Kabir Ziyareti

DeRSaaDeT

Islambol
Altın Üye
Katılım
3 Şub 2006
Mesajlar
6,597
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
118
SUAL:

Mezarlıkda Kur'ân-ı kerim okunmaz deniyor, okunması caiz midir?

CEVAP:

Vehhâbîler ve onların yolunda giden selefîler, mezârlıkda Kur'ân okunamıyacağını, Kur'ânın mezârlıkda okunmak için indirilmediğini söylüyorlar ise de caiz ve çok sevâbdır. Nitekim mu'teber kitâblarda bildirilen bir hadîs-i şerîfde şöyle buyurulmaktadır:

"Bir kimse, kabristandan geçerken, on bir kerre İhlâs sûresi okuyup sevabını meyyitlere hediyye ederse, kendisine ölüler ade-dince sevâb verilir."

İmâm-ı Ahmed bin Hanbel hazretleri de buyurdu ki:

"Kabristana girince, Fatiha, Kul-e'ûzüler ve İhlâs surelerini okuyunuz! Sevabını meyyitlere gönderiniz! Sevabı hepsine vâsıl olur." (Etfâl-ül-miislimin; İhyâ-ul-ulûm c.4,s.497)

SUAL:

Kabr ziyaret etmek ve evliyanın kabrlerinden bereketlenmek caiz midir?

CEVAP:

Müslimânların kabrlerini ziyaret etmek sünnetdir. Ölümü hatırlamak, ölüden ibret almak için kabr ziyaret etmek ve evli­yanın kabrlerinden bereketlenmek müstehâbdır. (Dürer-üs-seniyye s.2; El-besâir s.224; El-habl-ül-metîn s.12; El-mesâil-ül-müntehabe s.12; İbni Abidîn c.l,s.604)

SUAL:

(Annem öldü. Başına gelmeyen acısını bilemez. Haftada bir annemin mezarına gidip Kur'ân-ı kerîm okuyorum. Kadınların gitmesinde mahzur var mıdır?)

CEVAP:

Bir fitneye sebep olmamak ve örtülü bulunmak şartı ile ara sıra kadınların da kabir ziyaretine gitmeleri caizdir. (El-fıkhu alel-mezâhib-il-erbea), el-Habl-ül-metîn s.17, İbni Abidîn c.l,s.604)

SUAL:

Kadınlar kabr ziyaretine hiç gidemez mi?

CEVAP:

Başı örtülü olarak ba'zan gidebilirler. (El-habl-ül-metîn s.17; İbni Abidîn c.l,s.604)

SUAL:

Kabristan geçerken Fatiha ve İhlâs gibi sûreler abdestsiz okunabilir mi?

CEVAP:

Abdestsiz Kur'ân-ı kerîme dokunulmaz. Abdestsiz, bildir­diğiniz sûreler ve diğerleri okunabilir. Abdestli okumak daha faziletlidir. (Bedâyı' c.l,s.33)

SUAL:

Kabir ziyaret edilirken başka kabirlere basmakta bir mahzur var mıdır?

CEVAP:

Kabir ziyaret ederken, başka kabirleri çiğnemek, kabir üzerine oturmak mekruhtur. (İbni Abidîn, Keşf-ün-nûr s.16)

SUAL:

Kabristandan geçerken verdiğimiz selâmı yine kendimizin almasında mahzur var mıdır?

CEVAP:

Mahzur yoktur. 11 ihlâs okunarak sevabı mevtalara bağış-lanmalıdır. (El-habl-ül-metîn s.12; İhtiyar c.l,s.!75)

SUAL:

Kabirde yüz kıbleye gelecek şekilde mevtanın sol ayak ucuna oturulması lâzım gelirken gazetenizde kıblenin arkaya bırakılması bildirildi. Kıbleye arkasını dönüp oturmak en azından Kâbeye hürmetsizlik olur. CEVAP:

Büyük İslâm âlimi, İmâm-ı Gazali Hazretleri (İhyâ-ül-ulûm) kitabında buyuruyor ki:

(Kabir ziyaret ederken, kıbleyi arkada bırakıp, meyyitin yüzüne karsı oturup selâm vermek müstehabtır. Kabre el yüz sürülmez, öpülmez.)

(İhya) kitabının Türkçe tercümeleri de yapılmıştır. Son ciltte kabir ziyareti bahsinde bulmanız mümkündür.

Meşhur fıkıh âlimi İbni Âbidin Hazretleri, (Dürr-ül-muhtar)'a yaptığı beş ciltlik (Redd-ül-muhtar) isimli haşiyesinde kabir ziyaretinde buyuruyor ki:

(Kıbleyi arkada bırakıp, meyyitin ayak tarafında ayakta durmak efdaldir.)

İmâm-ı Birgivî Hazretleri de (Etfâl-ül Müslîmin) kitabında (İhya) kitabındaki nakli yapmaktadır.

İslâm âlimleri böyle buyururken biz bu hükümlerin aksini nasıl nakledebiliriz? Acaba siz bildirdiğiniz hükmü hangi kitaptan aldınız? Sizin bildirdiğiniz husus, mu'teber kitaplarda yoktur. Sebepsiz kıbleyi arkaya almak uygun değildir. Fakat namazdan sonra imamın yüzünü cemaate döndürüp arkasının kıbleye gelmesinin mekruh olmadığı yine (İbni Âbidin)'de yazmaktadır. İmâmın cema'ate yüzünü döndürmemesi mekrûhdur.

SUAL:

Akşam kabristandan geçerken selâm vermekte, Fatiha okumakta mahzur var mıdır? Burada ba'zı hocalar, (Akşam Fatiha okunmamalıdır. Zira Fatiha okununca ölüler ayağa kalkıp rahatsız olurlar.) diyorlar. Böyle bir şey var mı?

