Katalitik Konvektör (Katalizör) Nedir ?

DaredeviLL

Uşak Gfb
Reaction score
0

Katalitik konvertör, ya da katalitik dönüştürücü, egzoz gazındaki çevreye zararlı maddeleri daha az zararlı maddelere dönüştüren sistemdir..Yanmamış hidrokarbonlara ikinci bir yanma ve kirletici gazlara bir indirgenme ortamı sağlayarak çevre kirliliğini kontrol etmeye faydalı bir yapıdır..Katalizör aynı zamanda egzoz gazının tahliye sisteminin bir parçasıdır..Egzoz yapısına göre manifolddan sonra veya ilk ile son susturucu arasında yer alabilir..Katalitik konvertörün tıkanması durumunda egzoz gazının dışarı atılması zorlaşacağından performans düşüklüğü yaşanması doğaldır. Ortalama 120.000 km'de bakım yapılması uygundur.

Aynı zamanda pahalı bir parça olduğundan tıkandığı (2.000 TL civarı) veya dağıldığı durumlarda yenilemek yerine söküp araya düz boru veya susturucu konulur..Eğer maaliyeti göze alırsanız değiştirebilirsiniz de..Katalizör iptali motora bir zarar vermez..Zararı çevreyedir..Fakat tıkanıklığı motor performansını düşürür..Eğer lambda(oksijen) sensörü yerinde bırakılarak bir katalizör iptali yapılırsa emisyon normları etkilenmeyeceği gibi motor gücünde %1-2 oranında güç artışı bile sağlanabilir. Performans açısından aracımızın en önemli parçalarından olan katalitik konvektörün dikkat edilesi önceliği olduğunu unutmayalım. Olası bir tıkanmada açacağı masrafı düşünmek bile korkutucu.
Saygılarımla..

Eline Sağlık Abi Bilgilendirici Bir Paylaşım

Son Üretilen Şahinlerin Arka Kapı Camında Katalitik Konvertör Die Bi Yazı Vardı Ordan Kaldı Aklımda :)

başlığı katolik konnektör nedir diye gördüm. kitlendim 2-3 saniye.

eline sağlık usta güzel bilgiler

çok merak ediyodum ne işe yaradıgını ama sayende ögrenmiş olduk tesekkürler

araba 188000 kmde bi sıkıntısı yok katalitik konventor un bize ama sıkıntı çıkarmaya başlarsa söker atarım hiç uğraşmam
Söküp atmak kolay :) araç muayene'ye götürdügünde Geçmiyor gidiyorsun yenisini veya cıkma almak zorundasın.
Bir hatırlatma yapmak ıstıyorum Bu Katalitik Konv. içinde belli miktarda platin bulunmaktadır. Makul bir fiyata satarsınız egzosculara.

Eline sağlık

Geri