Kilise imajı camiye bağışı kesti

Gogomanyaa

New member
Reaction score
0
Yapımına 2009 yılında başlanan Molla Halil Camii inşaatı, tartışmalara neden oldu

Trabzon'un Karşıyaka semtinde yapımına 2009 yılında başlanan Molla Halil Camii, inşaatı tamamlanmadan tartışmalara neden oldu. Bir çok mahalle sakini kaba inşaatı tamamlanan camiye, kilise görüntüsünde olduğu gerekçesiyle bağış yapmıyor. Selçuklu ve Arap mimarisinin karışımı olduğu belirtilen projeden esinlenerek yaptırılan ve yaklaşık 3 milyon liraya mal olması beklenen caminin bin kişi kapasiteli olacağını belirten Karşıyaka Molla Halil Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Sağlam, "Ben daha önce de birçok caminin yapımına önderlik ve başkanlık ettim. Şu ana kadar yaptırdığımız camiler geleneksel mimarı tarzındaydı, bunu farklı yapalım dedik, sorun çıktı. Mısır'daki camilerden örnek alındı. 4 minareden öndeki ikisini haç şekline benzetmişler. Şu an öyle gibi görünse de cami tamamlandığında bu eleştirilerin haksız olduğunu anlayacak ve ortaya çıkacak şaheseri beğenecekler" dedi.

MÜFTÜ: "ÖYLE GÖRMEK İSTEMİŞLER"
Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, "Bir cami yapıyorsan, mimarisi uyumlu olmalı, ya Osmanlı ya Selçuklu veya başka. Sırf modern olsun diye zorlama projeler yapılmamalı. Ben mimar değilim, vatandaş gözüyle bakarsak, caminin görüntüsü çok da iyi değil. Uzaktan bakınca iyi gözükmüyor. Ama halka iyi hizmet vermesi, sosyal yönden yeterli olması önemli. Bunlar sağlansın, camiyi farklı yapılara benzetenler ise, öyle görmek istemiştir" ifadelerini kullandı.

HOŞ DEĞİL
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Yılmaz da Afrika ülkelerindeki mimarinin burada kullanıldığını söyledi, "Klasik mimari bırakılıyor, bu camide olduğu gibi iri, köşeli, kaba minareli camiler yapılıyor. Osmanlı'nın yaptıkları çok daha estetik. Bu camideki minareleri ön planı, kubbeyi kapatıyor, hoş değil. Ama haça benzetmek bakış açısıyla alakalıdır" açıklamasını yaptı.

Kaynak

Ekli dosyalar

• 674615_detay.jpg
    674615_detay.jpg
    19 KB · Görüntüleme: 230
değişiklik güzeldir tabi cemaate anlatmak lazım : ) bence güzel olmuş

Fena değil. Bir tane de değişik olsun en çıkar.
Hem dış görünüşünden daha çok içinin dolup dolmadığı önemli. Eleştirenlerin kaç tanesi vakit namazına camiye gidiyor merak ettim doğrusu.

Geri