kim askere abdestsiz namaz kıldırttı?

kRuMp

murcielago
Reaction score
0
abdulhamitiikb0.jpg

AFFET YA RABBî

Ali Fuat Cebesoy’un, “Sınıf Arkadaşım Atatürk” adıyla yayınlanan hatıralarında, Harp Okulu’ndaki günlerini anlatırken ilginç bir olaydan bahseder... Bu olay, sözde “din adına” yapılan baskıların, bazen nasıl trajikomik sonuçlar doğurduğunu göstermesi bakımından da çok ilginç...

İşte Cebesoy’un ağzından o ilginç anı:

“Benim okula girdiğim bu ilk gün, en ziyade dikkat nazarımı çeken şey, talebelerin abdestsiz ve adeta zorlama namaza götürülmesi olmuştu. O zamanki Harp Okulu’nun mevcudu iki bini aşıyordu. Buna mukabil mektepte ancak yedi sekiz su musluğu vardı. Talebelerin ve hatta subayların hepsinin abdest alması zaman bakımından imkânsızdı. Dahiliye subayları, talebeleri bilerek abdestsiz namaza götürmeye razı olmuşlardı. Ancak kendilerine bir bakımdan hak vermek de lazımdı. Çünkü istisnasız olarak her gün beş vakit cemaatle namaz kılmak için padişahın (Sultan II. Abdülhamit) iradesi vardı. Bu iradeye kimse karşı gelemezdi. Camide,
- Abdestsiz namaza durdum, günahlarımı affet, Ya rabbî! diye dua edenleri çok gördüm...

Bunun günahı elbette onların olamazdı.”

Kaynak: Sınıf Arkadaşım Atatürk, İnkilap ve Aka Kitabevi, Istanbul,1981

arkadaşlar sadece alıntıdır kişisel bir düşünce değildir carpıtmayalım lütfen..

Abdülhamid osmanlı tarihindeki en başarılı padişahlardan biridir bir çok tarihçi onun osmanlının yıkılışını 150 yıl geciktirdiğini belirtir.Böyle önemli bir padişah ın arkasından böyle şeyler söylenmesi gerçekten çok üzücü.Sultan Abdülhamid Tüm dinlere saygılı bir insandı.Kimzeye de zorla namaz kıldırttığına inanıyorum.Şuan malezya da , endonezyada haaaala hakkında hutbe okutulan ( malezya ve endonezya nın kıtlık dönemlerinde milyonlarca insanın açlıktan ölmesini engellemiş gemilerle yiyecek gönderilmiştir ) bir padişah tan böyle sözedilmesi ve dünya da birçok tarihçinin hayranlıkla bahsettiği böyle bir padişah hakkında böyle art niyetli yazılara önem vermemiz tarihimiz karşısında ne kadar saygısız ve Tarihimizi sorgulayacak kadar haddimizi bilmediğimizi gösterir

Dinde zorlama olmaz ve yapılmak ıstendıkten sonra dınımızın cokta kolaylıkları vardır su yoksa su bulunmuyorsa teyemmum abdestı vardır yeterkı kılınmak ve yapılmak ıstensın

evet su yoksa baska yollada abdest alınabilir bence sacma bi suclama.

Geri