Kamu hastaneleri piyasaya açılıyor

Vamos Bien

New member
Reaction score
0
Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulama Yasa Tasarısı” ile kamu hastaneleri işletmeye dönüştürülerek piyasaya açılacak. Kan ürünlerinin hastanelerin gelir kalemlerinden biri olarak gösterilmesiyse insan kanı üzerinden gelir elde edilmesinin öngörüldüğüne işaret ediyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Altan Ayaz, Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulama Yasa Tasarısı ile kamu hastanelerinin işletme haline dönüştürülerek piyasaya açılacağını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nca 4 yılı aşkın süredir uygulamada olan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın önemli ayaklarından birini de kamu hastanelerinin işletme haline getirilmesinin oluşturduğunu belirten Ayaz, söz konusu programın kamu hastanelerini kâr-zarar esasına göre çalışan işletmeler haline getirerek özelleştirmeyi amaçladığını ifade etti.

12-09-2007_ec26a7d961516c8058f27d6e5ba7f5ce.jpg

Kan ticareti yapılacak
59. AKP hükümetinin sağlıkta özelleştirme yönünde birçok adım attığına işaret eden Ayaz tek çatı altında toplanan hastaneler için hazırlanan ''Kamu Hastaneleri Birlikleri Pilot Uygulama Yasa Tasarısı''nın kamu hastanelerini tümüyle kendi gelirleriyle ayakta duran işletmeler olmaya zorlayacağını belirtti. Tasarıda hastanelerin yönetim yapısının tümüyle değiştirilmesi, yönetim kurulu üyelerinin valilik, yerel yönetim, il özel idaresi, ticaret odası temsilcilerinden oluşması ve başına da bir genel sekreterin getirilmesinin öngörüldüğünü anlatan Ayaz, birlikler halinde örgütlenecek olan kamu hastanelerinde çalışma ve ücretlendirme rejiminin de değişeceğini, kamu hastanelerinin birer işletme haline geleceğini kaydetti.

Kamu hastane birliklerinin kurulmasının ardından hekimlerle sağlık çalışanlarının iş güvencelerinin de ellerinden alınacağına işaret eden Ayaz söz konusu işletmelerde sözleşmeli çalışmanın hedeflendiğini belirtti. Tasarıyı eleştiren TTB’nin eski 2. Başkanı Metin Bakkalcı ise “Kan ve kan ürünlerinin gelirler kaleminde önemli bir madde olarak yer aldığı tasarı, insan kanı üzerinden gelir elde edilmesini öngörüyor” dedi.

soL.org.tr​

Geri