Kelebek etkisi nedir?

fatihozel

New member
Kelebek Etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki ufak değişikliklerin, büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen isimdir. İsmi, Edward N. Lorenz’in hava durumuyla verdiği örnekten geliyor: Amazon Ormanları’nda bir kelebeğin kanat çırpması, Avrupa’da fırtına kopmasına sebep olabilir.

Kelebek Etkisi’ni 1963 yılında Edward N. Lorenz bilgisayarıyla hava durumuyla ilgili hesaplar yaparken buldu. İlk hesaplamasında 0,506127 sayısını başlangıç verisi olarak kullandı. İkinci hesaplamada ise 0,506 sayısını verdi. İki sayı arasında sadece yaklaşık 1/1000 (binde bir), yani bir kelebeğin kanat çırpmasının yarattığı rüzgarla eşdeğerde fark olmasına rağmen, süreç içinde ikinci hesap birinci hesaba karşın çok farklı neticeler verdi.

Not: Lorenz’in 1963’te yayınlanan orijinal araştırması bir martının kanadını çırpmasının, hava durumunu sonsuza dek değiştireceğinden bahsetmektedir. Daha sonra verdiği konferanslarda Lorenz martıyı daha romantik olan kelebek ile değiştirdi. Ayrıca binde birlik fark ile kelebeğin kanat çırpmasının yarattığı rüzgarın arasında bilimsel bir ilişkinin olduğundan bahsettiğini zannetmiyorum, bu sebeple eşdeğer kelimesi yukarıdaki paragrafta doğru kullanılmamıştır. Aşağıdaki resim, Lorenz differensiyal denkelerinin AB-3 metodu kullanılarak simule edildikten sonra x ve z eksenlerinin birbirne karşı çizilmesi ile elde edilmiştir. Bu sonuç bir çok kişi tarafından bir kelebeğe benzetilmektedir.



Kriptografik özet fonksiyonları, girdinin boyutundan bağımsız olarak sabit değerli özetler üretecek şekilde hazırlanırlar ve veri bütünlüğünün garanti edilmesinde kullanılırlar. Dolayısıyla verinin bir bitinin bile değişmesi sonuç değerin yarısından fazlasının değişmesine neden olmalıdır. Bu etkiye kriptografi’de "avalanche effect" ya da "yığın etkisi" de denir.

Örnek olarak MD5 algoritmasının verinin bir harfinin değişmesine olan tepkisi ürettiği özetin değişiminden:


Yanıt: Şöyle başlayayım; Eğer hangi kelebeğin bu durumu meydana getirebileceğini bilse idik, bu kaotik bir etki sınıfına girmezdi. Kelebeği yakalar, "aman dur yapma!.." diyebilirdik. Kaos, nonlineer diferansiyel denklemlerin, belirli bir başlangıç koşulu için sonuçta yarattığı karmaşık etki. Olaylar için, doğada, şimdilik kaos’u bir kenara bırakacak olursak, iki tip davranış var. Ya, periyodik, yani birbirini takrarlayan davranışlar (örnek, gezegenlerin güneş etrafındaki hareketi). Ya da, rastgele (random) (örnek, radyoaktif bozunma). Kaos ise bambaşka bir şey (örnek, musluktan akan su). Kaoscular ikiye ayrılıyor. Bir grup, temel davranış biçiminin kaos olduğu, diğer ikisinin bunun özel bir hali olduğunu düşünmekte. Diğer grup ise, temel davranışın yariyodik ya da rastgele oluşu, kaosu’un ise bu ikisinin karışımı olduğunu düşünmekte. Ben, ilk grubun görüşünü daha akla yakın buluyorum. Nedeni ise, periyodik ve rastgele davranışların ikisi de lineer diferansiyel denklemlerin çözümleri. Ama, doğa nonlineer’dir.
 

Nutrygina

New member
genelede anlattığın şeyler gerçekten bir insanın ilgisini çok çekiyor.Gerçi bazı terimler hariç özetlersek konuyu herşey gerçekten birbirine bağlı.Hatta bu yüzden gelecege dönüş filmi bana bu konuda yapılmış en yaratıcı film gelmektedir
 

digiklan

New member
yani işin özü

kaos kaos mudur yoksa kaosun da bir düzeni var mıdır? tarih kaosla denklem kurmaya çalışanlarla dolu. biz ise sadece kader diyip geçiyoruz rastlantısal her girdiyi.
 

MüHeNDiS

MüHeNDiS
sonuç olarak arkaqdaş kaos teorisinin çalışma prensibinden bahsetmiş anladığım kadarıyla

islam yönünden kaos teorisi denilen şeyin aslında kader olduğu bilinen bir gerçektir bunu daha rahat anlayabilmek için kelebek etkisi adlı filmi izlemenizi tavsiye ederim ama sakın 2. filmi izlemeyin çok saçma olmuş çünkü

filmde bir insanın geriye dönüp yaptığı işleri tekrar değiştirmesi konu alınıyor ama nedense adam ne yaparsa yapsın hayatını daha güzel bi duruma çeviremiyor ( çünkü kader ) ve durmadan debelenip duruyor. ve çareyi kökten halletmekte buluyor

insan hayatında kader ince bir çizgi gibidir. kimi zaman insan kaderi kendisi çizdiğini zanneder ama tamamıyla bağımsız değildir. teoremlerin hiç birisi hiç bir zaman kaosu çözemeyecektir. sadece nasıl gelişebileceğini bulacaktır ki onuda hiç bir zaman tam olarak bilemez .

düşününki kaos teorisine önderlik eden izafiyet teorisinde elektronun dalgasal hareketini tam anlamıyla ifade edemiyoruz

fizik kurallarına göre elektron düz yada dairesel hareket eder kabulünü alıyoruz. oysaki izafiyet teorisinde elektronun düz yada dairesel hareket etmesi hiç bir zaman bizim elimizde değildir. yani elektron keyfi istediği şekilde hareket edebilir.

