KLM ve Thomson Airways adlı iki Avrupalı havayolu şirketi, kızartma yağı ile uçan uçaklar kaldıracaklarını duyurdu.
KLM, Amsterdam ve Paris arasındaki en az 200 uçuşun kızartma yağı kullanılarak gerçekleştirileceğini söylerken Thomson da aynı yakıtın %50 Jet A1 yakıtı ile karıştırılarak Birmingham ile Majorka arasındaki seferlerde kullanılacağını belirtiyor.
Bu yakıtın kullanım amacı tabii ki karbon salınımını azaltmak. Bio-yakıtlarla yapılan deneyler bir süredir devam ediyor. 2008 yılında da Yeni Zelanda Havayolları kullanılmış kızartma yağı karışımlı yakıtla bir Boeing 747 uçurmuştu.
Dünyada uçaktan ve uçmaktan korkan insanların sayısı hala çok fazla. Bu insanların zaten korka korka bindikleri uçakların gıda zincirine dahil olduğunu bilmeleri ne kadar rahatlatıcı olur bilinmez, ancak havayolu şirketleri bu “yeşil” atılımlarla daha fazla müşteri çekmeyi amaçlıyorlar. Uçaklarda verilen yemeklerin de aynı yağdan yapıldığını varsayarsak catering şirketlerine ek iş düşecek gibi (gerçi uçaklarda verilen yemeklerin fiyatlarına bakılırsa yağ yerine jet yakıtı kullanılıyor olması da mümkün).