Kadınları seven hastalık

DaRk_KnİgHt

AdIoSAmOr
Reaction score
0
Kadınları seven hastalık: MS

20-40 yaş arası genç insanların, özellikle kadınların, aktif ve sosyal kişilerin hayatını karartan Multipl Skleroz (MS) hastalığı için, "MS'le yaşamayı öğrenmek gerek!" diyen uzmanlar; hastalar için "Kaliteli Yaşam Ölçeği" hazırlıyor.

Türkiye'nin ilk kez ev sahipliğini yaptığı ve yaklaşık 3 bin doktoru ağırladığı 13. Avrupa Nöroloji Kongresi'nde Serono İlaç firması'nın sunduğu Uydu Sempozyumu'nda MS'li hastalar için yapılan Yaşam Kalitesi Araştırma sonuçları açıklandı. Dünya çapında ilk kez, 20 ülkede, 14 ayrı dil kullanılarak yapılan MuSIQoL (Uluslararası Multipl Skleroz Yaşam Kalitesi Araştırması) çalışması; MS'li hastaların, etkin bir tedavinin yanısıra, nasıl daha özgür ve daha rahat, eş, aile ve çevreleriyle nasıl daha uyumlu yaşayabileceklerini belirleyen bir sist

MS Nedir?

Multipl Skleroz; genç insanlarda görülen, beyin ve omuriliği etkileyen, bir çok belirti ve bulgu ile ortaya çıkan, maalesef yaşam boyu süren kronik bir hastalıktır.
MS, merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) oluşturan sinirleri kaplayan, sinir iletimini kolaylaştıran ve sinir dokusunu koruyan miyelinin hasarlanmasıdır. Zaman içinde bu sinirlerde kopmalar meydana gelir. Bu hasarın nasıl başladığı henüz bilinmemektedir. Hastalığın teşhisi konmuş kişilerde bile nasıl seyredeceği bilinmemektedir. Hastalık, sıklıkla atak adı verilen şikayetlerin arttığı ve yaşam kalitesinin düştüğü dönemlerde kendini gösterir.

Kimlerde görülür?

MS, genellikle 20 - 50 yaşları arasında, aktif, eğitimli, genç insanları etkileyen bir hastalıktır. Kadınlarda 3'te2 oranında erkeklere göre daha fazla görülür. Özellikle 40 yaşın altındaki genç erişkinlerde işlevsel kısıtlığa yol açan en yaygın nörolojik hastalıktır. Bu yüzden iş verimini düşürerek iş yaşamını, aile bireyleri ve çevredekileri de olumsuz etkileyerek ev ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Bulaşıcı değildir.

Dünyada 3 milyon, ABD'de 300 bin, İngiltere'de 70 bin, Türkiye'de ise 40 bin MS'li olduğu tahmin edilmektedir. MS'in, Kuzey Avrupa ve oradan dünyaya yayılan topluluklarda sık, Ekvator'a yaklaştıkça seyrekleştiği bilinir.

MS'İN BELİRTİLERİ

Özellikle tek gözde olan geçici görme azalması, çift görme, denge bozukluğu, koordinasyon zayıflığı, idrar yapamama ya da idrar kaçırma, cinsel işlev bozukluğu, konuşma bozukluğu, uyuşmalar, halsizlik, karıncalanma, ciddi boyutlarda kısmi veya tam felç.

abi nerde meme kanseri sanırım en büük sorunları bu olsa gerek eklermisin onuda :D

sting dur şimdi bir abla çıkar sizinde prostat sorununuz war falan der...ben bunu bilgilendirmek maksadıyla koydum aslında geyik amaçlı değil...

...

Mc DaRkNeEs' Alıntı:
sting dur şimdi bir abla çıkar sizinde prostat sorununuz war falan der...ben bunu bilgilendirmek maksadıyla koydum aslında geyik amaçlı değil...

ok de o zaman konuyu taşırsın sen de yafff :D
neyse paylaşım için saol ... bizim hatuna okutucam bunu ;)

bence cok güsel bir paylaşım olmus cok teşekkür ediyorum. MS hastalıgının insanı ne hale düşürdüğüne yakından tanık oldum. Anneannem vefat etmeden önce hastanede yatarken bende o sıra yogun bakımda idim. cıktıgım günün ertesi günü anneannemi ziyarete gitmek olmustu. ve Anneannemin katında MS hastalıgından yat5an genceceik kızlar vardı.. Allah yardımcısı olsun tüm ağır hastalıgı olanların..

Geri