Kısacası Allah'ın Takdiri Kader...
 

yuhhara

New member
islam yönünden kaos teorisi denilen şeyin aslında kader olduğu bilinen bir gerçektir?

normal bir sistemde değişken sayısı fazlalaşırsa gittikçe karmaşıklaşır ve çok ufak değişikliklerde normalin dışında tepkiler verebilir. bu sistemler de non-lineer sistem çözümü teknikleriyle çözülür. değişken sayısının belli bi sınırı aşması ile nitelik niceliğe dönüşür bu da marxist materyalizminin ana kanunlarından biridir. allahla marx aynı şeyi mi demiş?
 

MüHeNDiS

MüHeNDiS
yuhhara' Alıntı:
islam yönünden kaos teorisi denilen şeyin aslında kader olduğu bilinen bir gerçektir?

normal bir sistemde değişken sayısı fazlalaşırsa gittikçe karmaşıklaşır ve çok ufak değişikliklerde normalin dışında tepkiler verebilir. bu sistemler de non-lineer sistem çözümü teknikleriyle çözülür. değişken sayısının belli bi sınırı aşması ile nitelik niceliğe dönüşür bu da marxist materyalizminin ana kanunlarından biridir. allahla marx aynı şeyi mi demiş?

hayır kardeş anlatmak istediğim şey istediğin kadar kaos teorisini çözmeye çalış ama çözemezsin demekti.
yani bi noktada durup ayrı binlerce yoldan birini seçip daha sonra ne olabilir durumunu çözmeyi kasteddim. sonuç olarak binlerce yol var ve bu yollar dediğin gibi gittikçe karmaşıklaşıyor kısacası kader denilen noktayı orada görüyorsun

şöyle anlatayım yaşadığın bi olayı yorumlayıp keşke yapmasaydım dediğin zamanlar olmuştur. böyle bi zamanda farklı davrandığında ne gibi durumlar olacağını hayal edebilirsin ama gerçek olarak senin düşündüğün çıkma ihtamali 1000 lerce hayalden sadece birisi olarak kalır.
 

yuhhara

New member
çözülemez oldukları kanıtlanmadıkça çözülemez denilemez. matematiksel bir gerekliliktir bu. kaderi allah çizmiyor mu aslında o kadar da varyasyon olmaması lazım eğer öyleyse.
 

APOSTOL

New member
aslolan DENGE dir..ekilen topraktan yeşeren ağactan kısaca canlı olan butun varlıkların dunya uzerinde etkisi vardır..bu nasıl olculur bilinmez..kulağımızı düşünün bir mesela..kulağın duyma yetisi bile dengelidir.insan kendi vucudundaki butun hareketleri yaşayan her canlının her hareketini adımlarını yolda giderken yaptıgı rüzgarı toprak altında yaşayan canlıların çıkardığı sesleri aynı oran da duyabılseydık herhalde insan icin hayat çekilmez olurdu..hepsi belli bir denge uzerine kurulu..kulak sadece bir ornekti..kelebek etkisi teorisini anlamak icin bilimsel verilere gerek yok..ama edward lorenz bunu ilk aklına getirebilen insan olmustur kanımca :D ....ya da bilimsel arastırmalara doken ilk insan..tebrik etmek lazım..matematige kafası yatan her adama hayranım...
 

draklow

New member
kaosu veya kaderi çözmeye çalışmanın saçmalık olduğunu düşünüyorum varsayalım karışık bir formulle bu bulundu yani bi anlam verildi,nolcak hayatımız veya olayları oturup hesaplayarakmı yaşıyacağız?yaşamını zaten bunları düşünerek geçiren insanlarada şaşıyorum....
 

yuhhara

New member
nanlinear sistem çözümünde işe yarayacaktır, beynin çalışması gibi. yani insanın çözülmesinin tek yolu yine insan beyninin ortaya koyduğu matematiksel yöntemlerle olacaktır. sinir hücrelerinin modellemeleri yapılmaktadır (64 nöronluk entegreler piyasada bulunmaktadır ve nonlineer sistem çözümünde kullanılmaktadırlar) ancak bu nöronların ağırlıklarının sonuca nasıl etkisinin bulunduğu tam olarak ortaya çıkarılmamıştır. yakın bir zamanda çözüleceğini düşünüyorum. bunlar günlük insan ilişkilerinde kullanılamayabilir ancak böylesine önemli konularda çalışanlara şaşıranlar garip geliyor çünkü oldukça ilgi çekici ve önemli konulardır:)
 

Matem

Banned
bir kelebegin yarattigi etki hava durumunu degistirebiliyorsa, insanlarimizin yaptigi etkiler (agac kesmek, binalar yapmak, ozon tabakasina verdigimiz ve dogaya verdigimiz zararlar, kirlilikler) kimbilir nasil degistirir. dusunebiliyor musunuz?
 

distinct

New member
Yıllardır dikkatimi çeker:Birincisi izafiyet (rölativite) teorisi -Einstein'dan-, ikincisi Kelebek Etkisi denilen kaosla ilintili bu teori -Edward N. Lorenz 'den-.
 

HTML

Üst