LOOPUSED
Altın Üye
Tank sayısını bilmiyor, darbe yapacak!
28 Şubat'ın mimarlarından müteveffa Güven Erkaya, anılarında ordunun 12 Mart darbesine hazırlanırken ellerinde kaç tankın olduğunu dahi bilmediğini yazıyor.
CAHİL CÜRETİ
Akıllarına estikçe siyasete müdahil olmaya çalışan askerlerin, bu uğruda aslî işlerini nasıl ihmal ettikleri itiraflarda yer buluyor. 28 Şubat'ın mimarlarından müteveffa Güven Erkaya, anılarında ordunun 12 Mart darbesine hazırlanırken ellerinde kaç tankın olduğunu dahi bilmediğini yazıyor.
Askerî bürokrasinin üzerine vazife olmadığı halde ülke yönetimine talip olduğu kimi dönemlerde esas işlerinde ise tam bir laçkalık sergilediği itiraf gibi anılarda yer alıyor. İnançlı kesime yönelik çok sert tutumlarıyla 28 Şubat'ın mimarları arasında yer alan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı müteveffa Güven Erkaya'nın “Bir Asker Bir Diplomat” isimli kitabı, darbeci zihniyetin meslekî açıdan ne kadar geri durumda olduğunu gözler önüne seriyor.
“ÜST DÜZEY” KOMUTANLARIN HALİNE BAK!
Ordunun 12 Mart darbesine hazırlandığı günlerde bir yandan da NATO çerçevesinde silahlanma ihtiyaçlarına dair toplantıların yapıldığını anlatan Erkaya, dönemin Genelkurmay Başkanı Memduğ Tağmaç'ın başkanlığındaki üst düzey komuta kademesi toplantısında Tağmaç'ın, “Kaç tankımız var?” sorusunu sorduğunu ancak generallerden net bir cevap alamadığını yazıyor. Erkaya, TSK'nın zirvesinde yaşanan bu ciddiyetsiz sahneyi şöyle aktarıyor:
“KAÇ TANKIMIZ VAR BİLMİYORUZ”
“Albay takdimin bir yerine geldi, tank adedini söyleyecek. ‘Yediyüz küsur tank' dedi. Tağmaç, ‘Bizim sadece 700 küsur tankımız mı var?' diye sordu. Hemen lafa atladılar, ‘Hayır efendim' dediler. ‘Kaç tankımız var bizim?' Lojistik başkanı, ‘1100' dedi, harekat başkanı ‘1300'.Tağmaç Paşa kızdı. Şube müdürü devreye girdi: ‘Efendim, NATO'ya tahsis ettiğimiz kuvvetler, bir de millî komite altındakiler var. Millî komutadaki tanklar bu rakama dahil değildir.' Tağmaç Paşa daha da kızdı: ‘Bırak kardeşim, ben anlamam. TSK'da kaç tank var sen onu söyle bana.' Cevap yok. Takdim devam ediyor. Sıra toplara geldi. Tağmaç Paşa, ‘Şu çaplı toptan kaç tane var?' dedi. Şube müdürü, ‘Efendim NATO…' Tağmaç Paşa bu sefer gürledi: ‘Kaç topumuz var?' Harekat Başkanı ayrı bir rakam söyledi, diğeri bir başka rakam. Deniz Kuvvetleri bölümü takdim edilirken aynı sahneler yine tekrarlandı.”
ALTI YIL SONRA ENVANTER ÇIKARTABİLDİLER
Güven Erkaya, gergin toplantının ardından sağlıklı bir envanter çıkartma kararının alındığını da vurgulayarak, adını “Stratejik Hedef Planı” koydukları çalışmanın ancak 1976 yılında tamamlanabildiğini anlatıyor.