Karadeniz usuLü JantLı Vinç :)

bLueXtremE

єχтяємє &
Moderatör
Reaction score
0
Ordu'nun Kumru ilçesinde Yusuf Ertaç isimli şahıs, yaptığı işte maliyeti düşürmek için traktör lastiğinin jantından vinç yaptı.

yusuf_ertac_traktor_vinc2.jpg

ORDU - Traktörüne yaptığı vinçle inşaatlara tuğla çeken Yusuf Ertaç'ın buluşu, makine mühendislerini bile şaşkına çeviriyor. 1993 yılından beri inşaatlara yük çektiğini belirten 56 yaşındaki Yusuf Ertaç, "Bunu kendim yaptım. Normal bir taşıyıcı vinci teknik bir elemana yaptırmam lazımdı. Bunda masrafı yarıya düşürdü. Normal vincin masrafı 5-6 bin YTL'yi buluyordu. Bunda ise eski bir tekerlek jantını traktöre monte ederek vinç yaptım. Bunu bir gecede düşündüm, yapmaya karar verdim. Bana 'olmaz' dediler ama ben yaptım oldu. Bu vinci ilk görenler çok şaşırdı. Hatta makine mühendisi bile görünce çok şaşırdı" dedi.

yusuf_ertac_traktor_vinc.jpg

Normal bir vinçle elektrik kesildiği zaman çalışamadıklarını söyleyen Ertaç, "Biz genelde yüksek rakımlı yerlerde çalışıyoruz. Bu tip yerlerde elektrik kesintileri çok oluyor. Elektrik kesintisi olduğu zaman çalışamıyoruz. Ama benim yaptığım vinçle elektrik kesilse de çalışıyoruz. Çünkü traktörün motoruyla çalıştırıyorum" diye konuştu.

IzLeyin

AA​

Güvenli birşey değil iş kazası olabilir. Vinçleri güvenli yapan çelik halat üzerindeki işaretlerdir. Vinç kullanan birisi dikkatsiz olsa bile işaretli yer vincin fren mekanizmasını çalıştırır. Bu vatandaş dalsa yukarıdaki makarayı falan aşağı indirir.

Videodan izlediğim kadarıyla bu adam vinç kullanmayı bilmiyor. Yukarı yük çekilirken durulur mu? sakat iş yapıyor. Aşağıdan yük dolduranlar da yükü yanlış yerden gönderiyorlar. çünkü yük yukarı çıkarken sağa sola sallanıyor.

Halatın sarıldığı yer o kadar geniş çaplı olursa yük yukarıya hızlı çıkar. vinçlerde yük yukarıya yavaş yavaş ve sallanmadan çıkması gerekir. Adam hesap bilmez mühendislik bilmez yaptırmış birşey. Sonra iş kazası oldu mu uğraş bakalım.

:)akıLLı KaradenizLiLer =)ßu daha ßişey mi..?TemeL neLer yapmı$=)

İş kazalarına dikkat edelim ama karadeniz insanımız yaratıcılıkta sınır tanımıyor : )

Geri