Kanuni Sultan Süleyman

Uzunefe

Altın Üye
Katılım
22 Haz 2005
Mesajlar
13,353
Reaction score
0
Puanları
0
Kanûnî Sultan Süleyman 27 Nisan 1495 Pazartesi günü Trabzon'da doğdu. Babası Yavuz Sultan Selim, annesi Hafsa Hatun'dur. Hafsa Hatun Osmanlı ya da Çerkezdir. Kanûnî Sultan Süleyman yuvarlak yüzlü, ela gözlü, geniş alınlı, uzun boylu ve seyrek sakallıydı.

Kanûnî Sultan Süleyman devri, Türk hakimiyetinin doruk noktasına ulaştığı bir devir olmuştur. Babası Yavuz Sultan Selim, onu küçük yaşlardan itibaren çok titiz bir şekilde yetiştirmeye başladı. Benzeri görülmemiş bir terbiye ve tahsil gördü. İlk eğitimini annesinden ve ninesi Gülbahar Hatun'dan (Yavuz Sultan Selim'in annesi) aldı. Yedi yaşına gelince tahsil için İstanbul'a, dedesi Sultan İkinci Bayezid'in yanına gönderildi. Şehzade Süleyman, burada Karakızoğlu Hayreddin Hızır Efendi'den tarih, fen, edebiyat ve din dersleri alırken, savaş teknikleri konusunda da öğrenim görüyordu.

15 yaşına kadar babası Yavuz Sultan Selim'in yanında kalan Şehzade Süleyman, kanunlar gereği sancak istemesi üzerine, önce Şarki Karahisar'a oradan da Bolu, kısa bir süre sonra da Kefe sancakbeyliğine tayin edildi (1509).

Yavuz Sultan Selim'in 1512 de tahta geçmesi üzerine İstanbul'a çağırılan Şehzade Süleyman, babasının kardeşleriyle mücadeleleri sırasında İstanbul'da kalarak babasına vekalet etti. Bu sırada Saruhan sancakbeyliğinde de bulundu. Babası Yavuz Sultan Selim'in ölümü üzerine, 30 Eylül 1520'de 25 yaşındayken Osmanlı tahtına geçti.

Kendisinden başka erkek kardeşi olmadığı için tahta geçişi kolay ve çatışmasız oldu. Çok ciddi ve kendinden emin bir padişah olan Kanûnî Sultan Süleyman, azim ve irade sahibiydi. Yapacağı işlerde hiç acele etmez, gayet geniş düşünür ve verdiği emirden asla geri dönmezdi. İş başına getireceği adamlara, kabiliyet derecelerine göre görev verirdi. Zigetvar kuşatmasını idare ederken, 7 Eylül 1566 yılında 71 yaşında vefat etti.

Kendisine "Kanûnî" denmesi, yeni kanunlar icad etmesinden değil, mevcut kanunları yazdırtıp çok sıkı bir şekilde tatbik etmesinden dolayıdır. Kanûnî Sultan Süleyman adaleti seven bir padişahtı. Mısır'dan gelen vergiyi haddinden fazla bulup, yaptırdığı araştırma sonunda halkın zulme uğradığını düşünmesi ve Mısır Valisini değiştirmesi bunun açık kanıtıdır.

Kanûnî Sultan Süleyman, tahta çıktığı sırada Osmanlı Devleti dünyanın en zengin ve en güçlü devleti konumundaydı. Babasının ölümü ve kendisinin padişah olması, "Arslan öldü, yerine kuzu geçti" diye düşünen Avrupalıları sevindiriyordu. Ancak Avrupalılar, çok geçmeden hayal kırıklığına uğradılar.

Büyük bir devlet adamı olan Kanûnî Sultan Süleyman aynı zamanda ünlü bir şairdi. Meşhur şiirlerinden birisi şudur:

"Halk içinde muteber bir şey yok devlet gibi,
Olmaya devlet cihanda, bir nefes sihhat gibi.
Saltanat dedikleri bir cihan kavgasıdır,
Olmaya baht ü saadet dünyada vahdet gibi".

Erkek çocukları: İkinci Selim, Bayezid, Abdullah, Murad, Mehmed, Mahmud, Cihangir, Mustafa
Kız Çocukları: Mihrimah Sultan, Raziye Sultan
 
guzeldi, tesekkurler
 
çok güzel açıklama Kanuni Sultan Süleyman hakkında.bide ben Kanuni Sultan Süleyman'ın dans icap edildiği yıllarda fransa'ya yolladığı yazıyı okumuştum dehşet bişidi yaw.bulursam yayınlarım ark.lar
 
ben giris kismini hafif hatirliyorum

ben ki babam yawuz sultan selim hanin oglu, osmanli ceddi, anadolunun ve balkanlarin, kafkaslarin ve asyanin, misirin ve arap diyarinin, afrikanin we denizlerin hakimi ..... .... kanuni sultan suleyman

sense basit bir fransa krali :D
 
ifrit asıl sen yıldırım bayezid'le timur'un ankara savaşındaki mektuplaşmalarını görücen.bildiim kadarını yayınlıyorum.sallama diildir harbi diom.

Yıldırım Bayezid:
"Duydum ki beyliklerimden bazıları senin ETEĞİNİN altına saklanmış.çabuk onları bana yolla"

Timur:
"Hadi lem:D(burası şaka hee)Ben senin gibi ordularımı babamdan almadım.Ordumu kendim kurdum"

Yıldırım Bayezid:
"Be hey kendini insan zanneden HAYVAN!Benim ordularımın dünyada yenildiği görülmüşmüdür ki sen benim ordularıma laf atıyosun"

walla şimdilik bu kadarı aklımda.zaten bunlarda nasıl akılda kalmazki.yani laflar buna benzerdr.onlar eski Türkçe'yle konuştukları için daha değişiktir.en yakın zmanda bulup yayınlayacağımdan şüpheniz olmasın kardeşlerim
 
gaiba tarih dersin iyiydi...teşekkürler..dostum ellerine saglık....:)
 
ŞarkiKarahisar yani Şebinkarahisar benim memleket..!
Muhteşem Bir Padişahdı Hakkatten Hayatı Hep Başarılarla Dolu Belkide Osmanlının En Başarılı Ve İstikrarlı Bir Paşdişahıydı..!
 
ifrit' Alıntı:
yaw bide sah ismail olayi war yawuz sultan selimin, etek filan gondermis ona, kari gibi kacip durma diye :D
yuuuh bee.yaw ne adamlar hee.işi abartıolar ne manyaklar.beyler bu arada akşama Kanuni Sultan Süleyman'ın fransa'ya yazdığı mektupla Bayezid'le Timur'un aralarındaki mektuplaşmalarını akşama yayınlıycam.temin ark.la konuştum elinde varmış.daha sonra eve bi gidiim ordan yollarım
 
işe bak yaw.adamlar zamanında birbirlerine laf sölüo die birbirlerini öldürüolar biz şimdi gülüoz.çık çık yazık yaw:D
 
paylaşım için saol
dikkatle okudum...tarihe olan ilgime daha da heyecan kattı ...
 
Geri
Üst