze sakinleştirecektir. Özellikle fön makinası ile ayaklarına yapacağınız ılık masajın etkisini göreceğinizi umuyorum. Özel kolikli çocuklar için müzik CD leri bulunmakta. Bunları temin edebilirsiniz.

* Salıncak, sallanma, kucakta dolaşma da oldukça etkili teknikler. Aslında bebeğin sallanmasına yada sürekli kucakta dolaştırılmasına karşı biriyim ancak bu sorunda çocuk sürekli hareket halinde olmak istiyor.

* Arabasıyla günde en az yarım ila bir saat açık havada dolaştırın. Bizimkinde en çok bu işe yaradı. Her gün olmasa da gün aşırı yaptığımız gezintiler kriz günlerini azalttı.

* Ninniler, şarkılar söyleyin. Hatta güfte ve beste size ait şarkılar uydurun. Ve bunları sakin ses tonuyla kulağına fısıldayın. Biz o kadar çok şarkı besteledik ki bazen kafiyeli mısralara biz bile şaşırıyoruz.

* Sürekli kucağınızda göz kontağı kurarak konuşun. Güzel tatlı mimikler ile tekrarlayan nakarat sözcüklerle diyalog kurun devam ettirin. Size ve etrafına güvenmesini sağlamalısınız.

* Ne anlatmak istediğini iyi etüt edin. Acıktığında, altını kirlettiğinde yada sizinle oynamak istediğindeki ağlama tonlaması mutlaka farklıdır. Eğer bunları da fark ederek isteklerini anında cevaplayabilmenizde çok önemli.
Bizim krizlerimiz ilk zamanlar hemen hemen her gündü.. Şimdi hafta da iki-üç güne düşürmeyi başardık. Umarım birkaç ay sonra tamamen biter. Hem bebek hem de ebeveyn için gerçekten bir sınav olan bu sorunu tüm annelerin başarıyla bitirmesi dileğiyle..


alıntı
 
Üst