baslamadan önce asagıdaki linklerden gereken aperatifleri indirin..
www.php.net buradan php-5.0.5-Win32.zip i indireceksiniz
www.mysql.com mysql v4.1 in setupını indireceksiniz..
www.phpmyadmin.net phpmyadmin-2.6.4-pl1 i indireceksiniz....
Simdi en bastan söyluyorum sakın korkmayın yazı uzun yada karısık görünebilir (bana öyle gelmişti)
Ama coooooooooooooook basit...
önce gerekli kurulumları yapacagız...
Genel bir hatadan bahsedeyim arkadaslarım, aslında ISS değil IIS dir. Fakat genelde ISS denildiği, aramalarda ISS diye yazıldıgı ve Forumda arama yapacaklar ISS olarak arayacakları için bende ISS diye yazıyorum...
1-ISS== öncelikle elinizde windows cd si olması gerekmekte...
program ekle/kaldırdan windows bileşeni ekleye gelip oradan ıss yi secip kurulumu tamamlıyoruz....
2-Issde php çalıştırma== Bunun için www.php.net adresinden PHP nin son versiyonunu indirin...
indirmiş oldugunuz zipli dosyayı C:içinde PHP adlı bir klasör oluşturup onun içine aktarın...
(buyuk harflerle PHP klasörü oluşturacaksınız)
3-Şimdi PHP yi ıss ye tanıtalım== Denetim masası/yönetimsel araclar/ıss(internet information servis) yi çalıştıralım..
şimdi varsayılan web sitesi linkine sağ tıklayıp özellikleri secelim..
oradan giriş dizini sekmesine tıklayın. Altda yapılandırma butonu var ona basın... ekle butonundan uygulama uzantısı ekleyeceğiz.
nasılmı aynen şöyle: çalıştırılabilir satırına c:\PHP\php-cgi.exe yazın
(yada gözat butonundan php yi yuklediğiniz dizindeki php-cgi.exe dosyasını bulun)
uzantı bölumune ise .php yazın ama dikkat basındaki noktayı unutmayın...
Daha işimiz bitmedi zor gibi görünsede bu işlemleri yaptıktan sonra aslında cok kolay oldugunu anlayacaksınız...
şimdi c:\ dizininde php adlı bir klasör oluşturup php içeriğimizi buraya eklemiştik.. Şimdi yine aynı php klasöründe php.ini-dist adlı dosyayı
windows klaörüne kopyalıyoruz fakat ismini php.ini olarak değiştiriyoruz..
Daha sonra bu dosyayı çift tıklayarak acıyoruz...
;cgi.force redirect= 1
olan satırı bulalım. Bu satırı
cgi.force redirect= 0 olarak değiştirelim (basındaki noktalı virgulu silmeyi unutmayın)
bu dosyada yaptıgımız değişiklikleri kaydedip kapatalım...
şimdi Iss yi restart etmeliyiz. bunun içinde denetim masası/yönetimsel araclar/Iss(internet information services)yi
acıyoruz.. burada bilgisayarınızın ismi neyse, örneğin benimki ulas.. ulasın üzerine sag tıklayıp tüm görevler/ıss'i yeniden baslat'a
tıklayıp biraz bekliyoruz.
tataa ilk kodumuzu yazıp bir deneme yapalım... bunun için not defterini acın ve şu kodu yazın
<?
echo "ya rabia"
?>
ve bunu c:\Inetpub\wwwroot içine deneme.php olarak kaydedin...
şimdi exploreri açın ve http://localhost/deneme.php yazın
tatata oda ne ya rabia çıktı...
o zaman buraya kadar herşey normal ve istediğimiz gibi gidiyor...
4-E sadece phpyi tanıtmakla bu iş bitmiyor şimdide hazır scriptleri pcnizde denediniz ama alla alla olmuyor diceksiniz neden:
çünkü sql db sini pcmiz tanımıyor e demek daha yapmamız gereken var..
www.mysql.com adresinden MySql 4,1 sürümünü indirin... bi üst surumude olabilir ama 4.1 e göre anlattım...
simdi indirdiğimiz mysql i kuruyoruz...
karsımıza ilk gelen ekranda next tıklayın
bir sonraki ekranda 3 farklı seçenek var biz complete i seciyoruz ve next liyoruz.
sonraki ekranda install deyip yuklemeye baslayalım...
yukleme tamamlanınca gelen ekranda mysqle uye olup olmayacagımızı soracak biz skip sign up deyip gecelim
gelen ekranda configure the mysql server now işaretli zaten finish e basın.
karsımıza bir sihirbaz gelecek...
ilk gelende developer machine yi secin nexte basın
şimdi gelen ekranda Multifunctional database i secipilerleyin
sonraki ekranda decision supportu secip ilerleyin. gelen ekranda enable TCP/Ip seçili dir zaten next leyin
şimdiki ekranda UTF8 i secip devam edin ...