CEVAP:

Hâtem-i Asam hazretleri buyuruyor ki:

(Kabristandan geçen kimse, onları düşünmezse ve dua etmezse, kendine ve onlara hıyanet etmiş olur.) (Etfâl-ül-müsli-mîn)

Dahhâk hazretleri de buyuruyor ki:

(Cumartesi günü güneş doğmadan önce kabir ziyaret edeni meyyit tanır. Bu, Cum'a gününün faziletini göstermektedir.) (Etfâl-ül-rnüslimîn)

Akşamdan sonra, gece kabir ziyaretinde mahzur yoktur. Fakat gece insan korkabilir. Yahut gece kabirde dolaşmak yanlış anlaşılabilir. Bunun gibi sebeplerle gündüz ziyaret etmek iyidir. Fâtiha-i şerife okununca ölüler rahatsız olmaz. Aksine çok memnun olurlar. (İhyâ-ul-ulûm c.4, s.481).

SUAL:

Sünnet olan kabir ziyaretinden maksat nedir?

CEVAP:

Ölümü hatırlamak ve ölüden ibret almak için kabir ziyaret edilir. Sâlihlerin, velîlerin kabirlerinden bereketlenmek, ya'ni istifade etmek müstehabtır. İbret almak için meyyitin çürüdüğü, yanaklarının, dudaklarının döküldüğü, ağzından pis sular aktığı, karnının şişip patladığı, içine kurtların, böceklerin dolduğu düşünülür. Böylece kendisinin de aynı hallere düşeceğini aklına getirir. Kimseye kötülük yapmağa çalışmaz. İyi bir müs-lüman olarak yaşamaya çalışır. (İhyâ-ul-ulûm c.4, s.497)

SUAL: ,

Kabir ziyaretinde dua ederken elleri açmakta mahzur var mıdır?

CEVAP:

Kabir ziyaretinde dua ederken elleri açmakta mahzur yoktur. (İhyâ-ul-ulûm c.4, s.497).

SUAL:

Kabir ziyaret ederken nasıl durulur?

CEVAP:

Kabir ziyaret ederken kıbleyi arkada bırakmalıdır. Meyyitin yüzüne karşı ayak tarafında ayakta durmak lâzımdır. Meyyite selâm vermek müstehabtır. (İhyâ-ul-ulûm c.4, s.497; El-habl-ül-metîn s. 16)

SUAL:

Kabir ziyaretinde neler okunur?

CEVAP:

İmâm-ı Ahmed bin Hanbel buyurdu ki: (Kabristana girince Fatiha, Kul-eûzüler ve İhlâs surelerini okuyunuz. Sevabını bütün meyyitlere gönderiniz. Sevabı hepsine vâsıl olur.)

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Bir kimse kabristandan geçerken, onbir kerre ihlâs sûresi okuyup sevabını meyyitlere hediye ederse, kendisine ölüler ade-dince sevab yazılır.) (İhyâ-ul-ulûm c.4, s. 499).

(alıntı)
 
Verdiğin açıklayıcı bilgiler için teşekkür ederim...
 
crazyboy_9999' Alıntı:
SUAL:

Mezarlıkda Kur'ân-ı kerim okunmaz deniyor, okunması caiz midir?

CEVAP:

Vehhâbîler ve onların yolunda giden selefîler, mezârlıkda Kur'ân okunamıyacağını, Kur'ânın mezârlıkda okunmak için indirilmediğini söylüyorlar ise de caiz ve çok sevâbdır. Nitekim mu'teber kitâblarda bildirilen bir hadîs-i şerîfde şöyle buyurulmaktadır:

"Bir kimse, kabristandan geçerken, on bir kerre İhlâs sûresi okuyup sevabını meyyitlere hediyye ederse, kendisine ölüler ade-dince sevâb verilir."



Bugün kü, Suudi Arabistandaki hakim güc Vehhabilerin farkliliklarini ortaya sermek acisindan iyi bir yazi olmus ve tabi ki konun kendisinin güzelligi acisindan cok yararli olmus. Gecen pazar, Hürriyett'te Vehhabiler ve simdiki Suudi Kralinin buyuk buyuk dedesi Abdullah El Suud hakkinda güzel bir yazi vardir. Zamaninda, nasil Osmanliya baskaldirip Arabistanda Mekke. Medine dahil Taif dahil bir cok sehri yerle bir ettigini ve zamanin Padisahi II.Mahmut'un malum sartlar altinda caresiz kaldigini ve o zaman Misir'da adeta kendi basina hükümdar gibi yasayan Kavalli Mehmet Ali Pasaya mektup yazarak gereginin yapilmasinin istedigini ve Kavalli Mehmet Ali Pasa, Oglu Ibrahim Pasa komutasindaki bir birligi Misir'dan Arabistan'a gönderdigini ve cok zorlu catismalardan sonra yakalayarak onu ve yandaslari bir gemi ile Istanbula gönderdigini ve Padisahin onlarin Istanbul'da kafalari vurdurttugunu anlatan (tabi ki delilleriyle) bir yazi vardi. gayet güzeldi.


Bence burada birazda Islam Tarihi ile ilgili yazilara da yer verelim de kimler Islam adi altinda neler yapmis zamaninda görelim. Hem bu konular fazla yorum gerektiren konular degil. Hersey ortada. Tabi ki karanlik konularda var ama cogunda Tarihciler uyusuyor. Hem böylece neye göre ne dalgalandiriyoruz ögrenmis oluruz.
 
Geri
Üst