biosx
New member
Danıştay’ın katsayı kararına bir tepki de Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) geldi.
TÜSİAD’ın yeni başkanı Ümit Boyner, meslek liselerindeki katsayı uygulamasını Danıştay’ın değil, Yükseköğretim Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın çözmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de dini, dili ırkı ne olursa olsun her kesimin yüksek eğitim alma hakkı olduğuna dikkat çeken TÜSİAD Başkanı, “Bu, demokrasinin gereğidir.” dedi. Boyner, siyasîler ile askerleri ise toplumu rahatsız edici polemiklerden ve ‘tehditvari’ beyanlardan kaçınmaları konusunda uyardı: “Siyasî sisteme müdahale iddiaları, ‘bildiklerimizi anlatırız’ tehditleri bize yakışmıyor.”
Boyner, ayrıca IMF konusunun içi boşaltılmış siyasi tartışma haline geldiğini dile getirerek, “Hükümetten bu konuda biz de çok karışık sinyaller alıyoruz. Çok açık olduklarını söyleyemeyeceğim.” eleştirisinde bulundu. Anayasa konusundaki tartışmalara da atıfta bulunan Dernek Başkanı, “Anayasa çalışmasına başlamak için hiçbir zaman geç değil. Çünkü bu, bir süreç olacak. Burada siyasi niyeti, iradeyi ortaya koymak lazım. Şunu görüyorum; ne yaparsak yapalım, ayağımıza takılan bir anayasa var.” değerlendirmesini yaptı.
Asker, sivil iradeye bağlı olmalı
Ümit Boyner, siyasiler ile askerleri itidalli açıklamalar yapmaya davet ederek, toplumu rahatsız edici polemiklerden ve tehditvari beyanlardan kaçınmalarını istedi. Meclis’te yaşanan kavga ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un açıklamalarını hatırlatan TÜSİAD Başkanı, “İçinden geçtiğimiz kutuplaşma, diyalogsuzluk, canlı izlediğimiz tartışmalar, rahatsız edici siyasi polemik, siyasi sisteme müdahale iddiaları, ‘bildiklerimizi anlatırız’ tehdidi, adil yargılama sürecinde yaşadığımız vicdan hesaplaşmaları bize yakışmıyor.” ifadelerini kullandı. Gelişmiş demokrasilerde silahlı kuvvetlerin rolünün belli olduğunu vurgulayan Boyner, “Bu rolün dışında bir tutum, çoğulcu parlamenter demokrasilerde anlayış ile karşılanmaz. Askerî bürokrasi de sivil otoriteye bağlı olmalıdır.” açıklamasını yaptı. Ergenekon davasına da değinirken, davanın yavaş ilerlediğini belirterek, bu tip davalarda yargı odaklarının hak ihlallerine karşı olağanüstü dikkatli olması gerektiği çağrısında bulundu. Ayrıca sürecin hızlı yürütülmesi için soruşturmayı yürüten birimlere kaynak ve kadro desteği sağlanması gerektiğini bildirdi. Boyner, devletin Kürt ve Alevi vatandaşları ile de aydınlarıyla da barışmak zorunda olduğunu sözlerine ekledi.
Katsayı tartışması son derece sığ
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Danıştay’ın, üniversiteye giriş sınavında meslek liselilerin katsayı engelini azaltan düzenlemenin yürütmesini durdurması konusunda, “Eğitimin her alt başlığı ile yakından ilgilenmiş bir kurum olarak, bugünkü katsayı problemi tartışmasını son derece sığ bir tartışma olarak görüyoruz.” dedi. Boyner, bu problemi Danıştay’ın değil, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün ortak çözmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’deki okullarda meslek erbabı yetiştirilemediğini, genç işsizliğin yüzde 30′lara dayandığını aktaran Boyner, ülkede yaşanılan demokrasi açığı probleminin temelinde de eğitimsizliğin yattığına atıfta bulundu. TÜSİAD Başkanı, “İmam-hatip liseleri, meslek lisesi tanımına giriyor mu?” şeklindeki bir soruyu ise, “İmam-hatip okullarına giden kız öğrenciler imam olmuyor. Mezunlarının çoğu imam olmuyorsa ailelerin çocuklarını bu okullara meslek sahibi olsunlar diye yönlendirdiklerini söylemek ciddi bir genelleme olur.” cevabını verdi.
Katsayıya Danıştay değil, YÖK karar verir Emrehaber Hücresi