1001Design
330i ///M3 Design

Bilim insanları kara deliklerin galaksi inşaası için kozmik fabrikalar işlevi görüyor olabileceğini ortaya çıkardı. Yapılan yeni araştırmanın, büyük galaksilerin neden çekirdeklerinde devasa kara deliklere sahip olduklarını açıklamaya yardımcı olabileceği belirtiliyor.
Astronomlar, uzun süredir 'yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan?' çelişkisine dönüşen, "Dev kara delik mi, yoksa etrafını saran yıldızlar mı önce geliyor?" sorusunu yanıtlamaya çalışıyorlar.

Dünya'dan 5 milyar yıl uzaktaki quasar denilen yıldızsı gökcisminin yeni gözlemi sonucunda elde edilen bulguların artık bu muammayı çözmeye yardım edebileceği kaydediliyor.
Gözlemlenen bu quasar, aktif bir dev kara deliğin yerini işaret ettiği sanılan güçlü bir enerji kaynağı.
Şimdiye dek karar deliklere yeterince yaklaşan hiçbir şey güçlü çekim kuvvetinden kaçamadı.
Astronomları şaşırtan ise, yeni gözlemlenen bu quasarın kendi türünden çoğu gökcisminden farklı olarak 'yalın' oluşu ve bir galaksinin merkezinde bulunmayışı.
Ancak, yakınında ona eşlik eden ve hummalı bir şekilde yeni yıldızların oluştuğu bir galaksi bulunuyordu.
Bilim insanları, gökcisminden fırlayan yüksek enerji parçacıkları ve hızlı hareket eden gaz jetleri nedeniyle galaksinin etkin bir şekilde 'ateş altında' olduğunu ortaya çıkardı.
Uzmanlar, bu materyal akışının galaksideki yıldız oluşumunu sağlayan yakıt olduğunu düşünüyor. Aslında, bu quasar'ın kendisine ev sahipliği yapacak galaksisini inşa ettiği belirtiliyor.
Daha sonraki bir aşamada quasarın galaksinin merkezi olması bekleniyor.
Fransa'daki CEA araştırma enstitüsünden uzmanların yaptığı araştırma, Astronomy & Astrophysics, and the Astrophysical Journal'da yayınlandı.
Kaynak