Kanser yayan geni buldular

PirAdam

Ayın Üyesi
Katılım
18 Haz 2010
Mesajlar
2,101
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
65
Konum
Istanbul
İngiliz bilim insanları, kanserin vücutta yayılmasına sebep olan bir ''başıbozuk gen'' keşfettiler.

LONDRA - East Angila Üniversitesi bilim insanları, bulgularının, on yıl içinde tümörün vücudun diğer yerlerine yayılmasını (metastaz) durduracak ilaçların geliştirilmesini sağlayabileceğini söylediler.

''Oncogene'' adlı dergide yayınlanan araştırmada, ''WWP2'' olarak adlandırılan genin, kanser hücreleri içinde yer aldığı ve vücutta kanser hücrelerinin yayılmasını önleyen bir proteine saldırarak, bu proteini bozduğu kaydedildi.

Laboratuvarda yapılan deneyde, ''WWP2''nin engellenmesiyle söz konusu proteinin seviyesinin arttığı ve kanser hücrelerinin hareketsiz kaldığı görüldü.

Çalışmaya katılan bilim adamlarından Surinder Soond, ''Bunun, tümörün yayılmasının önlenmesi ve kanserin tedavisinde yeni ve heyecan verici bir yaklaşım olduğunu'' söyledi.


 
İnşallah yakın zamanda bu illet hastalığında çaresi bulunacak.
 
BiLimciLer, kanserin vücutta yayıLmasına yardımcı oLan ‘saLdırgan' bir geni tanımLadıLar

110125-kansergen.hlarge.jpg


Doğu Anglia Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu geni bloke edecek doğru ilacın kullanımının, kanserin yayılma süreci olan metastaz aktivitesini engelleyerek bir çok kanser hastalığını önleyebileceğini düşünüyorlar.

WWP2 adlı gen, kanser hücreleri içinde bulunan enzimatik bağlayıcı bir ajan konumunda. Normalde vücutta bulunan ve kanser hücrelerinin yayılımını engelleyen doğal proteinlere saldırarak onları etkisiz hale getiriyor.

Laboratuvar şartlarında yürütülen deneylerde, WWP2’nin bloke edilmesi halinde, doğal yapılı baskılayıcı proteinlerin sayısı adeta bir patlama halinde artmış ve kanser hücrelerini baskı altına alarak yayılmasını önlemiş.

Çalışma ekibinin başındaki Andrew Chantry, yeni yaklaşımın kanser tedavisi açısından son derece önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguluyor, “şu an aşmamız gereken basamak, kanser hücrelerinin içine girerek bu saldırgan geni devre dışı bırakacak bir ilacın geliştirilmesi. Bu oldukça güç fakat gerçekleştirilmesi de imkansız olmayan bir aşama.”

Chantry, önümüzdeki 10 yıl içinde büyük ihtimalle bu tip bir ilacın geliştirilebileceğini ve bu durumda, kemoterapi ve radyoterapi gibi geleneksel tedavi yöntemlerinin, kanserin yayılmasından endişe duyulmaksızın ana tümörler üzerinde kullanılabileceğinin altını çiziyor. Ekip şu sıralar başka bilimcilerle ortaklaşa bir şekilde, geni bloke edebilecek bir ilacın geliştirilmesi üzerinde çalışıyor.
 
Geri
Üst