Kan Kontrolü Nasıl Yapılır

Archangelll

New member
Kan, görmekten çok korktu umuz şeylerin başında gelmekle beraber, kanı damarında pek duramayan, sıcakkanlı bireylerden oluşan bir toplum de il miyiz?...

Güvenli Yaşama Bilinci nden uzak yaşamamız, travmayla daha sik karşılaşmamıza neden olmaktadır.

Acı bir gerçektir ki bir çok insanımız, kanama nedeniyle göz göre göre kaybedilmektedir.
Toplumsal olarak kan ve kanama karşısında genelde yaralanmanın boyutundan daha fazla olarak gösterdi imiz panik a ırlıklı duygusal tepki, aslında ilkyardımın karşısındaki en büyük engeldir. İşte bizler bunu e itim yoluyla toplumsal bilinci geliştirerek yenece iz.
Sizlerle kanama kontrolü nasıl yapılır? Kanamaya ba lı şokta uygulanacak ilkyardımı inceleyece iz.

Kanama konusunu daha iyi anlayabilmek için kısaca dolaşım konusunu inceleyelim

Kanama nedir?
Vücudumuzda a ırlı ımızın %8 i kadar kan bulunur. Yani 70 kilogramlık bir insan için bu miktar 5,6 litre kadardır.Kan, dolaşım sisteminde damarlar içerisinde dolaşır. Kalbimiz, toplardamarlarla kendisine gelen oksijenden fakir-karbondioksit zengin kanı akci erlere gönderir; Oksijenden zengin hale gelmiş kanı ise atardamarlarla en uzak dokulara kadar gönderir.

Kanama, kanın içinde bulundu u damarlardan (yani atardamar, toplardamar veya kılcal damarlardan) dışarıya çıkmasıdır. Kanama, insan için halsizlikten ölüme kadar uzanan bir spektrumda ciddi tehlikelere neden olabilir. Burada kanamanın hızı ço unlukla önem taşır.
Kan hacminin %10unun aniden kaybedilmesi insanı şoka sokabilir ki, bu 70 kilogramlık bir insan için 560 ml, 30 kilogramlık bir kişi için 240 ml, 4 kilogramlık bir bebek için ise 32 ml kan kaybı demektir. Oysa 15-20 dakikada 1 ünite kan vermek, ço unlukla ciddi bir bulguya yol açmaz.

Kan, dolaşım sistemi içerisinde damarlar içerisinde bulunur. Damarda yapısal bozukluk veya travma nedeniyle bütünlük kaybı oluşursa kanama meydana gelir. Tabii ki bu durumda kan pulcukları olarak da bilinen plateletler, yırtılmış damar bölgesini tıkamaya çalışır ve ardından pıhtılaşma mekanizmaları devreye girecektir; Bir dizi karmaşık işlem sonucunda oluşan pıhtı, biriken kan pulcukları ve damarların büzülmesi 5-7 dakikada kanamayı durdurur. Atardamarlardan olan kanamalar yüksek basınçtan dolayı daha şiddetli olmakla beraber, damar duvarının kasılma özelli inden dolayı daha çabuk durma e ilimindedir. Atardamar kısmen yaralanmışsa, kasılma mekanizması pek etkin olmayacaktır. Kanama miktarı çok fazla ise bu koruyucu mekanizmalar yetersiz kalır. Bu duruma seyirci kalmak, yaralının şoka girmesine ve hatta ölümüne yol açabilir.

Atardamar kanamaları fışkırır tarzdadır ve kanın rengi parlak kırmızıdır. Toplardamar kanamaları kirli kandan dolayı koyu kırmızıdır, akış süreklidir. Kılcal damarlardan olan kanamalar yavaş sızıntı şeklindedir.

Kanamaları vizyonel olarak Dış ve İç kanamalar olarak iki grupta ele alabiliriz
 

HTML

Üst