Kadınların çoğu anemi problemi yaşıyor

1001Design

330i ///M3 Design
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
25,561
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Shut up and train!
Ankara (AA)- Türkiye Aile Planlaması Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, Türkiye'de kadınların yarısından fazlasının kansızlık (anemi) problemi yaşadığını söyledi.

Şatıroğlu, kadınların yaşamları boyunca ciddi oranlarda kan kaybettiklerini belirterek, kansızlığın, adet düzensizliğine, gebe kalmada riske, kalp damar hastalıklarında artışa, kadının yaşam süresinin kısalmasına, iş ve yaşam performansında azalmaya neden olabileceğini kaydetti. Şatıroğlu, kansızlık çeken kadınların dokularının yeterince beslenemediğini ve erken yaşlanma riski taşıdıklarını ifade ederek, ''Kansızlık çabuk yorgunluk, tırnaklarda beyazlık, sağlıklı insanlarda alt göz kapağı aşağıya çekildiğindeki kırmızı görüntünün beyaza yakın olması, cilt renginin kara sarı durması, nefes almada sıkıntı çekilmesi ile belirti verir'' diye konuştu.

Şatıroğlu, kandaki hemoglobin oranının ortalama 14 olması gerektiğini, hemoglobin değerinin 6'ya düştüğü zamanlarda ayaklarda ve yüzde ödem görülebileceğini, uyku bozuklukları ve yorgunluk şikayetleri ile karşılaşılabilineceğini bildirdi. Prof. Dr. Şatıroğlu, kansızlık sorunu yaşayan gebelerin, bebeklerinin de düşük doğum ağırlıklı doğma, gelişimleriyle ilgi sıkıntı ve sakat olma ihtimali bulunduğunu söyledi. Doğru beslenme yöntemi ile kan yapımının artacağını belirten Şatıroğlu, şu önerilerde bulundu:

''Ispanak yemeği yapılırken haşlandıktan sonra sıkılıp, suyu atılmamalı.Demirden zengin makarna da az suda haşlanmalı, soğuk sudan geçirilmeden haşlandığı su ile tüketilmeli. Özellikle şehir merkezlerinde sıkça tüketilen beyaz ekmek çok tercih edilmemeli. Bunun yerine bildiğimiz tam tahıllı köy ekmeği ya da yufka tüketilmeli.
Çay ve kahve, yemeklerden hemen sonra içilmemeli. Taze sıkılmış meyve suları içilmeli. Yemeklerin tadına bakılmadan tuz dökülmemeli. Kişinin düşük tansiyon
gibi sağlık sorunu olmadığı sürece, sebzelerin kendi tuzu yeterlidir. Keçiboynuzu, üzüm ya da dut pekmezinden, sabahları uyanır uyanmaz bir kahve fincanı dolusu içilmeli. Pekmezin içine, demirin emilimini artırmak için limon sıkılabilir ya da damak tadına göre biraz tahin konulabilir.''


mynet.com​
 
eline sağlık tamamen katılıyorum.hamilelik döneminde eşlerin bence çok dikkat etmesi gerekiyor beslenmeye.ben doktor arkadaşımın muayene hanesine gelen çoğu hasta görüyorum doğum yapmış gercekten ruh gibi ve bakımsızlar.hamilelik döneminde zaten bayanlar vücuttan baya şeyler kaybediyor.bunların takviye edilmesi gerekiyo bence.birde tuz olayı kesinlikle tavsiye etmiyorum.hamilelerde ödeme ve peşinden hamilelik zehirlenmesine ve düşüğe sebep olurki ben çok gördüm tanık oldum..normal insanlardada tuz vücutta fazla su tutulmasına ve kiloya şişkinliğe sebep olur.
 
Geri
Üst