gelen ekranda mysqle baglantı için kendinize göre bir şifre koyun aynı şifreyi altada yazın ama untmayın...nextleyin
şimdi gelen ekranda Execute ye tıklayın ve işlemi bitirin..
son olarak c:\windows kaydettiğimiz php.ini dosyasını acıyoruz..
extension dir= "./"
satırını bulup. bu satırı
extension dir= "c:/PHP/ext"
olarak değiştirelim ama php.ini dosyasını daha kapatmayın
;extension=php mysql.dll satırını bulun (ama dikkat edin bu satırın aynısını bulacaksınız)
bulduysanız basındaki noktalı virgulu kaldırın. ve kaydedip kapatın...
5- son işlemler:
mysqli de yukledik fakat rahat bir db işlemi yapmak için www.phpmyadmin.net adresinden phpmyadmin i indirin ve
içeriğini wwwroot dizinide yeni bir klasör olusturup ona koyun.. yeni olusturdugunuz klasöre phpmyadmin ismini verin...
şimdi bu olusturdugunuz phpmyadmin klasörünün içindeki config.inc.php yi acın
$cfg['PmaAbsoluteUri']= '';
satırını
$cfg['PmaAbsoluteUri']= 'http://localhost/phpmyadmin';
ile değiştirin..
geriye cok az işlemimiz kaldı sabredin...
$cfg['Servers'][$i]['user']= '';
satırını
$cfg['Servers'][$i]['user']= 'root'; olarak değiştirin (zaten root ise değiştirmeye gerek yok)
ve son işlem...
$cfg['Servers'][$i]['password']= '';
satırını bulun ve
$cfg['Servers'][$i]['password']= 'xxxxx'; (ben xxxx koydum fakat siz az önce mysqli yuklerken koydugumuz şifreyi yazacaksınız)
olarak değiştirin... ve kaydedip kapatın..
buzamana kadar acık kalan butun pencereleri kapatın...
kaydedilmemiş olan varsa zaten değişiklikleri kaydedip etmeyecegini soracaktır mutlaka ama mutlaka kaydedin..
şimdi yukarda 3. maddede anlattıgım gibi ıss ye reset atın..
http://localhost/phpmyadmin/index.php yazın
eger phpmyadmin acılrsa artık hem asp hemde php scriptlerini deneyebilirsiniz demektir...

biyolog1
Ulaş Can TEPE
www.php.net buradan php-5.0.5-Win32.zip i indireceksiniz
www.mysql.com mysql v4.1 in setupını indireceksiniz..
www.phpmyadmin.net phpmyadmin-2.6.4-pl1 i indireceksiniz....
Simdi en bastan söyluyorum sakın korkmayın yazı uzun yada karısık görünebilir (bana öyle gelmişti)
Ama coooooooooooooook basit...
önce gerekli kurulumları yapacagız...
Genel bir hatadan bahsedeyim arkadaslarım, aslında ISS değil IIS dir. Fakat genelde ISS denildiği, aramalarda ISS diye yazıldıgı ve Forumda arama yapacaklar ISS olarak arayacakları için bende ISS diye yazıyorum...
1-ISS== öncelikle elinizde windows cd si olması gerekmekte...
program ekle/kaldırdan windows bileşeni ekleye gelip oradan ıss yi secip kurulumu tamamlıyoruz....
2-Issde php çalıştırma== Bunun için www.php.net adresinden PHP nin son versiyonunu indirin...
indirmiş oldugunuz zipli dosyayı C:içinde PHP adlı bir klasör oluşturup onun içine aktarın...
(buyuk harflerle PHP klasörü oluşturacaksınız)
3-Şimdi PHP yi ıss ye tanıtalım== Denetim masası/yönetimsel araclar/ıss(internet information servis) yi çalıştıralım..
şimdi varsayılan web sitesi linkine sağ tıklayıp özellikleri secelim..
oradan giriş dizini sekmesine tıklayın. Altda yapılandırma butonu var ona basın... ekle butonundan uygulama uzantısı ekleyeceğiz.
nasılmı aynen şöyle: çalıştırılabilir satırına c:\PHP\php-cgi.exe yazın
(yada gözat butonundan php yi yuklediğiniz dizindeki php-cgi.exe dosyasını bulun)
uzantı bölumune ise .php yazın ama dikkat basındaki noktayı unutmayın...
Daha işimiz bitmedi zor gibi görünsede bu işlemleri yaptıktan sonra aslında cok kolay oldugunu anlayacaksınız...
şimdi c:\ dizininde php adlı bir klasör oluşturup php içeriğimizi buraya eklemiştik.. Şimdi yine aynı php klasöründe php.ini-dist adlı dosyayı
windows klaörüne kopyalıyoruz fakat ismini php.ini olarak değiştiriyoruz..
