Kadınlar Daha Kolay ALKOLİK OluyorlaR...

innfnnty

мα¢αкızı
Klinik çalışmalar, 10 yıl içinde Türkiye’de alkol tedavisi için başvuran kadın hasta sayısının 2 katına çıktığını ve bunların yüzde 45’ini de ev kadınlarının oluşturduğunu gösteriyor. Yani 5 erkeğe karşılık 1 hastayı kadınlar oluşturuyor. Kadınların biyolojik olarak alkole daha dirençsiz olduğunu söyleyen uzmanlara göre, sosyal içicilikle başlayan alkol kadınlarda daha kısa sürede tehlikeli içicilik boyutuna ulaşıyor ve kadınlar çok daha kolay alkolik oluyor.

Kadınlar alkole daha dirençsiz

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Anatolia Bağımlılık Tedavi Kliniği Şefi Doç. Dr. Ayhan Kalyoncu, biyolojik dirençsizliğin, kolay bağımlılığı açıkladığını söyledi. Kalyoncu, “Erkekler daha fazla alkol içme kapasitesine sahip ve erkeğin bağımlı olduğu miktarın yarısı, kadını bağımlı yapabiliyor. En önemli nedenlerden biri kadın beden kitlesinin erkek beden kitlesinden düşük olması. Vücuttaki yağ miktarı da önemli. Çünkü alkol yağda metabolize olan bir madde ve kadının yağ kitlesi daha fazla olduğu için kadın, alkolü daha düşük miktarda alsa bile daha hızlı ve kolay alkolik olabiliyor, bunlar ciddi biyolojik etkenler.” dedi.

Genetik yatkınlık bağımlılığı arttır


Bağımlılığın, maddeye kolay ulaşmayla gerçekleştiğini söyleyen Doç. Kalyoncu’ya göre, genetik yatkınlık ve ulaşılabilirlilik önemli rol oynuyor:
“Bağımlılık genetik olarak geçen bir durumdur. Daha önce alkolik erkeklerin kızları alkol kullanmıyordu, çünkü sosyal yasaklar ve engeller vardı. Ama şimdi yok, alkole ulaşmak artık çok kolay, bu durum genetik yatkınlıkla birleşince alkol alma oranı yükseliyor.”

Kalyoncu, Türkiye’de 5 erkeğe karşılık 1 hastayı kadınların oluşturduğunu ve bu tabloda ev kadınlarının dikkat çektiğini ifade etti:
“10 yıl içinde 2 katına çıkan kadın hastaların yaklaşık yüzde 45’ini ev kadınları oluşturuyor. Dünyadaki rakamlar dörde birdir, bizde 10’a birken beşe 1’e indi, yakında dünya rakamlarını yakalayacağız diye düşünüyorum.”

En önemli etken yanlızlık ve yabancılaşma

Türkiye Kızılay Derneği’nden Psikiyatri Uzmanı Burak Berber ise alkolün ruhsal gerginliği azalttığını söyleyerek ev kadınlarının alkole yönelmesinde, yalnızlık ve yabancılaşmanın rol oynadığını vurguladı. Berber, “Şehirleşme, insan ilişkilerinden uzaklaşma, karı koca ilişkilerinin ve aile hayatının kopma noktasına gelmesi ile kadın, var olan ruhsal gerilimini çoğu zamanda eşinin içtiği şişelerde bulmaya başlıyor. Çay partileri bir süre sonra likör partilerine dönüyor” dedi.

Ev kadınları tehlikeli içici

Özellikle ev kadınlarındaki alkol tüketiminin sosyal içicilikten tehlikeli içicilik boyutuna geldiğini belirten Berber, “Alkol tüketiminin sadece üniversite mezunu ya da üst orta sosyo ekonomik düzeyde değil her kesimde yayıldığını ve 25 ile 55 yaş arasındaki ev kadınlarının daha çok alkol aldıklarını görüyorum. Bunlar, alkol için değil daha çok depresyon, anksiyete ya da kişilik bozuklukları ile başvuruyorlar, bir çoğu da içinde bulunduğu durumun farkında değil” şeklinde konuştu.​


:saskin :eek:ha
 

Giovane

Altın Üye
biLgiLendiRme icin tSk ..
iCqi kötüLüqLerin AnasıdıR ..
innFnnty de BaBası :durdurun
 

HTML

Üst