KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş, Kandilli Rasathanesinin yıllık deprem kayıtları, Karadenizin 10 kilometre kadar açığından kıyıya paralel olarak uzanan ters bir fayın varlığını kanıtlamıştır. Tüm Karadeniz Bölgesi 6.6 büyüklüğünde depreme hazır olmalıdır dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) JeolojiMühendisliği Bölümü ÖğretimÜyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Kandilli Rasathanesinin yıllık deprem kayıtları, Karadenizin 10 kilometre kadar açığından kıyıya paralel olarak uzanan ters bir fayın varlığını kanıtlamıştır dedi.
Bektaş, Doğu Karadenizde TPAO ve BP tarafından sürdürülen petrol arama çalışmaları sonucunda Karadeniz Fay Sistemi ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuştur. Kandilli kayıtları ve uydu verileri, TPAO ve BP tarafından saptanan denizdeki Karadeniz fay sistemine ait Trabzon ve Rize aktif faylarının olasılıkla karada da devamettiğini göstermektedir diye konuştu.
100 YILDA 4 DEPREM
DepremDairesi Başkanlığının haritalarına göre son 100 yıl içerisinde Karadeniz fayı üzerinde büyüklüğü 5 ve 5ten büyük 4 depremolduğunu belirten Bektaş, Bunların en büyüğü 6.6 büyüklüğündeki 1968 yılında yaşanan Amasra-Bartın depremidir. Amasra-Bartın- da, karadan yaklaşık 10 kilometre açıkta, ters fay özelliğindeki Karadeniz fayı üzerinde oluşan deprem 29 kişinin ölümüne, 2 bin 100 binanın yıkılmasına, küçük çapta tsunami oluşumuna neden olmuştur dedi.
Bektaş, Karadeniz Bölgesini kuzeyden ve güneyden kuşatan sırasıyla Karadeniz Fayı ve Kuzey Anadolu Faylarını birlikte dikkate alan uluslararası deprem tehlike haritalarına göre önümüzdeki 50 yıl içerisinde Karadeniz Bölgesinde oluşabilecek en büyük depremin yüzde 90 olasılıkla 1968 Bartın depremi gibi 6.6 büyüklüğünde olacağını kaydederek, Bu depremden daha büyük bir depremolma olasılığı yüzde 10dur. Sahillerdeki dolgu alanları da depremiçin tehlike oluşturmaktadır. TümKaradeniz 6.6 büyüklüğünde depreme hazır olmalıdır diye konuştu.
Gazete HABERTÜRK