Daha sonra bu dosyayı çift tıklayarak acıyoruz...
;cgi.force redirect= 1
olan satırı bulalım. Bu satırı
cgi.force redirect= 0 olarak değiştirelim (basındaki noktalı virgulu silmeyi unutmayın)
bu dosyada yaptıgımız değişiklikleri kaydedip kapatalım...
şimdi Iss yi restart etmeliyiz. bunun içinde denetim masası/yönetimsel araclar/Iss(internet information services)yi
acıyoruz.. burada bilgisayarınızın ismi neyse, örneğin benimki ulas.. ulasın üzerine sag tıklayıp tüm görevler/ıss'i yeniden baslat'a
tıklayıp biraz bekliyoruz.
tataa ilk kodumuzu yazıp bir deneme yapalım... bunun için not defterini acın ve şu kodu yazın
<?
echo "ya rabia"
?>
ve bunu c:\Inetpub\wwwroot içine deneme.php olarak kaydedin...
şimdi exploreri açın ve http://localhost/deneme.php yazın
tatata oda ne ya rabia çıktı...
o zaman buraya kadar herşey normal ve istediğimiz gibi gidiyor...
4-E sadece phpyi tanıtmakla bu iş bitmiyor şimdide hazır scriptleri pcnizde denediniz ama alla alla olmuyor diceksiniz neden:
çünkü sql db sini pcmiz tanımıyor e demek daha yapmamız gereken var..
www.mysql.com adresinden MySql 4,1 sürümünü indirin... bi üst surumude olabilir ama 4.1 e göre anlattım...
simdi indirdiğimiz mysql i kuruyoruz...
karsımıza ilk gelen ekranda next tıklayın
bir sonraki ekranda 3 farklı seçenek var biz complete i seciyoruz ve next liyoruz.
sonraki ekranda install deyip yuklemeye baslayalım...
yukleme tamamlanınca gelen ekranda mysqle uye olup olmayacagımızı soracak biz skip sign up deyip gecelim
gelen ekranda configure the mysql server now işaretli zaten finish e basın.
karsımıza bir sihirbaz gelecek...
ilk gelende developer machine yi secin nexte basın
şimdi gelen ekranda Multifunctional database i secipilerleyin
sonraki ekranda decision supportu secip ilerleyin. gelen ekranda enable TCP/Ip seçili dir zaten next leyin
şimdiki ekranda UTF8 i secip devam edin ...
gelen ekranda mysqle baglantı için kendinize göre bir şifre koyun aynı şifreyi altada yazın ama untmayın...nextleyin
şimdi gelen ekranda Execute ye tıklayın ve işlemi bitirin..
son olarak c:\windows kaydettiğimiz php.ini dosyasını acıyoruz..
extension dir= "./"
satırını bulup. bu satırı
extension dir= "c:/PHP/ext"
olarak değiştirelim ama php.ini dosyasını daha kapatmayın
;extension=php mysql.dll satırını bulun (ama dikkat edin bu satırın aynısını bulacaksınız)
bulduysanız basındaki noktalı virgulu kaldırın. ve kaydedip kapatın...
5- son işlemler:
mysqli de yukledik fakat rahat bir db işlemi yapmak için www.phpmyadmin.net adresinden phpmyadmin i indirin ve
içeriğini wwwroot dizinide yeni bir klasör olusturup ona koyun.. yeni olusturdugunuz klasöre phpmyadmin ismini verin...
şimdi bu olusturdugunuz phpmyadmin klasörünün içindeki config.inc.php yi acın
$cfg['PmaAbsoluteUri']= '';
satırını
$cfg['PmaAbsoluteUri']= 'http://localhost/phpmyadmin';
ile değiştirin..
geriye cok az işlemimiz kaldı sabredin...
$cfg['Servers'][$i]['user']= '';
satırını
$cfg['Servers'][$i]['user']= 'root'; olarak değiştirin (zaten root ise değiştirmeye gerek yok)
ve son işlem...
$cfg['Servers'][$i]['password']= '';
satırını bulun ve
$cfg['Servers'][$i]['password']= 'xxxxx'; (ben xxxx koydum fakat siz az önce mysqli yuklerken koydugumuz şifreyi yazacaksınız)
olarak değiştirin... ve kaydedip kapatın..
buzamana kadar acık kalan butun pencereleri kapatın...
kaydedilmemiş olan varsa zaten değişiklikleri kaydedip etmeyecegini soracaktır mutlaka ama mutlaka kaydedin..
şimdi yukarda 3. maddede anlattıgım gibi ıss ye reset atın..
http://localhost/phpmyadmin/index.php yazın
eger phpmyadmin acılrsa artık hem asp hemde php scriptlerini deneyebilirsiniz demektir...
biyolog1
Ulaş Can TEPE